Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018 22:04

Περί του ανασχηματισμού της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

damanaki ixthok1
Του Γιάννη Καρδαρά 
 
Με την ευκαιρία του ανασχηματισμού της Κυβέρνησης αναζωπυρώθηκαν οι αναλύσεις περί «Πασοκοποίησης» και σταδιακής «μετάλλαξης» ή «μετατόπισης» του ΣΥΡΙΖΑ με κίνδυνο απομάκρυνσής του από τον αριστερό ριζοσπαστισμό του και τις προγραμματικές αρχές του που αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές, ανατροπές και ρήξεις με απώτερο στόχο το εναλλακτικό σχέδιο της «οικονομίας των αναγκών» και τον δημοκρατικό «σοσιαλισμό».
 
Απάντηση:
 
1)Είναι ανάγκη να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα των εξελίξεων στην Ευρώπη με την παλινόρθωση του νεοφασισμού και την ενίσχυση του Νεοφιλελευθερισμού. Άρα σε ότι αναλογεί στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη μιας τακτικής σχεδίασης αμφίπλευρου ανοίγματος του κόμματος της Αριστεράς στον «κεντροδεξιό» και τον «κεντροαριστερό» χώρο. Το από άποψη «τακτικής» άνοιγμα σηματοδοτεί το ΟΧΙ που καλείται να πει η κοινωνία στη ΝΔ όπως «μεταλλάσσεται» και μετατοπίζεται ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή τάση προς ένα ακραίο συντηρητισμό, με Βορίδη-Άδωνη κ.λ.π. αλλά να πει και ένα ΟΧΙ στο σύστημα διαπλεκόμενης εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου(τους κατά τον Καραμανλή «νταβατζήδες») και των μετ΄αυτών ασκούντων εξουσία διαπλεκόμενων.
 
2) Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ιδεολογικό υπόβαθρο και μία κληρονομιά με ιστορικό βάρος που δεν το είχε το ΠΑΣΟΚ στην ίδρυση του. Το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τα δάνεια των πολιτικών αρχών της κομμουνιστικής αριστεράς στο ευρηματικά συμπυκνωμένο τρίπτυχο της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη(εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση) που ήταν και εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και σήμερα και στο μέλλον, στηριζόταν κυρίως στην προσωπικότητα του «Ανδρέα» και σε ένα λαϊκίστικο πρόταγμα με ασαφή ταξικό προσδιορισμό «των μη προνομιούχων» που παρέπεμπε σε τριτοκοσμικά ή λατινοαμερικανικά εγχειρήματα.
 
3)Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 που ψηφίστηκε από ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν είχε μαζί του την πλειοψηφία της κοινωνίας(36%) ούτε την ιδεολογική ηγεμονία και ούτε σήμερα την έχει ούτε επαγγέλλεται μονοκομματικό Κράτος. Είναι επίσης βέβαιο μετά 3,5 χρόνια ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι συσχετισμοί δύναμης στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό για άμεση εφαρμογή ενός πολιτικού σχεδίου μεγάλων αλλαγών και ρήξεων ούτε η πορεία για την υλοποίηση των προγραμματικών αρχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ευθύγραμμη. Άλλωστε οι αλλαγές, οι ανατροπές και οι ρήξεις δεν αρκεί να ανακοινώνονται αλλά διεκδικούνται με αγώνες και υλοποιούνται όταν γίνονται κτήμα μεγάλου μέρους της κοινωνίας και κυρίως όταν αλλάζει ο συσχετισμός των δυνάμεων στο δίπολο συντήρηση-πρόοδος.
 
Άρα υπάρχει ανάγκη πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών ακόμη και με κόστος στην κατά γράμμα άμεση εφαρμογή του πολιτικού προγράμματος ρήξεων του ΣΥΡΙΖΑ αρκεί στη ζυγαριά να βαραίνουν οι θεσμικές και Συνταγματικές αλλαγές, η εμβάθυνση της δημοκρατίας, η απαραίτητη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης(διαφάνεια-διαφθορά-πάταξη της γραφειοκρατίας), η οικονομική ανασυγκρότηση στη βάση ενός διαφορετικού από το ισχύσαν μεταπολεμικό μοντέλο ανάπτυξης στην κατεύθυνση της δίκαιης ανάπτυξης. Παράλληλα χρειάζονται πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο που θα ανακουφίζουν τα στρώματα που έχουν περισσότερο ανάγκη στήριξης και ταυτόχρονα θα διαμορφώνουν συνειδήσεις στα νέα πεδία εφαρμογής των διαχρονικών αξιών της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης.
 
