Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 23:51

Αναγέννηση Πολιτικής -Πολιτικών και Κομμάτων

damanaki ixthok1
Του Παντελή  Κωσταντινάκου 
 
Η ενασχόληση με την πολιτική ατόμων με κριτήρια κομματικής αφοσίωσης ίσως είναι η ΄΄αδυναμία΄΄ των παραδοσιακών πολιτικών σχηματισμών, αφού έτσι επιτρέπει την αναρρίχηση προσώπων ΄΄α-παίδευτων΄΄, ΄΄α-κάματων΄΄ και ΄΄α-πάτριδων΄΄.
 
Δηλαδή πως θα πρέπει να χαρακτηρίζουμε (τυπικώς εγγράμματους) πολιτικούς ως ΄΄παιδευμένους΄΄, όταν δεν μπορούν να κατανοήσουν κοινωνικές αναφορές όρων και λειτουργιών στοιχειωδώς και επαρκώς κατανοητών από διαχειριστές που θέλουν να ορίζονται ως πολιτικώς εμπλεκόμενοι;
 
Επίσης, πως μπορούν να ορίζονται ως πολιτικοί, άνθρωποι ΄΄α-κάματοι΄΄, που δεν έχουν δηλαδή μοχθήσει ποτέ στη ζωή τους και δεν έχουν καμία διαχρονική επαγγελματική παρουσία; Δεν θα έπρεπε να αποτελεί η εργασία ΄΄προϋπόθεση΄΄ για πολίτες που θέλουν να ασκούν πολιτική;
 
Ακόμα, πως θέλουν οι πολιτικοί να λειτουργούν πολιτικά υπερασπιζόμενοι τους «βωμούς και εστίες», όταν η έννοια και η ουσία της ΄΄πάτριας΄΄ πολιτισμικής αναφοράς δεν έχει  ουσιαστική πολιτικά σημασία;
 
Τα παραπάνω ερωτήματα ή διαπιστωτικές αναφορές που αναφέρονται στο παρόν κείμενο θα πρέπει άμεσα να σημάνουν εγερτήριο σε πολίτες και συλλογικότητες, ενόψει και των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
 
Η δημοκρατική νομιμοποίηση των κομματικών οργάνων μέσω των ΄΄ψηφισάντων΄΄ του εκλογικού σώματος έχει πλέον περιθωριοποιηθεί και παραμένει στην σημειολογία των αριθμητικών ποσοτικών δεδομένων, χωρίς καμία ουσιαστική σημασία για την πρακτικότητα της πραγματικής αξιοπιστίας των παρεχόμενων πολιτικών αναφορών.
 
Ουσιαστικά, τα αθροιζόμενα δημοσκοπικά  ποσοστά οριοθετούν  εικονικές πραγματικότητες προσδοκιών και ελπίδων που δυνητικά θα μπορούσαν για ένα χρονικά προεκλογικό διάστημα να προσφέρουν ατομικές και συλλογικές ικανοποιήσεις.
 
Όμως, η ουσιαστική πραγματικότητα για τους πολίτες είναι καθημερινά εμφανής στην οικογένεια, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στις κοινωνικές παροχές, στην υγεία και στις ψυχαγωγικές απολαύσεις: μια καθημερινή πραγματικότητα που ουδεμία σχέση έχει με όλα αυτά που ΄΄διαλαλούν΄΄ οι πολιτικάντηδες κομματικοί πραματευτάδες.
 
Κάτι νέο πολιτικά υγιές με όραμα και προοπτική δυστυχώς δεν έχει φανεί ότι μπορεί να υπάρξει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Ίσως όχι γιατί είναι ιστορικά ΄΄ανέφικτο΄΄,  αλλά επειδή οι ΄΄οριζόμενοι΄΄ ως υγιείς πολιτικά πολίτες και συλλογικότητες των εκλεκτόρων, δεν θέλουν να δεχτούν την απελευθέρωση από τους διαχρονικούς πολιτικούς δεσμούς και τις παραδοσιακές πελατειακές σχέσεις.
 
Η ανωτέρω πεσιμιστική ΄΄διαπίστωση΄΄ δεν παραπέμπει σε αδυναμία διατύπωσης πρότασης διεξόδου, αλλά είναι μια απλή πολιτική καταγραφή ως ατομική θέση, κατά την οποία η συλλογική αναφορά αδυνατεί να διαμορφωθεί και να καταγραφεί ως πραγματική πρόκληση.
 
Ουσιαστικά υπαινισσόμαστε ουτοπικές συλλογικότητες πολιτικών ευθυνών  των ηγετικών κοινωνικών ομάδων: διανοούμενων, παιδευμένων πολιτών, φιλόπονων, προκομμένων και πατριωτικώς ευαίσθητων ατόμων, οι οποίες δεν θα προέρχονται από εξαργυρώσεις εξουσιαστικών καταλοίπων, αλλά θα κινητοποιούνται από τις αξίες της πολιτικής ηθικής και θα δρουν μέσω  ρεαλιστικών συνειδητών εμπλοκών και χρεωστικών υποχρεώσεων του πολίτη προς την πόλη.
 
Τελικά μιλάμε για την πολιτική των πολιτών ως εναλλασσόμενων σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και ανακλητών μονάδων της κάθε τοπικής και συλλογικής κοινωνίας, όπου οι διαχειριζόμενοι,  ελεγκτές και ελεγχόμενοι, δίνουν την πραγματική διάσταση μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
 
Πότε και πως μπορεί κάτι ανάλογο να συμβεί δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί με τα κλασσικά αναλυτικά και φιλοσοφικά εργαλεία. Ωστόσο, το δηλούμενο και ζητούμενο δεδομένο της δημοκρατικής κυριαρχίας των κοινωνιών, δεν μπορεί να μην ορίζεται παραμένοντας εσαεί αόριστο, κάτι που βεβαίως ισχύει για όλες τις κοινωνίες, μεταξύ των οποίων και την ελληνική.
 
Προφανώς, αναφερόμαστε στην άμεση εμπλοκή και διαμόρφωση πολιτικών δράσεων στις οποίες οι παιδευμένοι, οι εργαζόμενοι και οι πατριωτικώς (αλλά όχι εθνικιστικώς) ευαίσθητοι θα αποφασίσουν κάποια στιγμή να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα προσεγγίζουν τις προαναφερόμενες αναγκαιότητες.
 
Στο δια ταύτα και με καθαρά λόγια… η ελληνική κοινωνία χρειάζεται άμεσα νέες, υγιείς πολιτικές από πολίτες με παιδεία, εργασία και πατριωτική… αναφορά που θα μπορούν να προσδώσουν όραμα, ελπίδα και προοπτική στους πολίτες και ταυτόχρονα μια ρεαλιστική βάση στη δημοκρατική πολιτική του μέλλοντος.
 
Παντελής Κωνσταντινάκος
 
Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Απόφαση- σταθμός για την
προστασία του θαλασσίου
περιβάλλοντος» 
 
Eπιστολή πατέρα Κατσούλη
στον Αυγενάκη 

Ευχαριστήρια επιστολή
του Π. Χατζηπέρου

"Ο κύβος ερρίφθη ..."

Γεγονότα

Κομβικός ο ρόλος της
“ASPROFOS Engineering” …

Σημαντική διάκριση για τη
Celestyal Cruises

«Water Sports Certified
Quality» 

podosfairiki_synerg.logo1
Επίσημη επίσκεψη στον ΟΛΠ…

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

14 Ιουλίου 2019, 10.53
Αντιφασιστική συγκέντρωση στις φυλακές Κορυδαλλού
Ανακοίνωση της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια...
14 Ιουλίου 2019, 10.21
Προσπαθούν να σώσουν το τομάρι τους …
Αποχωρούν Λαγός και Κούζηλος, υπό...
13 Ιουλίου 2019, 10.47
Οι Ξένοι Ανταποκριτές καταγγέλλουν Βουλευτή της ΝΔ
Σε ένα παραλήρημα του, ο πρώην...

Ναυτιλία

10 Ιουλίου 2019, 14.53
«Σημαντικά αποτελέσματα στο χώρο της Ναυτιλίας»
Δήλωση παραίτησης από τη θέση του...
09 Ιουλίου 2019, 19.25
Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπ.  Ναυτιλίας
Τελετή παράδοσης – παραλαβής του...

Πειραιάς

13 Ιουλίου 2019, 10.57
Πρόσβαση για άτομα με αναπηρία στα Βοτσαλάκια
Ο Δήμος Πειραιά τοποθέτησε το σύστημα...
12 Ιουλίου 2019, 17.26
Οι Δικηγόροι του Πειραιά κατά της «Ελληνικής Λύσης»
Ανακοίνωση του Δικηγορικού...
11 Ιουλίου 2019, 16.16
Μέτρα Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια
Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη...