Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019 00:47

Λιμάνι Πειραιά: Οι προτάσεις της Cosco

logoartc_f
Στην τελική ευθεία όπως όλα δείχνουν, έχει εισέλθει η υπόθεση του master plan του ΟΛΠ, η οποία αποτελεί εδώ και µήνες πηγή αντιπαράθεσης ανάµεσα στην κυβέρνηση και την Cosco. Καλά πληροφορηµένες πηγές αναφέρουν πως έχει προγραµµατιστεί να συνεδριάσει η Επιτροπή Σχεδιασµού και Ανάπτυξης Λιµένων (ΕΣΑΛ), η οποία είναι αρµόδια για την τύχη των επενδύσεων που περιγράφονται στο master plan.
 
Το ενδιαφέρον για την απόφαση είναι έντονο, καθώς, παρά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των προηγούµενων µηνών, δεν υπήρξε συµβιβασµός. Συνολικά έξι διαφορετικά σχέδια σε διαφορετικές ηµεροµηνίες έχει υποβάλει ο ΟΛΠ προκειµένου να ανταποκριθεί στις απαιτούµενες προδιαγραφές.
 
Σύµφωνα µε πληροφορίες, η κυβερνητική πλευρά φέρεται να προκρίνει το «σπάσιµο» των επενδύσεων σε υποχρεωτικές και προαιρετικές, και την υλοποίησή τους σε δυο χρόνους: πρώτα οι υποχρεωτικές, οι οποίες αναφέρονται στη σύµβαση παραχώρησης του ΟΛΠ, και µετά οι προαιρετικές, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει την αντίδραση των φορέων του Πειραιά.
 
Μια πρόταση που απορρίπτεται από τους Κινέζους, που επιµένουν πως το master plan είναι «ενιαίο και αδιαίρετο», και δεν συζητούν οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού. Κύκλοι προσκείµενοι στην Cosco επισηµαίνουν στην «Ηµερησία» πως η υλοποίησή του είναι κοµβικής σηµασίας για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί σε σχέση µε την παρουσία τους στην Ελλάδα και την προώθηση των συµφερόντων τους στη ΝΑ Ευρώπη. Μάλιστα, συνδέεται και µε τη µεταβίβαση του υπόλοιπου 16% του ΟΛΠ στην Cosco, το οποίο έχουν προπληρώσει µε την εξαγορά του 51% πριν από περίπου τρία χρόνια.
 
Χαρακτηριστικό της βαρύτητας που αποδίδει η κινεζική εταιρεία είναι η δήλωση ανώτατου στελέχους του ΟΛΠ, που είπε πως «το µέλλον του λιµανιού για τα επόµενα 5-10 χρόνια είναι συνυφασµένο µε αυτές τις επενδύσεις». Το ζήτηµα έθεσαν µετ’ επιτάσεως και αξιωµατούχοι της Κίνας στις επαφές που είχαν µε τις ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και Ναυτιλίας κατά την επίσκεψή τους στη χώρα µας πριν από µερικούς µήνες. Προκειµένου δε να εξασφαλίσουν την έγκριση του master plan ως έχει, κατέθεσαν πρόταση µε µέτρα στήριξης της τοπικής οικονοµίας.
 
Ανάπλαση πεζοδρόμων
 
Ειδικότερα, οι Κινέζοι δεσµεύονται να αναλάβουν την ανάπλαση-κατασκευή πεζοδρόµων που θα οδηγούν και θα κατευθύνουν τους τουρίστες οι οποίοι θα αποβιβάζονται από τα κρουαζιερόπλοια στο κέντρο της πόλης.
 
Υπολογίζεται πως πάνω από τους µισούς επιβάτες κρουαζιέρας δεν αποβιβάζονται στον Πειραιά, αλλά παραµένουν στο πλοίο, γιατί οι περισσότεροι έχουν επισκεφθεί την Ακρόπολη και δεν γνωρίζουν τα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής. Επιπλέον, η Cosco δηλώνει πρόθυµη να χρηµατοδοτήσει αρχιτεκτονικές παρεµβάσεις σε εγκαταλελειµµένα κτίρια, προκειµένου να βελτιωθεί αισθητικά η εικόνα της πόλης όχι µόνο για τους τουρίστες, αλλά και για τους µόνιµους κατοίκους.
 
Σύµφωνα µε πληροφορίες, η εν λόγω προσφορά ανέρχεται σε εκατοµµύρια ευρώ, ωστόσο το ακριβές ποσό θα οριστικοποιηθεί µετά την έγκριση του master plan. Στο πακέτο των µέτρων περιλαµβάνεται και η δέσµευση για παραχώρηση χώρων στο εµπορικό κέντρο σε συγκεκριµένο αριθµό εµπόρων του Πειραιά έναντι χαµηλού ενοικίου.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το προφίλ των συγκεκριµένων επιχειρήσεων να συµβαδίζει µε το προφίλ του εµπορικού κέντρου, το οποίο θα απευθύνεται σε πελάτες υψηλού οικονοµικού επιπέδου. Το mall θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του επιβατηγού σταθµού κρουαζιέρας που αναµένεται να κατασκευαστεί.
 
Ανησυχία επιχειρηματιών
 
Το master plan δόθηκε στη δηµοσιότητα στις αρχές του έτους. Στη συνέχεια τέθηκε σε διαβούλευση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Επιχειρηµατικοί φορείς έσπευσαν να χαρακτηρίσουν κάποιες από τις επενδύσεις, όπως η ανέγερση εµπορικού κέντρου και η δηµιουργία πολυτελών ξενοδοχείων, αλλά και το logistics center, απειλή, ενώ παράλληλα εξέφρασαν φόβους πως η ανάπτυξη που θα επιτευχθεί, αντί να διαχυθεί στην πόλη, θα περιχαρακωθεί στα όρια του λιµανιού µε µοναδική κερδισµένη την Cosco.
 
Από την άλλη, η κινεζική εταιρεία εµφανίζεται καθησυχαστική, λέγοντας πως το αποτέλεσµα των επενδύσεών της θα ωφελήσει την τοπική και εθνική οικονοµίας της χώρας, τόσο σε θέσεις εργασίας όσο και σε έσοδα. Να σηµειωθεί πως το master plan προβλέπει και τη δηµιουργία κέντρου logistics, την επέκταση επιβατικού λιµένα κρουαζιέρας, τη δηµιουργία πεντάστερων ξενοδοχείων, την ανέγερση εµπορικού κέντρου, την κατασκευή επιβατικού σταθµού έως το 2021, την κατασκευή δύο πενταώροφων κτιρίων στάθµευσης αυτοκινήτων έκτασης 75.000 τ.µ. το καθένα, αλλά και την ανακατασκευή της πέτρινης αποθήκης σε µουσείο µετανάστευσης και ιστορικό αρχείο. Το ύψος των επενδύσεων εκτιµάται σε 500 εκατ. ευρώ.
 
Πηγή:ethnos.gr
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Τα νησιά πρωταγωνιστής
της ανάπτυξης»
 
Ο Δήμος Περάματος στο
πλευρό των εργαζομένων

Παρέμβαση για το χώρο
στάθμευσης των οχημάτων
της Αστυνομίας 

Ερώτηση για τα
ανταποδοτικά τέλη από
τα Αιολικά Πάρκα
 

Γεγονότα

Νέο Album Armagos -
The Lonely Piano

Οι «κήποι» στο Νομισματικό
Μουσείο

Διαγωνισμός Φωτογραφίας με
θέμα την ναυτιλία

podosfairiki_synerg.logo1
«Συνεργασία του
Πανεπιστημίου Frederick
με την Ένωση Ελλήνων
Ποινικολόγων και
Μαχόμενων Δικηγόρων»

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

23 Οκτωβρίου 2019, 00.00
Ο κτηνώδης πλούτος και η απόλυτη φτώχεια σε αριθμούς…
«Το κεφάλαιο είναι νεκρή εργασία, που...
22 Οκτωβρίου 2019, 18.06
Παρέμβαση για το χώρο στάθμευσης των οχημάτων της Αστυνομίας
Με πρωτοβουλία του Τρύφωνα Αλεξιάδη, ...

Ναυτιλία

22 Οκτωβρίου 2019, 18.14
«Τα νησιά πρωταγωνιστής της ανάπτυξης»
Συνεργασία Υπουργείου Ναυτιλίας...
21 Οκτωβρίου 2019, 17.32
Άνοδος αφίξεων-αναχωρήσεων από το λιμάνι του Πειραιά
Ένα ακόμη νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο...
18 Οκτωβρίου 2019, 17.41
 Ποιοί καλύπτουν τις παρανομίες της LEVANTE FERRIES …
Επιστολή της ΠΕΝΕΝ προς τους...

Πειραιάς

23 Οκτωβρίου 2019, 18.36
Πειραιάς: Είδη διατροφής στους οικονομικά αδύναμους
Ο Δήμος Πειραιά,  εν όψει των...
22 Οκτωβρίου 2019, 14.31
«Πειραιάς για όλους»: Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για όλους»...
21 Οκτωβρίου 2019, 17.39
Προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων
Εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων...