Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 18:24

Ερώτηση για τον σχολικό εκφοβισμό

damanaki ixthok1
Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού (bulling) φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
 
Στην Επίκαιρη Ερώτηση, ο Βουλευτής επικαλούμενος το πρόσφατο περιστατικό με την αυτοκτονία του 15χρονου στην Αργυρούπολη, κάνει λόγο για απουσία ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση ενός επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου, το οποίο, όπως αναφέρει, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στο χώρο των σχολείων. 
 
Παράλληλα, ο Κατσαφάδος επικαλείται και την πανευρωπαϊκή μελέτη που εκπόνησε πριν από λίγα χρόνια το «Χαμόγελο του παιδιού», σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα κατέχει την 4η θέση ανάμεσα στα 41 κράτη-μέλη, με 1 στα 3 ελληνόπουλα να έχει πέσει θύμα λεκτικής, σωματικής ή διαδικτυακής βίας. 
 
Ο Κατσαφάδος μεταξύ άλλων, ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό , τι πρόκειται να πράξει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί  αποτελεσματικά το φαινόμενο του bulling, αλλά και εάν συνεχίζεται η λειτουργία του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού που είχε ξεκινήσει το 2013.
 
Η Επίκαιρη Ερώτηση του Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:
 
«Πριν λίγες μέρες, ένας έφηβος έβαλε τέλος στη ζωή του γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε θύμα σχολικού εκφοβισμού (bulling).
 
Το τραγικό γεγονός έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά περιστατικών σχολικού εκφοβισμού και βίας, τα οποία ολοένα και αυξάνονται, αποδεικνύοντας την απουσία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση ενός επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου. 
 
Ο σχολικός εκφοβισμός (bulling) δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί υπάρχει στα σχολεία εδώ και δεκαετίες, απλώς στις μέρες μας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς οι εξελίξεις στις κοινωνικές συνθήκες έχουν διαφοροποιήσει τις μορφές του και έχουν επιτείνει τις επιπτώσεις του. Προς επίρρωση όλων αυτών, σε πανευρωπαϊκή μελέτη που εκπόνησε πριν λίγα χρόνια το «Χαμόγελο του Παιδιού» καταγράφεται ο διπλασιασμός των κρουσμάτων bulling στη χώρα μας, η οποία πλέον κατέχει την 4η θέση ανάμεσα στα 41 κράτη-μέλη, με 1 στα 3 ελληνόπουλα να έχουν πέσει θύμα λεκτικής, σωματικής ή διαδικτυακής βίας.
 
Κάτω από τις νέες συνθήκες, η πολιτεία οφείλει να αντιδράσει και να εξετάσει μια ολιστική προσέγγιση αντιμετώπισης του φαινομένου, η οποία θα δρα σε πολλαπλά επίπεδα και αυτά θα αφορούν στο σχολικό σύστημα, την οικογενειακή δομή και την τοπική κοινότητα. Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού, ο οποίος εκτός από τη μετάδοση γνώσης, καλείται να διαμορφώσει χαρακτήρες, ηθικές αξίες και να παρέμβει συμβουλευτικά στον μαθητή. 
 
Κατόπιν τούτων ερωτάται οΥπουργός:
 
1.Τι πρόκειται να πράξει, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο του bulling; Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός από την Κυβέρνηση; Συνεχίζεται η λειτουργία του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού που είχε ξεκινήσει το 2013; 
 
2.Έχει σκοπό να ξεκινήσει κάποια δημόσια εκστρατεία στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και τους νέους για το συναισθηματικό, ψυχολογικό και σωματικό κόστος του bulling; Με ποιον τρόπο σκοπεύει να εντάξει τον θεσμό της Συμβουλευτικής στα σχολεία και να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτικούς γι’ αυτό;
 
Ο Ερωτών Βουλευτής          Πειραιάς, 18 Ιουλίου 2018
 
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Π. Γερουλάνος:
«Συνέδριο – παρωδία» 
 
«Αμνηστία» Τραπεζικών στελεχών 

«Συμπαραστάτης του
Δημότη» ο Γ. Δαβάκης 

«Αναγκαία η υπογειοποίηση
της γραμμής του ΗΣΑΠ»
 
 

Γεγονότα

Διασωστικό-Πυροσβεστικό
όχημα στους εθελοντές του
Νέου Βουτζά 

«Ανθρωπογραφίες» από τον
Πέτρο Καραβέβα στην
γκαλερί Art Prisma

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Ράλι (ERC)

podosfairiki_synerg.logo1
«Συνεργασία του
Πανεπιστημίου Frederick
με την Ένωση Ελλήνων
Ποινικολόγων και
Μαχόμενων Δικηγόρων»

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

19 Νοεμβρίου 2019, 23.54
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Νίκαια
Ο Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου...
19 Νοεμβρίου 2019, 23.40
«Αμνηστία» Τραπεζικών στελεχών
Του Γιάννη Καρδαρά   Τοποθέτηση του...
19 Νοεμβρίου 2019, 22.45
 Ασφαλίτες βάζουν κοριούς …
Μια πολύ σοβαρή υπόθεση παράνομης...

Ναυτιλία

18 Νοεμβρίου 2019, 20.51
Συνάντηση του Γ. Πλακιωτάκη με την Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών
Το ρόλο της ναυτιλίας στην ευρωπαϊκή...
18 Νοεμβρίου 2019, 19.52
 Έσπασε το φράγμα των 5 εκατ. κοντέινερ   στο λιμάνι του Πειραιά
  Η ΟΛΠ Α.Ε. ανακοινώνει ότι σήμερα...
17 Νοεμβρίου 2019, 22.01
4ο Μεσογειακό Συνέδριο Ναυτιλίας
4ο Μεσογειακό Συνέδριο Ναυτιλίας...

Πειραιάς

19 Νοεμβρίου 2019, 23.18
«Συμπαραστάτης του Δημότη» ο Γ. Δαβάκης
Συμπαραστάτης του Δημότη και της...
19 Νοεμβρίου 2019, 23.07
«Αναγκαία η υπογειοποίηση της γραμμής του ΗΣΑΠ»
Δήλωση του πρώην Αντιπεριφερειάρχη...
18 Νοεμβρίου 2019, 19.59
Επιχείρηση καθαρισμού στις πλατείες του Δήμου Πειραιά
  Στο πλαίσιο της επιχείρησης...