Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 20:00

«Όχι οστρακοκαλλιέργειας στη Σαλαμίνα»

damanaki ixthok1
Στη Βουλή φέρνει η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, το ζήτημα των οστρακοκαλλιεργειών στα Βασιλικά και συνολικά των υδατοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα, με Αναφορά που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ανταποκρινόμενη στη σχετική επιστολή διαμαρτυρίας, που έλαβε από την Ομοσπονδία Εξωραϊστικών Εκπολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας (Ο.Ε.Ε.Σ.Σ), καθώς και στις κινηματικές διεκδικήσεις των κατοίκων.
 
Η Νίνα Κασιμάτη ζητά να ακυρωθεί η απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την ίδρυση νέας πλωτής μονάδας καλλιέργειας οστρακοειδών στη θέση Ψιλή Άμμος του όρμου Βασιλικών του Δήμου Σαλαμίνας και γνωστοποιεί στον Υπουργό την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η απόφαση αυτή στους πολίτες και τους φορείς της περιοχής λόγω των συνεπειών που θα επιφέρει στην ήδη επιβαρυμένη,  περιβαλλοντικά, κατάσταση του νησιού. Σημειώνει, επίσης, πως η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις γνωμοδοτήσεις τόσο του Δήμου Σαλαμίνας, όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, τις οποίες του επισυνάπτει μαζί με τις προσφυγές και, φυσικά, μαζί με την από 15/5 επιστολή της Ο.Ε.Ε.Σ.Σ., που είναι και το αντικείμενο της Αναφοράς.
 
Καταλήγοντας, η Νίνα Κασιμάτη, ζητά να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να προστατευθεί η Σαλαμίνα γενικά από παρόμοια μελλοντικά εγχειρήματα οιασδήποτε ιχθυοκαλλιεργητικής και οστρακοκαλλιεργητικής δραστηριότητας  ή περαιτέρω επέκτασής τους, με σκοπό να αποσυμφορηθεί το νησί από αυτόν τον παράγοντα υποβάθμισης του περιβάλλοντος, καθώς και για την ευρύτερη υπεράσπιση του δικαιώματος των πολιτών της Σαλαμίνας και όλης της Β’ Πειραιά στην ποιότητα ζωής.
 
 Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Αναφοράς:
 
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
 
ΑΝΑΦΟΡΑ
 
Για τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 
Θέμα: Αίτημα ακύρωσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την ίδρυση πλωτής μονάδας οστρακοκαλλιεργειών στη θέση Ψιλή Άμμος του όρμου Βασιλικών Δήμου Σαλαμίνας Π.Ε. Νήσων.
   
Αθήνα, 29 Μαΐου 2018
 
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
 
Σας επισυνάπτω το από 15 Μαΐου 2018 έγγραφο της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών Εκπολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας, με το οποίο ζητείται η ακύρωση της υπ’ αριθμ. 30901/οικ1905/17-4-2018 Απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, δυνάμει της οποίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι (ΑΕΠΟ) για την ίδρυση πλωτής μονάδας καλλιέργειας οστρακοειδών (μυδοκαλλιέργειας) με σύστημα μακράς γραμμής (long line), συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 194,40 τόνων, σε θαλάσσια έκταση 20 στρεμμάτων στη θέση Ψιλή Άμμος του όρμου Βασιλικών του Δήμου Σαλαμίνας.
 
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει δίκαιη αναστάτωση στους κατοίκους και τους φορείς της Σαλαμίνας λόγω της επισώρευσης ενός ακόμη παράγοντα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στη νήσο. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει εκφράσει την αντίθεσή του, επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Σαλαμίνας με τις υπ’ αριθμ. 132/2017 και 66/2018 αποφάσεις του, ενώ και η Περιφέρεια Αττικής έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με την υπ’ αριθμ. 333/2017 Αρνητική Απόφαση – Γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Στη συνέχεια, κατά της άνω απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης άσκησαν προσφυγές ενώπιόν σας και ο Δήμος Σαλαμίνας, την με αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/28914/4405/16-5-2018, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, την με αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/29683/2467/18.05.2018.
 
