Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 15:41

Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου στην Αρχαία Ολυμπία

logoartc_f
Στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου, στην Αρχαία Ολυμπία, παραβρέθηκε και πραγματοποίησε ομιλία ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσης Τεμπονέρας, επίσημος προσκεκλημένος της εφημερίδας “Πατρίς”. 
 
Στο συνέδριο, που άξονα είχε το τρίπτυχο “Επιχειρηματικότητα – Τουρισμός – Αγροτικός Τομέας”, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι οι υποδομές και τα έργα ανάπτυξης έχουν θεμελιώδη σημασία για την οικονομία και την κοινωνία και πρέπει να είναι βιώσιμα ενόψει των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. 
 
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία απαιτεί τη διαμόρφωση μιας κοινής, προσαρμοσμένης πολιτικής με ισορροπία ανάμεσα σε όλους τους άξονες: κοινωνία, επιχειρήσεις, οικονομία και περιβάλλον και με στόχο την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Μερικές από τις δράσεις για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς φιλικών προς το περιβάλλον με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων μεταφορών, των λιμένων, των πολυτροπικών συνδέσεων με σκοπό την προαγωγή της βιώσιμης κινητικότητας, τοπικής και περιφερειακής. Η χρήση εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων επιβάλλεται νομοθετικά διεθνώς και αποτελεί ίσως το μοναδικό τρόπο της απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες. Η προστασία και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και του εδάφους και η προώθηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών παρέχεται, μεταξύ άλλων, και μέσω του δικτύου Natura 2000 και των πράσινων υποδομών.
 
Αναφέρθηκε επίσης στο έργο ELEMED, στην πρώτη εγκατάσταση σημείου ηλεκτροδότησης υβριδικού πλοίου (cold ironing) στο λιμάνι της Κυλλήνης τον Δεκέμβριο. Το έργο αυτό συντελέστηκε με τη συνδρομή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το ΕΜΠ με τη θερμή υποστήριξη του Δήμου και του Δημάρχου Κυλλήνης. Σήμερα, που οι πιέσεις και η ανάγκη για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τα πλοία είναι καθοριστικής σημασίας, το έργο αυτό αποδεικνύει την πρόθεση της Κυβέρνησης για την υλοποίηση των 17 στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Σημειωτέον, το έργο ELEMED είναι μόνο η αρχή. Προς το σκοπό αυτό λειτουργούν και Ομάδες Εργασίας στο Υπουργείο με αντικείμενο την επεξεργασία και εκσυγχρονισμό του σχετικού θεσμικού πλαισίου, όπως είναι και το υγροποιημένο φυσικό αέριο - LNG. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι από τα έργα για τη βιώσιμη ανάπτυξη επωφελούνται οι πολίτες, οι οποίοι είναι οι χρήστες των υπηρεσιών αυτών. 
 
Τέλος, ο Τεμπονέρας αναφέρθηκε και στη σημαντική αύξηση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίοι διατίθενται για έργα σε μικρά κυρίως λιμάνια για αποκατάσταση ζημιών και βελτίωση της λειτουργικότητάς τους. Αυτό είναι σημαντικό, διότι οι λιμένες καλούνται, με τις απαραίτητες θεσμικές προσαρμογές, να αναπτύξουν νέους ρόλους και υπηρεσίες προκειμένου να ανταποκριθούν στην νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Τα ελληνικά λιμάνια και η ποντοπόρος ναυτιλία μπορούν να αξιοποιηθούν, στη δεδομένη οικονομική συγκυρία, ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας. 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Η υποψήφια της ΝΔ που
έπαιρνε παράνομα σύνταξη 
 
Παρέμβαση Στ. Μανουσάκη
για τις τουρκικές προκλήσεις

ΕΥΔΑΠ: Δεν υπάρχει κανένα
θέμα παραίτησης ...

Ο Νίκος Χουντής εκπρόσωπος
της Λαϊκής Ενότητας
στις Εκλογές
 

Γεγονότα

Εικαστική παρέμβαση του
ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ στο
Δικαστήριο Ανηλίκων Πειραιά

H ΕΥΔΑΠ μας ταξιδεύει στο
χωροχρόνο με το Πανεπιστήμιο
της Πενσυλβάνια

Λιμάνι και περιβάλλον …
του Νίκου Αξαρλή

podosfairiki_synerg.logo1
Επίσημη επίσκεψη στον ΟΛΠ…

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

24 Ιουνίου 2019, 00.25
Ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών
Ομιλία του Πρωθυπουργού και...
23 Ιουνίου 2019, 13.47
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής
Το Κίνημα Αλλαγής ανακοίνωσε τα...
22 Ιουνίου 2019, 21.33
Η υποψήφια της ΝΔ που έπαιρνε παράνομα σύνταξη
Αποκαλύψεις για υποψήφια με τη ΝΔ, η...

Ναυτιλία

24 Ιουνίου 2019, 23.44
ΟΛΠ: Παρουσίαση της Έκθεσης Εταιρικής Υπευθυνότητας
Η ΟΛΠ Α.Ε. παρουσίασε την Έκθεση...
22 Ιουνίου 2019, 21.14
Παράνομη ναύλωση σκάφους αναψυχής στη Μαρίνα Ζέας
Κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε, από...
20 Ιουνίου 2019, 23.17
«Διευκολύνονται οι αδειοδοτήσεις των ταρσανάδων»
Τις λύσεις που έδωσε η κυβέρνηση στον...

Πειραιάς

24 Ιουνίου 2019, 23.37
 Αντιφασιστική συγκέντρωση στον Πειραιά
Ανακοίνωση-κάλεσμα φορέων και...
22 Ιουνίου 2019, 21.24
Άνω- κάτω το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον Πειραιά
Άνω- κάτω έχει γίνει το ψηφοδέλτιο της ΝΔ...
21 Ιουνίου 2019, 15.13
Προεκρολογικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ σε Α και Β Πειραιά
Εκλογικές συγκεντρώσεις σε...