Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 23:14

«Γρήγορα αντανακλαστικά στις φυσικές καταστροφές»

logoartc_f
Συνέντευξη για θέματα που αφορούν στα λιμάνια της χώρας και τη λιμενική πολιτική έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι Ένα» του Πειραιά, στην ραδιοφωνική εκπομπή «Αντίσταση κατά της αρχής» και στους δημοσιογράφους Γιάννη Κλάδη και Νίκο Σηφάκη. Μεταξύ άλλων ο κ. Λαμπρίδης δήλωσε:
 
Για τις ζημιές στο λιμένα της Νέας Περάμου: 
 
«Από την αυτοψία που έκανε κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων (ΓΓΛΛΠΝΕ) κατόπιν εντολής του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διαπιστώθηκε η ύπαρξη φερτών υλικών σε έκταση του λιμένα, τα οποία έχουν αχρηστέψει μεγάλο τμήμα του. Τα υλικά προήλθαν από αγωγό που καταλήγει στο λιμάνι. Επιπρόσθετα, ερασιτεχνικά σκάφη που βρίσκονται στο συγκεκριμένο χώρο έχουν υποστεί καταστροφές ενώ στους προβλήτες και στα κρηπιδώματα του λιμένα Νέας Περάμου δεν έχουν διαπιστωθεί ζημιές. Κατόπιν σχετικών εντολών του Πρωθυπουργού την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 διενεργήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τη συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ Α.Ε), προκειμένου να συντονιστούν οι επόμενες ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών και να υπάρξει μια μόνιμη λύση του θέματος, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον». 
 
Για την ενεργοποίηση των μηχανισμών του Δημοσίου ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στη Δυτική Αττική και για ενδεχόμενες ευθύνες κυβέρνησης και περιφέρειας: 
 
«Η κυβέρνηση σε όλες τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών έδειξε δείγματα γραφής, καθώς και γρήγορα αντανακλαστικά. Xαρακτηριστικό παράδειγμα στο χώρο αρμοδιότητας μας είναι η γρήγορη αποκατάσταση της τμηματικής λειτουργίας του λιμένα της Κω, μετά το σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017, αλλά και της άμεσης έγκρισης της χρηματοδότησης των μελετών για την μόνιμη αποκατάσταση των ζημιών και για την κατασκευή νέων υποδομών στο σύνολο του λιμένα. Αντίστοιχα, η Περιφέρεια Αττικής έχει ενεργοποιήσει σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα τα οποία δεν είναι “δημοφιλή”, αλλά είναι έργα ουσίας». Ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο παράδειγμα του μεγάλου έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη στον παραλιακό τομέα της Αττικής, στο ύψος του Φαλήρου και του Μοσχάτου. 
 
Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που συζητείται αυτές τις μέρες στην Βουλή: 
 
Σημαντική παρέμβαση αποτελεί κατά τον κ. Λαμπρίδη η δυνατότητα που δίνεται στους Δήμους να διαχειριστούν τα λεγόμενα «ορφανά λιμάνια», λιμάνια δηλαδή που δεν εποπτεύονται από κάποιο Φορέα Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Λιμένα (ΦΔΕΛ). «Με το νέο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συστήσουν Λιμενικά Γραφεία και να μπορούν να εκμεταλλευτούν νόμιμα την εμπορική δραστηριότητα των λιμένων αυτών, να εισπράττουν τα λιμενικά τέλη και να προβαίνουν σε έργα συντήρησης και ανάπτυξής τους. Επιπρόσθετα, προβλέπεται η δυνατότητα των ΦΔΕΛ να προβαίνουν σε προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) για την εξάλειψη του φαινομένου της μη είσπραξης των λιμενικών τελών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απώλεια σημαντικών εσόδων για τους Φορείς Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Λιμένων. Ακόμη προβλέπεται η δυνατότητα τακτοποίησης λιμενικών εγκαταστάσεων, εντός Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί από φορείς του Δημοσίου και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν τη μοναδική δίοδο επικοινωνίας νησιωτικών περιοχών με την ηπειρωτική χώρα, αλλά λόγω μη κατάλληλων αδειοδοτήσεων λειτουργούν παράτυπα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης τους μέσω διαδικασίας που προβλέπει την εκπόνηση σχετικών μελετών», δήλωσε ο κ. Λαμπρίδης.
 
Για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις παραχωρήσεις των λιμένων:
 
«Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει με τη διαδικασία των παραχωρήσεων συγκεκριμένων δραστηριοτήτων σε ορισμένα λιμάνια της χώρας, με προϋποθέσεις και με γνώμονα ένα πλαίσιο αμοιβαίου οφέλους των επενδυτών, της τοπικής κοινωνίας, των εργαζομένων και της οικονομίας της Χώρας».
 
