Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 20:36

Η Διαμάντω Μανωλάκου στο Σύλλογο Καθαριστριών Πειραιά

damanaki ixthok1
«Οι εργαζόμενες ανέφεραν ότι το Σωματείο μπαίνει μπροστά σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα των εργαζομένων του κλάδου. Ωστόσο, επεσήμαναν ότι υπάρχουν προβλήματα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ότι ο αριθμός των εργαζομένων που συνδικαλίζονται και είναι εγγεγραμμένες στο σωματείο είναι πολύ μικρός σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων στην καθαριότητα, είτε αυτές είναι καθαρίστριες στα σχολεία είτε είναι στα νοσοκομεία και στις ιδιωτικές δουλειές. Πρόκειται για μία κατάσταση που μπαίνει εμπόδιο στην προσπάθεια να ακουστεί και να δυναμώσει η «φωνή» των εργαζομένων.
 
Η πρόεδρος, Χριστίνα Καραμαλίκη, ενημέρωσε σχετικά με την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία όσον αφορά στην εργασία των καθαριστριών. Μεγάλο ποσοστό δουλεύει ως εποχιακές με άθλιες συνθήκες και άθλιους μισθούς. Εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλειάς εξαναγκάζονται σε παραίτηση στην ουσία πρόκειται για κεκαλυμμένη «απόλυση», κάτω απ’ αυτό το καθεστώς τρομοκρατίας. Δεν παίρνουν ακόμα επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Επιπλέον το κονδύλι το Δήμου για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας είναι μειωμένο. Πρόκειται, επί της ουσίας, για μια απαράδεκτη κατάσταση αφού σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται απ’ την δουλειά των ίδιων των καθαριστριών η εκπαίδευση και η ασφάλεια των παιδιών. Γι’ αυτό το λόγο επεσήμαναν ότι στο αγώνα τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας θέλουν συμμάχους τους δασκάλους και καθηγητές καθώς και τους γονείς των παιδιών.  
 
Οι καθαρίστριες επεσήμαναν ακόμα ότι αυτό το διάστημα παλεύουν να υπογραφεί ενιαία συλλογική σύμβαση εργασίας που να καλύπτει όλες τις καθαρίστριες ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση είτε είναι συμβασιούχες, είτε είναι εργολαβικές. Πρόσθεσαν ότι o Δήμος του Πειραιά εκμεταλλευόμενος αυτήν την κατάσταση, αρνείται να προβεί σε προσλήψεις μόνιμων καθαριστριώνκαι επιλέγει την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας με εργαζόμενες που δουλεύουν στα οκτάμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ, οι οποίες, μετά το πέρας του οκταμήνου, επιστρέφουν στον «εφιάλτη» της ανεργίας. Ο εμπαιγμός σε βάρος των καθαριστριών συνεχίζεται και αυξάνεται εν όψει της προεκλογικής περιόδου από το Δήμο και τα κόμματα οι οποίοι μοιράζουν προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα για τις καθαρίστριες. 
 
 
Η Διαμάντω Μανωλάκου επεσήμανε ότι οι αγώνες των εργαζομένων δείχνουν το δρόμο και μόνο αυτοί αποτελούν εγγύηση για ν’ αλλάξει η κατάσταση. Ανέφερε ότι δεν στέκονται όλες οι δημοτικές αρχές ενάντια στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, και χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Δήμου της Πάτρας για τη σημασία και τη βαρύτητα που έχει όταν ένας δήμαρχος μπαίνει μπροστά και διεκδικεί για τους εργαζόμενους του Δήμου αλλά και τους δημότες του. Πρόσθεσε ακόμα ότι το σωματείο είναι η δύναμη των εργαζομένων και χρειάζεται να υπάρχει συσπείρωση γύρω απ’ αυτό καθώς και τα άλλα ταξικά συνδικάτα. Επεσήμανε ότι ο αγώνας προκαλεί ρωγμές και οι ρωγμές ανατροπές. Σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε, αποκτά μεγάλη σημασία να ενισχυθεί το ΚΚΕ και οι συνδυασμοί του στους οποίους μετέχουν καταξιωμένοι αγωνιστές του λαϊκού κινήματος. 
Τέλος, κάλεσε τις εργαζόμενες να ενισχύσουν το ΚΚΕ  σε όλες τις εκλογικές μάχες για να βγει πιο ισχυρό, ώστε την επόμενη μέρα να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων».
 
 
 
Το Γραφείο Τύπου της Κ.Ο. Πειραιά 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Τα νησιά πρωταγωνιστής
της ανάπτυξης»
 
Ο Δήμος Περάματος στο
πλευρό των εργαζομένων

Παρέμβαση για το χώρο
στάθμευσης των οχημάτων
της Αστυνομίας 

Ερώτηση για τα
ανταποδοτικά τέλη από
τα Αιολικά Πάρκα
 

Γεγονότα

Νέο Album Armagos -
The Lonely Piano

Οι «κήποι» στο Νομισματικό
Μουσείο

Διαγωνισμός Φωτογραφίας με
θέμα την ναυτιλία

podosfairiki_synerg.logo1
«Συνεργασία του
Πανεπιστημίου Frederick
με την Ένωση Ελλήνων
Ποινικολόγων και
Μαχόμενων Δικηγόρων»

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

23 Οκτωβρίου 2019, 00.00
Ο κτηνώδης πλούτος και η απόλυτη φτώχεια σε αριθμούς…
«Το κεφάλαιο είναι νεκρή εργασία, που...
22 Οκτωβρίου 2019, 18.06
Παρέμβαση για το χώρο στάθμευσης των οχημάτων της Αστυνομίας
Με πρωτοβουλία του Τρύφωνα Αλεξιάδη, ...

Ναυτιλία

22 Οκτωβρίου 2019, 18.14
«Τα νησιά πρωταγωνιστής της ανάπτυξης»
Συνεργασία Υπουργείου Ναυτιλίας...
21 Οκτωβρίου 2019, 17.32
Άνοδος αφίξεων-αναχωρήσεων από το λιμάνι του Πειραιά
Ένα ακόμη νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο...
18 Οκτωβρίου 2019, 17.41
 Ποιοί καλύπτουν τις παρανομίες της LEVANTE FERRIES …
Επιστολή της ΠΕΝΕΝ προς τους...

Πειραιάς

23 Οκτωβρίου 2019, 18.36
Πειραιάς: Είδη διατροφής στους οικονομικά αδύναμους
Ο Δήμος Πειραιά,  εν όψει των...
22 Οκτωβρίου 2019, 14.31
«Πειραιάς για όλους»: Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για όλους»...
21 Οκτωβρίου 2019, 17.39
Προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων
Εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων...