Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 23:51

Αναγέννηση Πολιτικής -Πολιτικών και Κομμάτων

damanaki ixthok1
Του Παντελή  Κωσταντινάκου 
 
Η ενασχόληση με την πολιτική ατόμων με κριτήρια κομματικής αφοσίωσης ίσως είναι η ΄΄αδυναμία΄΄ των παραδοσιακών πολιτικών σχηματισμών, αφού έτσι επιτρέπει την αναρρίχηση προσώπων ΄΄α-παίδευτων΄΄, ΄΄α-κάματων΄΄ και ΄΄α-πάτριδων΄΄.
 
Δηλαδή πως θα πρέπει να χαρακτηρίζουμε (τυπικώς εγγράμματους) πολιτικούς ως ΄΄παιδευμένους΄΄, όταν δεν μπορούν να κατανοήσουν κοινωνικές αναφορές όρων και λειτουργιών στοιχειωδώς και επαρκώς κατανοητών από διαχειριστές που θέλουν να ορίζονται ως πολιτικώς εμπλεκόμενοι;
 
Επίσης, πως μπορούν να ορίζονται ως πολιτικοί, άνθρωποι ΄΄α-κάματοι΄΄, που δεν έχουν δηλαδή μοχθήσει ποτέ στη ζωή τους και δεν έχουν καμία διαχρονική επαγγελματική παρουσία; Δεν θα έπρεπε να αποτελεί η εργασία ΄΄προϋπόθεση΄΄ για πολίτες που θέλουν να ασκούν πολιτική;
 
Ακόμα, πως θέλουν οι πολιτικοί να λειτουργούν πολιτικά υπερασπιζόμενοι τους «βωμούς και εστίες», όταν η έννοια και η ουσία της ΄΄πάτριας΄΄ πολιτισμικής αναφοράς δεν έχει  ουσιαστική πολιτικά σημασία;
 
Τα παραπάνω ερωτήματα ή διαπιστωτικές αναφορές που αναφέρονται στο παρόν κείμενο θα πρέπει άμεσα να σημάνουν εγερτήριο σε πολίτες και συλλογικότητες, ενόψει και των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
 
Η δημοκρατική νομιμοποίηση των κομματικών οργάνων μέσω των ΄΄ψηφισάντων΄΄ του εκλογικού σώματος έχει πλέον περιθωριοποιηθεί και παραμένει στην σημειολογία των αριθμητικών ποσοτικών δεδομένων, χωρίς καμία ουσιαστική σημασία για την πρακτικότητα της πραγματικής αξιοπιστίας των παρεχόμενων πολιτικών αναφορών.
 
Ουσιαστικά, τα αθροιζόμενα δημοσκοπικά  ποσοστά οριοθετούν  εικονικές πραγματικότητες προσδοκιών και ελπίδων που δυνητικά θα μπορούσαν για ένα χρονικά προεκλογικό διάστημα να προσφέρουν ατομικές και συλλογικές ικανοποιήσεις.
 
Όμως, η ουσιαστική πραγματικότητα για τους πολίτες είναι καθημερινά εμφανής στην οικογένεια, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στις κοινωνικές παροχές, στην υγεία και στις ψυχαγωγικές απολαύσεις: μια καθημερινή πραγματικότητα που ουδεμία σχέση έχει με όλα αυτά που ΄΄διαλαλούν΄΄ οι πολιτικάντηδες κομματικοί πραματευτάδες.
 
Κάτι νέο πολιτικά υγιές με όραμα και προοπτική δυστυχώς δεν έχει φανεί ότι μπορεί να υπάρξει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Ίσως όχι γιατί είναι ιστορικά ΄΄ανέφικτο΄΄,  αλλά επειδή οι ΄΄οριζόμενοι΄΄ ως υγιείς πολιτικά πολίτες και συλλογικότητες των εκλεκτόρων, δεν θέλουν να δεχτούν την απελευθέρωση από τους διαχρονικούς πολιτικούς δεσμούς και τις παραδοσιακές πελατειακές σχέσεις.
 
Η ανωτέρω πεσιμιστική ΄΄διαπίστωση΄΄ δεν παραπέμπει σε αδυναμία διατύπωσης πρότασης διεξόδου, αλλά είναι μια απλή πολιτική καταγραφή ως ατομική θέση, κατά την οποία η συλλογική αναφορά αδυνατεί να διαμορφωθεί και να καταγραφεί ως πραγματική πρόκληση.
 
Ουσιαστικά υπαινισσόμαστε ουτοπικές συλλογικότητες πολιτικών ευθυνών  των ηγετικών κοινωνικών ομάδων: διανοούμενων, παιδευμένων πολιτών, φιλόπονων, προκομμένων και πατριωτικώς ευαίσθητων ατόμων, οι οποίες δεν θα προέρχονται από εξαργυρώσεις εξουσιαστικών καταλοίπων, αλλά θα κινητοποιούνται από τις αξίες της πολιτικής ηθικής και θα δρουν μέσω  ρεαλιστικών συνειδητών εμπλοκών και χρεωστικών υποχρεώσεων του πολίτη προς την πόλη.
 