Ίσως δεν είναι υπερβολή η πρόβλεψη του καθηγητή Σ.Ρομπόλη ότι τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία η πιο ριζοσπαστική πρόταση θα είναι η συντήρηση και η αποκατάσταση των δικαιωμάτων της αστικής δημοκρατίας.
 
Είναι προφανές ότι σε αυτή τη μακρά και δύσκολη πορεία θα υπάρχουν οπισθοδρομήσεις, λάθη, «ξεροκεφαλιές», ανθρώπινες αδυναμίες και ιδιοτέλεια.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ (ηγεσία και τα μέλη) να αντιστρέψει την «πνευματική μιζέρια» και το «αξιακό έλλειμμα» που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα της χώρας και να διατηρήσει ως «κόρη οφθαλμού» το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς στο μέλλον. Παράλληλα είναι αναγκαίο να είναι σταθερός και αμετακίνητος στο στόχο της αναζήτησης ενός «εθνικού» και «δημοκρατικού δρόμου» προς ένα δικαιότερο πολιτικό και οικονομικό σύστημα ενάντια στον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό με τις ακρότητες του. Για τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξακολουθήσει να είναι στόχος ο μακρύς και ο αργός χρόνος για έναν σοσιαλισμό που θα είναι οπωσδήποτε δημοκρατικός (αλλιώς δεν θα υπάρξει) αλλά συνάμα να είναι και αριστερός, ριζοσπαστικός, με τον άνθρωπο και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και τους λαούς της Ευρώπης και εν τέλει συνιστά οικουμενικό διακύβευμα.
 
14/9/2018
 
Γιάννης Καρδαράς
 
Δικηγόρος-Μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς
 
Νομαρχιακή ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Απόφαση- σταθμός για την
προστασία του θαλασσίου
περιβάλλοντος» 
 
Eπιστολή πατέρα Κατσούλη
στον Αυγενάκη 

Ο ΟΛΘ … στον Πειραιά

"Όχι κομματικές παρεμβάσεις
στη Δημόσια Διοίκηση"

Γεγονότα

Κομβικός ο ρόλος της
“ASPROFOS Engineering” …

Σημαντική διάκριση για τη
Celestyal Cruises

«Water Sports Certified
Quality» 

podosfairiki_synerg.logo1
Επίσημη επίσκεψη στον ΟΛΠ…

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

18 Ιουλίου 2019, 14.51
«Το καλύτερο δώρο σε φοροφυγάδες και λαθρέμπορους !»
Δήλωση του  Τρύφωνα Αλεξιάδη,...
18 Ιουλίου 2019, 10.10
Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης έδωσε ο...
18 Ιουλίου 2019, 00.00
Έπεσαν (και οι τελευταίες) μάσκες της ΝΔ για τις Πρέσπες
Πριν από έξι μήνες, στις 25 Ιανουαρίου, ο...

Ναυτιλία

18 Ιουλίου 2019, 10.03
Ο ΟΛΘ … στον Πειραιά
Με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα...
17 Ιουλίου 2019, 22.38
Συνάντηση ΠΝΟ – ΥΝΑ: «Καμιά αυταπάτη - Καμιά ολιγωρία…»
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ για τη συνάντηση...
10 Ιουλίου 2019, 14.53
«Σημαντικά αποτελέσματα στο χώρο της Ναυτιλίας»
Δήλωση παραίτησης από τη θέση του...

Πειραιάς

17 Ιουλίου 2019, 22.42
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Μικρολίμανο λόγω έργων
Ξεκίνησαν τα προαπαιτούμενα έργα της...
13 Ιουλίου 2019, 10.57
Πρόσβαση για άτομα με αναπηρία στα Βοτσαλάκια
Ο Δήμος Πειραιά τοποθέτησε το σύστημα...
12 Ιουλίου 2019, 17.26
Οι Δικηγόροι του Πειραιά κατά της «Ελληνικής Λύσης»
Ανακοίνωση του Δικηγορικού...