Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 20:00

«Όχι οστρακοκαλλιέργειας στη Σαλαμίνα»

damanaki ixthok1
Στη Βουλή φέρνει η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, το ζήτημα των οστρακοκαλλιεργειών στα Βασιλικά και συνολικά των υδατοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα, με Αναφορά που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ανταποκρινόμενη στη σχετική επιστολή διαμαρτυρίας, που έλαβε από την Ομοσπονδία Εξωραϊστικών Εκπολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας (Ο.Ε.Ε.Σ.Σ), καθώς και στις κινηματικές διεκδικήσεις των κατοίκων.
 
Η Νίνα Κασιμάτη ζητά να ακυρωθεί η απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την ίδρυση νέας πλωτής μονάδας καλλιέργειας οστρακοειδών στη θέση Ψιλή Άμμος του όρμου Βασιλικών του Δήμου Σαλαμίνας και γνωστοποιεί στον Υπουργό την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η απόφαση αυτή στους πολίτες και τους φορείς της περιοχής λόγω των συνεπειών που θα επιφέρει στην ήδη επιβαρυμένη,  περιβαλλοντικά, κατάσταση του νησιού. Σημειώνει, επίσης, πως η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις γνωμοδοτήσεις τόσο του Δήμου Σαλαμίνας, όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, τις οποίες του επισυνάπτει μαζί με τις προσφυγές και, φυσικά, μαζί με την από 15/5 επιστολή της Ο.Ε.Ε.Σ.Σ., που είναι και το αντικείμενο της Αναφοράς.
 
Καταλήγοντας, η Νίνα Κασιμάτη, ζητά να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να προστατευθεί η Σαλαμίνα γενικά από παρόμοια μελλοντικά εγχειρήματα οιασδήποτε ιχθυοκαλλιεργητικής και οστρακοκαλλιεργητικής δραστηριότητας  ή περαιτέρω επέκτασής τους, με σκοπό να αποσυμφορηθεί το νησί από αυτόν τον παράγοντα υποβάθμισης του περιβάλλοντος, καθώς και για την ευρύτερη υπεράσπιση του δικαιώματος των πολιτών της Σαλαμίνας και όλης της Β’ Πειραιά στην ποιότητα ζωής.
 
 Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Αναφοράς:
 
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
 
ΑΝΑΦΟΡΑ
 
Για τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 
Θέμα: Αίτημα ακύρωσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την ίδρυση πλωτής μονάδας οστρακοκαλλιεργειών στη θέση Ψιλή Άμμος του όρμου Βασιλικών Δήμου Σαλαμίνας Π.Ε. Νήσων.
   
Αθήνα, 29 Μαΐου 2018
 
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
 
Σας επισυνάπτω το από 15 Μαΐου 2018 έγγραφο της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών Εκπολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας, με το οποίο ζητείται η ακύρωση της υπ’ αριθμ. 30901/οικ1905/17-4-2018 Απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, δυνάμει της οποίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι (ΑΕΠΟ) για την ίδρυση πλωτής μονάδας καλλιέργειας οστρακοειδών (μυδοκαλλιέργειας) με σύστημα μακράς γραμμής (long line), συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 194,40 τόνων, σε θαλάσσια έκταση 20 στρεμμάτων στη θέση Ψιλή Άμμος του όρμου Βασιλικών του Δήμου Σαλαμίνας.
 
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει δίκαιη αναστάτωση στους κατοίκους και τους φορείς της Σαλαμίνας λόγω της επισώρευσης ενός ακόμη παράγοντα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στη νήσο. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει εκφράσει την αντίθεσή του, επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Σαλαμίνας με τις υπ’ αριθμ. 132/2017 και 66/2018 αποφάσεις του, ενώ και η Περιφέρεια Αττικής έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με την υπ’ αριθμ. 333/2017 Αρνητική Απόφαση – Γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Στη συνέχεια, κατά της άνω απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης άσκησαν προσφυγές ενώπιόν σας και ο Δήμος Σαλαμίνας, την με αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/28914/4405/16-5-2018, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, την με αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/29683/2467/18.05.2018.
 
