Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 20:36

Η Διαμάντω Μανωλάκου στο Σύλλογο Καθαριστριών Πειραιά

damanaki ixthok1
«Οι εργαζόμενες ανέφεραν ότι το Σωματείο μπαίνει μπροστά σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα των εργαζομένων του κλάδου. Ωστόσο, επεσήμαναν ότι υπάρχουν προβλήματα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ότι ο αριθμός των εργαζομένων που συνδικαλίζονται και είναι εγγεγραμμένες στο σωματείο είναι πολύ μικρός σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων στην καθαριότητα, είτε αυτές είναι καθαρίστριες στα σχολεία είτε είναι στα νοσοκομεία και στις ιδιωτικές δουλειές. Πρόκειται για μία κατάσταση που μπαίνει εμπόδιο στην προσπάθεια να ακουστεί και να δυναμώσει η «φωνή» των εργαζομένων.
 
Η πρόεδρος, Χριστίνα Καραμαλίκη, ενημέρωσε σχετικά με την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία όσον αφορά στην εργασία των καθαριστριών. Μεγάλο ποσοστό δουλεύει ως εποχιακές με άθλιες συνθήκες και άθλιους μισθούς. Εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλειάς εξαναγκάζονται σε παραίτηση στην ουσία πρόκειται για κεκαλυμμένη «απόλυση», κάτω απ’ αυτό το καθεστώς τρομοκρατίας. Δεν παίρνουν ακόμα επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Επιπλέον το κονδύλι το Δήμου για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας είναι μειωμένο. Πρόκειται, επί της ουσίας, για μια απαράδεκτη κατάσταση αφού σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται απ’ την δουλειά των ίδιων των καθαριστριών η εκπαίδευση και η ασφάλεια των παιδιών. Γι’ αυτό το λόγο επεσήμαναν ότι στο αγώνα τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας θέλουν συμμάχους τους δασκάλους και καθηγητές καθώς και τους γονείς των παιδιών.  
 
Οι καθαρίστριες επεσήμαναν ακόμα ότι αυτό το διάστημα παλεύουν να υπογραφεί ενιαία συλλογική σύμβαση εργασίας που να καλύπτει όλες τις καθαρίστριες ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση είτε είναι συμβασιούχες, είτε είναι εργολαβικές. Πρόσθεσαν ότι o Δήμος του Πειραιά εκμεταλλευόμενος αυτήν την κατάσταση, αρνείται να προβεί σε προσλήψεις μόνιμων καθαριστριώνκαι επιλέγει την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας με εργαζόμενες που δουλεύουν στα οκτάμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ, οι οποίες, μετά το πέρας του οκταμήνου, επιστρέφουν στον «εφιάλτη» της ανεργίας. Ο εμπαιγμός σε βάρος των καθαριστριών συνεχίζεται και αυξάνεται εν όψει της προεκλογικής περιόδου από το Δήμο και τα κόμματα οι οποίοι μοιράζουν προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα για τις καθαρίστριες. 
 
 
Η Διαμάντω Μανωλάκου επεσήμανε ότι οι αγώνες των εργαζομένων δείχνουν το δρόμο και μόνο αυτοί αποτελούν εγγύηση για ν’ αλλάξει η κατάσταση. Ανέφερε ότι δεν στέκονται όλες οι δημοτικές αρχές ενάντια στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, και χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Δήμου της Πάτρας για τη σημασία και τη βαρύτητα που έχει όταν ένας δήμαρχος μπαίνει μπροστά και διεκδικεί για τους εργαζόμενους του Δήμου αλλά και τους δημότες του. Πρόσθεσε ακόμα ότι το σωματείο είναι η δύναμη των εργαζομένων και χρειάζεται να υπάρχει συσπείρωση γύρω απ’ αυτό καθώς και τα άλλα ταξικά συνδικάτα. Επεσήμανε ότι ο αγώνας προκαλεί ρωγμές και οι ρωγμές ανατροπές. Σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε, αποκτά μεγάλη σημασία να ενισχυθεί το ΚΚΕ και οι συνδυασμοί του στους οποίους μετέχουν καταξιωμένοι αγωνιστές του λαϊκού κινήματος. 
Τέλος, κάλεσε τις εργαζόμενες να ενισχύσουν το ΚΚΕ  σε όλες τις εκλογικές μάχες για να βγει πιο ισχυρό, ώστε την επόμενη μέρα να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων».
 
 
 
Το Γραφείο Τύπου της Κ.Ο. Πειραιά 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Απόφαση- σταθμός για την
προστασία του θαλασσίου
περιβάλλοντος» 
 
Eπιστολή πατέρα Κατσούλη
στον Αυγενάκη 

Ο ΟΛΘ … στον Πειραιά

"Όχι κομματικές παρεμβάσεις
στη Δημόσια Διοίκηση"

Γεγονότα

Κομβικός ο ρόλος της
“ASPROFOS Engineering” …

Σημαντική διάκριση για τη
Celestyal Cruises

«Water Sports Certified
Quality» 

podosfairiki_synerg.logo1
Επίσημη επίσκεψη στον ΟΛΠ…

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

18 Ιουλίου 2019, 14.51
«Το καλύτερο δώρο σε φοροφυγάδες και λαθρέμπορους !»
Δήλωση του  Τρύφωνα Αλεξιάδη,...
18 Ιουλίου 2019, 10.10
Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης έδωσε ο...
18 Ιουλίου 2019, 00.00
Έπεσαν (και οι τελευταίες) μάσκες της ΝΔ για τις Πρέσπες
Πριν από έξι μήνες, στις 25 Ιανουαρίου, ο...

Ναυτιλία

18 Ιουλίου 2019, 10.03
Ο ΟΛΘ … στον Πειραιά
Με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα...
17 Ιουλίου 2019, 22.38
Συνάντηση ΠΝΟ – ΥΝΑ: «Καμιά αυταπάτη - Καμιά ολιγωρία…»
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ για τη συνάντηση...
10 Ιουλίου 2019, 14.53
«Σημαντικά αποτελέσματα στο χώρο της Ναυτιλίας»
Δήλωση παραίτησης από τη θέση του...

Πειραιάς

17 Ιουλίου 2019, 22.42
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Μικρολίμανο λόγω έργων
Ξεκίνησαν τα προαπαιτούμενα έργα της...
13 Ιουλίου 2019, 10.57
Πρόσβαση για άτομα με αναπηρία στα Βοτσαλάκια
Ο Δήμος Πειραιά τοποθέτησε το σύστημα...
12 Ιουλίου 2019, 17.26
Οι Δικηγόροι του Πειραιά κατά της «Ελληνικής Λύσης»
Ανακοίνωση του Δικηγορικού...