Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 18:24

Ερώτηση για τον σχολικό εκφοβισμό

damanaki ixthok1
Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού (bulling) φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
 
Στην Επίκαιρη Ερώτηση, ο Βουλευτής επικαλούμενος το πρόσφατο περιστατικό με την αυτοκτονία του 15χρονου στην Αργυρούπολη, κάνει λόγο για απουσία ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση ενός επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου, το οποίο, όπως αναφέρει, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στο χώρο των σχολείων. 
 
Παράλληλα, ο Κατσαφάδος επικαλείται και την πανευρωπαϊκή μελέτη που εκπόνησε πριν από λίγα χρόνια το «Χαμόγελο του παιδιού», σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα κατέχει την 4η θέση ανάμεσα στα 41 κράτη-μέλη, με 1 στα 3 ελληνόπουλα να έχει πέσει θύμα λεκτικής, σωματικής ή διαδικτυακής βίας. 
 
Ο Κατσαφάδος μεταξύ άλλων, ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό , τι πρόκειται να πράξει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί  αποτελεσματικά το φαινόμενο του bulling, αλλά και εάν συνεχίζεται η λειτουργία του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού που είχε ξεκινήσει το 2013.
 
Η Επίκαιρη Ερώτηση του Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:
 
«Πριν λίγες μέρες, ένας έφηβος έβαλε τέλος στη ζωή του γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε θύμα σχολικού εκφοβισμού (bulling).
 
Το τραγικό γεγονός έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά περιστατικών σχολικού εκφοβισμού και βίας, τα οποία ολοένα και αυξάνονται, αποδεικνύοντας την απουσία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση ενός επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου. 
 
Ο σχολικός εκφοβισμός (bulling) δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί υπάρχει στα σχολεία εδώ και δεκαετίες, απλώς στις μέρες μας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς οι εξελίξεις στις κοινωνικές συνθήκες έχουν διαφοροποιήσει τις μορφές του και έχουν επιτείνει τις επιπτώσεις του. Προς επίρρωση όλων αυτών, σε πανευρωπαϊκή μελέτη που εκπόνησε πριν λίγα χρόνια το «Χαμόγελο του Παιδιού» καταγράφεται ο διπλασιασμός των κρουσμάτων bulling στη χώρα μας, η οποία πλέον κατέχει την 4η θέση ανάμεσα στα 41 κράτη-μέλη, με 1 στα 3 ελληνόπουλα να έχουν πέσει θύμα λεκτικής, σωματικής ή διαδικτυακής βίας.
 
Κάτω από τις νέες συνθήκες, η πολιτεία οφείλει να αντιδράσει και να εξετάσει μια ολιστική προσέγγιση αντιμετώπισης του φαινομένου, η οποία θα δρα σε πολλαπλά επίπεδα και αυτά θα αφορούν στο σχολικό σύστημα, την οικογενειακή δομή και την τοπική κοινότητα. Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού, ο οποίος εκτός από τη μετάδοση γνώσης, καλείται να διαμορφώσει χαρακτήρες, ηθικές αξίες και να παρέμβει συμβουλευτικά στον μαθητή. 
 
Κατόπιν τούτων ερωτάται οΥπουργός:
 
1.Τι πρόκειται να πράξει, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο του bulling; Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός από την Κυβέρνηση; Συνεχίζεται η λειτουργία του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού που είχε ξεκινήσει το 2013; 
 
2.Έχει σκοπό να ξεκινήσει κάποια δημόσια εκστρατεία στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και τους νέους για το συναισθηματικό, ψυχολογικό και σωματικό κόστος του bulling; Με ποιον τρόπο σκοπεύει να εντάξει τον θεσμό της Συμβουλευτικής στα σχολεία και να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτικούς γι’ αυτό;
 
Ο Ερωτών Βουλευτής          Πειραιάς, 18 Ιουλίου 2018
 
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Η πρόταση Μπελαβίλα
για τα έργα του ΟΛΠ
 
Πέτρος Κόκκαλης:
Δράση τώρα … 

Η αλήθεια για την ανάπλαση
στην περιοχή Αγ. Διονυσίου

Συναντήσεις με
εκπροσώπους της Τ.Α.
της Θεσσαλονίκης
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«La politica della Grecia»
στην αίθουσα Τέχνης
Art Prisma

Εκκίνηση ... του ατελιέ της
εικαστικού Λιάνας Καρρά 

podosfairiki_synerg.logo1
 «Άλμα»: Το μυθιστόρημα
του Χρήστου Χρυσόπουλου
από τις Εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ

Νέα διάκριση για την
Celestyal Cruises
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

18 Ιανουαρίου 2020, 22.22
Ο Θ. Δρίτσας για τα δημοσιεύματα περί αποστολής των ελληνικών  Patriot …
Δήλωση Θοδωρή Δρίτσα, Τομεάρχη Εθνικής...
16 Ιανουαρίου 2020, 21.41
Η αντίδραση της Μάγδας Φύσσα στην πρόταση Βαρουφάκη
"Πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης την...
16 Ιανουαρίου 2020, 21.33
Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου
Δήλωση των βουλευτών Α΄ & Β΄ Πειραιά...

Ναυτιλία

17 Ιανουαρίου 2020, 23.18
Τα δρομολόγια
Από το Υπουργείο Ναυτιλίας και...
16 Ιανουαρίου 2020, 00.06
Στη Δικαιοσύνη στρέφεται η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Sea Diamond»
Στα δικαστήρια, για την προσβολή της...
14 Ιανουαρίου 2020, 00.00
Μέτρα για την ανέλκυση επικίνδυνων πλοίων στην Ελευσίνα
Τεχνογνωσία στο δύσκολο και...

Πειραιάς

19 Ιανουαρίου 2020, 20.13
Στο πλευρό των προσφύγων της Σάμου
Ανακοίνωση-κάλεσμα της Δημοτικής...
17 Ιανουαρίου 2020, 23.16
«Λαϊκή Συσπείρωση Πειραιά»: Περιοδεία στο  1ο Ειδικό Σχολείο
Το 1ο Ειδικό Σχολείο Πειραιά στα...
17 Ιανουαρίου 2020, 23.13
Το «καπνογόνο ράλι» στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά
Ανακοίνωση των «Eνεργών Πολιτών» της Α΄...