Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018 11:21

«Αισιόδοξοι, κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια»

damanaki ixthok1
Ομιλία της βουλεύτριας Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης Σταματάκη στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2019
 
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
 
Σήμερα μπορούμε να νοιώθουμε αισιόδοξοι και να μιλάμε κοιτώντας τους πολίτες στα μάτια. Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για το μεγάλο στοίχημα που βάλαμε και με τους εαυτούς μας και με τους πολίτες της χώρας μας και με τους θεσμούς. 
 
Το μεγάλο στοίχημα ήταν ότι το 2018 θα ήταν η χρονιά της εξόδου από τα μνημόνια και ο προϋπολογισμός του 2019 θα ήταν ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός και το κερδίσαμε αυτό το στοίχημα. Όπως κερδίσαμε το στοίχημα της ρύθμισης του δημόσιου χρέους, το στοίχημα της ανάπτυξης. Κερδίσαμε το στοίχημα και διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες που έλεγαν για περικοπές συντάξεων.  Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ επιδόθηκαν σε ένα ρεσιτάλ παραπληροφόρησης, κινδυνολογίας και τρομοκράτησης των συνταξιούχων, παρόλο που 620.000 από αυτούς θα δουν έστω και μικρή αύξηση στις συντάξεις τους. 
 
Εγώ δεν θα πω, κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης για το τι κάνατε εσείς και φέρατε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αυτά τα έχουμε δει και τα έχει βιώσει ο ελληνικός λαός στο πετσί του. Θα πω τι κάναμε εμείς και σήμερα νιώθουμε υπερήφανοι. Ναι, υπερήφανοι, όσο κι αν σας ενοχλεί αυτό για τον προϋπολογισμό που θα ψηφίσουμε. 
 
Ήδη ψηφίσαμε νόμο για την κατάργηση των διατάξεων που περικόπτουν τις συντάξεις. Έχουν επίσης ψηφιστεί 
- η καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους, στους πανεπιστημιακούς, στους δικαστικούς, στους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. κ.λπ., 
- η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε διακόσιους πενήντα χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, σε αυτοαπασχολούμενους, σε αγρότες και επιστήμονες, 
- η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους
- η μείωση του ΕΝΦΙΑ για μεσαία και χαμηλά εισοδήματα
- και την καταβολή του μερίσματος στους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους άνεργους.
 
Καταργήσαμε το τέλος επιτηδεύματος, για τους συνεταιρισμένους αγρότες, για τους αγροτικούς  συνεταιρισμούς, τους σχολικούς συνεταιρισμούς, τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα σε αδράνεια και έπεται συνέχεια. 
 
Δεν είναι προεκλογικές παροχές αυτά που θεσμοθετούμε και που υλοποιούνται με αυτόν τον προϋπολογισμό. Είναι μόνιμα μέτρα για τη συγκρότηση ενός σύγχρονου και διαφανούς κοινωνικού κράτους, που έρχεται να αντικαταστήσει το σύστημα πολυνομίας και κακονομίας που επικρατούσε μέχρι πρότινος.
 
Αφού ναυάγησε το επιχείρημα των περικοπών, αρχίσατε να λέτε αν θα βγούμε στις αγορές. Στις αγορές θα βγούμε βάσει συγκεκριμένου σχεδίου κι όχι για να μιλάμε προεκλογικά για ένα success story όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Ο πρώτος νόμος που φέραμε ήταν ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό πρέπει να το θυμίζουμε, γιατί δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποιες πολιτικές έφτασαν τον κόσμο σε αυτή την κατάσταση που ήταν το 2014, τη μεγάλη τραγωδία φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, που μέχρι το 2015 έχασε το 30-40% των εισοδημάτων του.
 
Με τους νόμους για την ανθρωπιστική κρίση, το ΚΕΑ και για το κοινωνικό μέρισμα συνολικά δαπανήθηκαν 3,055 δισ. ευρώ μέσα σε μια τριετία, όταν από το 2010 έως το 2015, για μια πενταετία, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν δώσει ούτε ένα ευρώ.
 