Με την κατάθεση της παρούσας αναφοράς μου, στην οποία επισυνάπτω σχετικά έγγραφα, παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου: 1) να ακυρωθεί η με αρ. 30901/οικ.1905/2018 (ΑΔΑ: ΨΠΡΦΟΡ1Κ-Ξ37) Απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με την οποίαν εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι  για την ίδρυση πλωτής μονάδας καλλιέργειας οστρακοειδών, όπως περιγράφεται αναλυτικά παραπάνω και στα συνημμένα έγγραφα, στη θέση Ψιλή Άμμος, στον όρμο Βασιλικών Δήμου Σαλαμίνας της Π.Ε. Νήσων και της Περιφέρειας Β’ Πειραιά, το περιβάλλον της οποίας επιβαρύνεται πολλαπλώς και κατά σωρευτικό τρόπο, 2) να αναληφθεί από εσάς νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να προστατευθεί η Σαλαμίνα από παρόμοια μελλοντικά εγχειρήματα οιασδήποτε ιχθυοκαλλιεργητικής και οστρακοκαλλιεργητικής δραστηριότητας στο νησί ή περαιτέρω επέκτασής τους, με σκοπό την αποκλιμάκωση και αναστροφή της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και για τη προάσπιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της νήσου Σαλαμίνας και συνολικά της Β’ Πειραιά, και 3) να με ενημερώσετε σχετικά.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

Νομοσχέδιο για τη θαλάσσια
πολιτική στο νησιωτικό
χώρο
 
«Κεραία κινητής τηλεφωνίας
δίπλα σε σχολικές
μονάδες»

«Η ακύρωση της αγοράς
των λεωφορείων, δεν έτυχε,
πέτυχε»

«Πότε θα στελεχωθεί το
Κέντρο Υγείας Κερατσινίου»
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

«μπλε λουλούδι – αναμνήσεις
από το 2048»

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

«ΤΑΤΛΙΝ: ΜΝΗΜΕΙΟ
ΣΤΗΝ ΙΙΙη ΔΙΕΘΝΗ»
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

19 Ιανουαρίου 2021, 23.58
Παραδοχή Πλακιωτάκη για τις υποχρεωτικές επενδύσεις της ΟΛΠ ΑΕ
Παραδοχή Πλακιωτάκη ότι η ΟΛΠ-COSCO ΑΕ, μετά...
19 Ιανουαρίου 2021, 19.09
«Κεραία κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολικές μονάδες»
Το θέμα της τοποθέτησης κεραίας...
19 Ιανουαρίου 2021, 19.06
Νομοσχέδιο για τη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο
Ανακοίνωση από το Υπουργείο...

Ναυτιλία

18 Ιανουαρίου 2021, 22.38
Υπ. Ναυτιλίας: Αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά
Τρία εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της...
16 Ιανουαρίου 2021, 21.47
Πιστοποίηση του «Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας»
Πιστοποίηση ISO/IEC 27001:2013 του «Οργανισμού...
14 Ιανουαρίου 2021, 00.00
CelestyalCruises: Η πρώτη κρουαζιέρα του 2021 θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου
Η CelestyalCruises ανακοινώνει νέα ημερομηνία...

Πειραιάς

19 Ιανουαρίου 2021, 19.30
Πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης στον Πειραιά
Ο Δήμος Πειραιά ξεκινά την πιλοτική...
18 Ιανουαρίου 2021, 22.57
Υποβολή αιτήσεων για το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» στον Πειραιά
Ξεκινά, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021, η...
18 Ιανουαρίου 2021, 22.34
Επίσκεψη κλιμακίου της Ρένας Δούρου στο Τζάνειο
Την ανακαινισμένη καρδιολογική...