Με την κατάθεση της παρούσας αναφοράς μου, στην οποία επισυνάπτω σχετικά έγγραφα, παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου: 1) να ακυρωθεί η με αρ. 30901/οικ.1905/2018 (ΑΔΑ: ΨΠΡΦΟΡ1Κ-Ξ37) Απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με την οποίαν εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι  για την ίδρυση πλωτής μονάδας καλλιέργειας οστρακοειδών, όπως περιγράφεται αναλυτικά παραπάνω και στα συνημμένα έγγραφα, στη θέση Ψιλή Άμμος, στον όρμο Βασιλικών Δήμου Σαλαμίνας της Π.Ε. Νήσων και της Περιφέρειας Β’ Πειραιά, το περιβάλλον της οποίας επιβαρύνεται πολλαπλώς και κατά σωρευτικό τρόπο, 2) να αναληφθεί από εσάς νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να προστατευθεί η Σαλαμίνα από παρόμοια μελλοντικά εγχειρήματα οιασδήποτε ιχθυοκαλλιεργητικής και οστρακοκαλλιεργητικής δραστηριότητας στο νησί ή περαιτέρω επέκτασής τους, με σκοπό την αποκλιμάκωση και αναστροφή της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και για τη προάσπιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της νήσου Σαλαμίνας και συνολικά της Β’ Πειραιά, και 3) να με ενημερώσετε σχετικά.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

ΚΙΝΑΛ: Χρυσαυγίτες οι
φερόμενοι ως δράστες …
 
Συνάντηση Γ. Μώραλη με τον
νέο Πρόεδρο του Β.Ε.Π. 
 
Αφηγήσεις από τον Διονύση
Μαρίνο 

«Οι ευθύνες της Περιφέρειας
για τον Φαληρικό Όρμο» 
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Η Ελληνική Ακτοφυλακή
ευχαριστεί την ΟΛΠ Α.Ε. 

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

Δημήτρης Φάκος, Άκης
Τουρκογιώργης: Η συνεργασία
 της χρονιάς
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

20 Απριλίου 2021, 23.15
ΚΙΝΑΛ: Χρυσαυγίτες οι φερόμενοι ως δράστες …
Η πλήρης διαλεύκανση του θανάτου του...
20 Απριλίου 2021, 00.00
ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά: Η κυβέρνηση φέρνει εργασιακό μεσαίωνα
Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ...
18 Απριλίου 2021, 14.31
«Νησιωτικότητα και περιφερειακή ανάπτυξη»
Οι  Οργανώσεις  Μελών ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. των...

Ναυτιλία

20 Απριλίου 2021, 19.06
Κατάληψη στον ΕΦΚΑ Πειραιά από τους Ναυτεργάτες
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε...
20 Απριλίου 2021, 19.03
Εξάρθρωση δικτύου παράνομης διακίνησης
Την ικανοποίηση του για την εξάρθρωση...
19 Απριλίου 2021, 19.36
Το ΥΕΝ υλοποίησε το αίτημα της ΠΕΝΕΝ…
Με επανειλημμένες πρωτοβουλίες,...

Πειραιάς

20 Απριλίου 2021, 19.09
Συνάντηση Γ. Μώραλη με τον νέο Πρόεδρο του Β.Ε.Π.
Με τον νέο Πρόεδρο του Βιοτεχνικού...
19 Απριλίου 2021, 19.28
Δενδροφυτεύσεις στην παραλία της Φρεαττύδας
Δενδροφυτεύσεις στην παραλία της...
18 Απριλίου 2021, 21.38
«Ιστορία της πόλης του Πειραιά» διαδικτυακή παρουσίαση
Οι εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ σε...