Τελικά μιλάμε για την πολιτική των πολιτών ως εναλλασσόμενων σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και ανακλητών μονάδων της κάθε τοπικής και συλλογικής κοινωνίας, όπου οι διαχειριζόμενοι,  ελεγκτές και ελεγχόμενοι, δίνουν την πραγματική διάσταση μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
 
Πότε και πως μπορεί κάτι ανάλογο να συμβεί δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί με τα κλασσικά αναλυτικά και φιλοσοφικά εργαλεία. Ωστόσο, το δηλούμενο και ζητούμενο δεδομένο της δημοκρατικής κυριαρχίας των κοινωνιών, δεν μπορεί να μην ορίζεται παραμένοντας εσαεί αόριστο, κάτι που βεβαίως ισχύει για όλες τις κοινωνίες, μεταξύ των οποίων και την ελληνική.
 
Προφανώς, αναφερόμαστε στην άμεση εμπλοκή και διαμόρφωση πολιτικών δράσεων στις οποίες οι παιδευμένοι, οι εργαζόμενοι και οι πατριωτικώς (αλλά όχι εθνικιστικώς) ευαίσθητοι θα αποφασίσουν κάποια στιγμή να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα προσεγγίζουν τις προαναφερόμενες αναγκαιότητες.
 
Στο δια ταύτα και με καθαρά λόγια… η ελληνική κοινωνία χρειάζεται άμεσα νέες, υγιείς πολιτικές από πολίτες με παιδεία, εργασία και πατριωτική… αναφορά που θα μπορούν να προσδώσουν όραμα, ελπίδα και προοπτική στους πολίτες και ταυτόχρονα μια ρεαλιστική βάση στη δημοκρατική πολιτική του μέλλοντος.
 
Παντελής Κωνσταντινάκος
 
Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Μοχλός ανάπτυξης τα
ελληνικά λιμάνια»
 
«Τα θρησκευτικά δεν είναι
πλέον μάθημα αλλά κατήχηση»

«Το κοντέινερ στα Εξάρχεια
και η καθαριότητα στα
αστυνομικά τμήματα»

«Ντελίριο χυδαίου
αντικομμουνισμού»

Γεγονότα

Έρχονται οι  STOMP έτσι όπως δεν
τους έχετε ξαναδεί!!!!

Ανακατασκευή του Ειδικού
Σχολικού Συγκροτήματος
Ραφήνας από τα 
Ελληνικά Πετρέλαια

Ο Πολιτιστικός
Σεπτέμβρης στον
Κορυδαλλό

podosfairiki_synerg.logo1
«Συνεργασία του
Πανεπιστημίου Frederick
με την Ένωση Ελλήνων
Ποινικολόγων και
Μαχόμενων Δικηγόρων»

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

20 Σεπτεμβρίου 2019, 23.48
«Ντελίριο χυδαίου αντικομμουνισμού»
Αποφασιστική απάντηση στο ντελίριο...
20 Σεπτεμβρίου 2019, 19.45
«Τα θρησκευτικά δεν είναι πλέον μάθημα αλλά κατήχηση»
«Η απόφαση του ΣτΕ καταργεί ολόκληρη...
20 Σεπτεμβρίου 2019, 19.42
«Το κοντέινερ στα Εξάρχεια και η καθαριότητα στα αστυνομικά τμήματα»
«Φαντάζομαι πως κι η καθαριότητα των...

Ναυτιλία

23 Σεπτεμβρίου 2019, 18.14
Συνάντηση του Υπ. Ναυτιλίας για τα υδατοδρόμια
Ενημερωτική συνάντηση...
22 Σεπτεμβρίου 2019, 00.00
Δεμένα τα πλοία την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου
Έναρξη απεργίας 24/9/2019 ώρα 6.00 π.μ  -  Λήξη 25/9/2019 ώρα 6.00...
20 Σεπτεμβρίου 2019, 23.52
«Μοχλός ανάπτυξης τα ελληνικά λιμάνια»
Στις επενδυτικές προοπτικές που...

Πειραιάς

24 Σεπτεμβρίου 2019, 00.20
Τα νέα Δ.Σ. στον Ο.Π.Α.Ν. την ΚΟ.Δ.Ε.Π. και την ΔΗ.ΡΑ.Π.
Τα νέα μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια...
23 Σεπτεμβρίου 2019, 00.00
Οι πρωταθλητές του Πανελληνίου Ανοιχτής Θαλάσσης ORC 2019
Mετά από τέσσερις ημέρες έντονων...
22 Σεπτεμβρίου 2019, 23.57
Αστυνομική επιχείρηση για το παρεμπόριο στον Πειραιά
Ειδική επιχειρησιακή δράση για την...