Η επιτυχημένη εφαρμογή του ΚΕΑ και η πλατφόρμα ΗΔΙΚΑ ενισχύουν τη διαφάνεια και δίνουν τη δυνατότητα, μαζί με τον Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, μιας ολιστικής αντιμετώπισης των αναγκών των συμπολιτών μας.
 
Υιοθετήσαμε ένα νέο Σχέδιο Δράσης για το Παιδί, το οποίο όχι μόνο θα συμβάλει στην καλύτερη προστασία αυτής της ευάλωτης ομάδας, αλλά και για πρώτη φορά το παιδί αντιμετωπίζεται ως ένας νεαρός πολίτης και όχι ως παρακολούθημα των γονιών του. Επεκτείναμε τα σχολικά γεύματα σε όλα τα σχολεία, ιδρύσαμε τις υπόλοιπες 30.000 θέσεις που χρειάζονται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς για να μη μείνει κανένα παιδί εκτός και αυξάνουμε τα vouchers για να πάρουν όλα τα παιδιά. 
 
Υλοποιούμε το μεγάλο πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης, όλα τα παιδιά σε μια αγκαλιά, Ενισχύουμε την ειδική αγωγή με νέες προσλήψεις. 
Με 4.500 προσλήψεις μόνιμων καθηγητών στον τομέα της ειδικής αγωγής, για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια να στηριχθεί η εκπαίδευση παιδιών με Αναπηρίες. Συνολικά την τριετία 2019-2021 θα προσληφθούν 15.000 μόνιμοι καθηγητές.
 
Ενισχύουμε τους ηλικιωμένους με 200 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων. 
 
Επιπλέον 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά λαμβάνουν επιδότηση στέγης 400 εκατ. ευρώ το 2019 και 600 εκατ. ευρώ το 2020. 
 
Με 3.257 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους εδραιώνεται και βελτιώνεται περαιτέρω το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Στηρίζουμε τον θεσμό των Κέντρων Εξυπηρέτησης πολιτών με 120  προσλήψεις. 
 
Με μια σειρά νόμους αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία, με προσλήψεις ειδικών επιστημόνων (μηχανικοί, κτηνίατροι, γεωπόνοι κ.α.) για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των Δήμων και των Περιφερειών, αλλά και με τον Κλεισθένη Ι κάνουμε αποφασιστικά βήματα για την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία τα τελευταία χρόνια και με την εφαρμογή του Καλλικράτη αλλά και με τους μνημονιακούς νόμους βίωσε οικονομική αφαίμαξη. 
 
Την τριετία 2015-2018 σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν, σε σχέση με την περίοδο 2012-2014, οι χρηματοδοτήσεις για την αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της λειψυδρίας, ενώ για πρώτη φορά δόθηκε ειδική χρηματοδότηση για ορεινούς και νησιωτικούς δήμους και για την εξόφληση των υποχρεώσεων Δήμων από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Πάνω από 512 εκ.€ δόθηκαν στους ΟΤΑ μέσω του προγράμματος Φιλόδημος Ι, εκ των οποίων σχεδόν 11εκ.€ στην περιφερειακή ενότητα νήσων και 4 εκ.€ στην περιφερειακή ενότητα Πειραιώς. Πάνω από 174 εκ.€ απορροφήθηκαν από ΟΤΑ σε όλη την επικράτεια από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, εκ των οποίων σχεδόν 3 εκ.€ στην περιφερειακή ενότητα νήσων.
 
Το περασμένο καλοκαίρι ψηφίσαμε το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου που από 1/1/2019 θα ισχύσει για όλα τα νησιά και επειδή προέρχομαι από μια περιφέρεια που περιλαμβάνει και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, πρέπει να πω ότι είναι η πρώτη φορά που ένα μέτρο για τη νησιωτική πολιτική δεν αφορά μόνο άγονες γραμμές αλλά όλα τα νησιά και θα ισχύσει και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, που επειδή ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, είχαν εξαιρεθεί από όλες τις πολιτικές για τα νησιά, αλλά έχουν τα ίδια προβλήματα και ανάγκες με τα πιο απομακρυσμένα.  
Με το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναβαθμίσαμε τα Κέντρα Υγείας, τα εξοπλίσαμε με τεχνολογικό εξοπλισμό και στελεχώθηκαν με νοσηλευτικό, με εξοικονόμηση πόρων από το μεγάλο φαγοπότι στο χώρο της Υγείας. Αποκαταστήσαμε την πρόσβαση στην υγεία για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
 
Βρεθήκαμε εν μέσω μιας μεγάλης προσφυγικής κρίσης, με ένα νεοσύστατο υπουργείο που έπρεπε να διαχειριστεί μεγάλα προβλήματα και καταφέραμε η Ελλάδα να γίνει θεματοφύλακας των αξιών της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης για όλη την Ευρώπη. 
 
Από το 2015 κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης μιλάτε για εκλογές. Ο κύριος Μητσοτάκης έχει μετρήσει μια – μια τις μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όσο εμείς ήμασταν απασχολημένοι με τα προβλήματα της χώρας με το να φέρουμε τη σταθερότητα, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, απέναντι σε αντιπολιτικές και αντικοινωνικές αντιλήψεις που σήμερα κερδίζουν έδαφος σε όλη την Ευρώπη. 
 
Το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει, η χώρα έχει αρχίσει να ξανακερδίζει φερεγγυότητα στο διεθνές πολιτικό και επενδυτικό περιβάλλον και μια νότα αισιοδοξίας διαφαίνεται για την ελληνική κοινωνία. 
 
Δεν σας αρέσει κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία με βαριά καρδιά θα πρέπει να αποδεχτείτε. 
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Παρέμβαση Ν. Μπελαβίλα
στο Δημοτικό Συμβούλιο για
την Πλατεία Καρπάθου
 
Αναβλήθηκε η εκδίκαση της
αγωγής της Oil One στον
Χρ. Βρεττάκο

Απορία και ανησυχία για την
προσαγωγή τεσσάρων Πειραιωτών

Απάντηση του Δημάρχου Μοσχάτου-
Ταύρου στον Εθνικό Πειραιά
 
 
 

Γεγονότα

Διασωστικό-Πυροσβεστικό
όχημα στους εθελοντές του
Νέου Βουτζά 

«Ανθρωπογραφίες» από τον
Πέτρο Καραβέβα στην
γκαλερί Art Prisma

Διαγωνισμός Φωτογραφίας με
θέμα την ναυτιλία

podosfairiki_synerg.logo1
«Συνεργασία του
Πανεπιστημίου Frederick
με την Ένωση Ελλήνων
Ποινικολόγων και
Μαχόμενων Δικηγόρων»

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

12 Νοεμβρίου 2019, 21.32
Απορία και ανησυχία για την προσαγωγή τεσσάρων Πειραιωτών
Δήλωση Θοδωρή Δρίτσα, Βουλευτή...
12 Νοεμβρίου 2019, 00.00
Σάββας Κωφίδης: «Απαραβίαστο σύνορο είναι μόνο η ανθρωπιά»
Στο κλίμα που επιχειρείται να...
11 Νοεμβρίου 2019, 18.16
«Συγχαρητήρια στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία»
Δήλωση  του τομεάρχη Προστασίας του...

Ναυτιλία

10 Νοεμβρίου 2019, 19.15
Ο Πρόεδρος της Cosco στο Υπ. Ναυτιλίας
Η στρατηγική σχέση της Ελλάδος με την...
07 Νοεμβρίου 2019, 19.16
 Ο Αμερικανός Πρέσβης στο «Celestyal Crystal»
Η Celestyal Cruises φιλοξένησε τον Αμερικανό Πρέσβη, Geoffrey Pyatt,...
06 Νοεμβρίου 2019, 22.53
Το ταξίδι προσανατολισμού των νέων στα ναυτικά επαγγέλματα
«Ένα ταξίδι χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα»....

Πειραιάς

12 Νοεμβρίου 2019, 21.35
Απάντηση του Δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου στον Εθνικό Πειραιά
Με αφορμή ανακοινώσεις του Εθνικού...
12 Νοεμβρίου 2019, 21.27
Το έργo αποκατάστασης του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος
Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Αττικής Γ....
12 Νοεμβρίου 2019, 21.25
Απάντηση Ν. Αξαρλή στον Ν. Μπελαβίλα για το Μουσείο στο Σιλό
Μια οφειλόμενη απάντηση στον Νικο...