Για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένα και για το πρόσφατο έργο που αφορά στην κρουαζιέρα στο Ηράκλειο: 
 
«Στο λιμάνι του Ηρακλείου, η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου (ΟΛΗ Α.Ε.) μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ολοκλήρωσε τη κατασκευή χώρου και υποδομών υποδοχής κρουαζιέρας και κατέστησε το λιμάνι ικανό να αποτελεί λιμένα αφετηρίας (Home Port). Επιπρόσθετα ο ΟΛΗ Α.Ε. έχει έρθει σε επαφή με εταιρείες κρουαζιέρας και εξασφάλισε συμφωνίες ώστε το 2018 να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι του Ηρακλείου ως Home Port». Στόχος της ΓΓΛΛΠΝΕ, όπως τόνισε ο κ. Λαμπρίδης, είναι η αύξηση των ωφελειών στη τοπική οικονομία και όχι μόνον η αύξηση του αριθμού των επιβατών κρουαζιέρας. Αντίστοιχο αίτημα δημιουργίας ανάλογων υποδομών κρουαζιέρας και δυνατότητας Home Port έχει διατυπωθεί από τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ Α.Ε.) είπε ο κ. Λαμπρίδης και σημείωσε το σπουδαίο έργο των υπαλλήλων του Οργανισμού, οι οποίοι με ίδια μέσα έχουν σχεδιάσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα κατανομής θέσεων ελλιμενισμού και αγκυροβολίας πλοίων κρουαζιέρας (Berth Allocation System). «Το εν λόγω σύστημα προσφέρει καλύτερη διαχείριση του επιβατικής κίνησης κρουαζιέρας σε χρόνο και χώρο και βοηθά στη αποσυμφόρηση του νησιού, προκειμένου ο επιβάτης της κρουαζιέρας να μπορεί να επισκεφτεί το λιμάνι και να απολαμβάνει όλες τις παροχές του», είπε ο κ. Λαμπρίδης.
 
Ο Γενικός Γραμματέας έκλεισε αναφέροντας ότι «στο νέο νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια επίλυσης πολλών προβλημάτων που χρονίζουν στα λιμάνια». Επίσης επεσήμανε την προσπάθεια που γίνεται από Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή στελεχών της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων και του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναδιάρθρωση του λιμενικού συστήματος και τη λιμενική αναδιοργάνωση. «Όλες αυτές οι ενέργειες θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο λιμενικό σύστημα της Χώρας και πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι στο επόμενο χρονικό διάστημα να πραγματοποιηθούν κατά τόπους συναντήσεις σε όλα τα λιμάνια, όπου θα γίνει ενημέρωση για τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο αλλά και καταγραφή των αναγκών του κάθε λιμένα ξεχωριστά», κατέληξε ο κ. Λαμπρίδης. 
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

Νομοσχέδιο για τη θαλάσσια
πολιτική στο νησιωτικό
χώρο
 
«Κεραία κινητής τηλεφωνίας
δίπλα σε σχολικές
μονάδες»

«Η ακύρωση της αγοράς των 
λεωφορείων, δεν έτυχε,
πέτυχε»

«Πότε θα στελεχωθεί το
Κέντρο Υγείας Κερατσινίου»
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

«μπλε λουλούδι – αναμνήσεις
από το 2048»

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

«ΤΑΤΛΙΝ: ΜΝΗΜΕΙΟ
ΣΤΗΝ ΙΙΙη ΔΙΕΘΝΗ»
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

19 Ιανουαρίου 2021, 19.09
«Κεραία κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολικές μονάδες»
Το θέμα της τοποθέτησης κεραίας...
19 Ιανουαρίου 2021, 19.06
Νομοσχέδιο για τη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο
Ανακοίνωση από το Υπουργείο...
17 Ιανουαρίου 2021, 23.57
Ο Αυγενάκης ήξερε από Νοέμβριο, αλλά... χθες διέγραψε τον αντιπρόεδρο;
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης...

Ναυτιλία

18 Ιανουαρίου 2021, 22.38
Υπ. Ναυτιλίας: Αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά
Τρία εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της...
16 Ιανουαρίου 2021, 21.47
Πιστοποίηση του «Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας»
Πιστοποίηση ISO/IEC 27001:2013 του «Οργανισμού...
14 Ιανουαρίου 2021, 00.00
CelestyalCruises: Η πρώτη κρουαζιέρα του 2021 θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου
Η CelestyalCruises ανακοινώνει νέα ημερομηνία...

Πειραιάς

19 Ιανουαρίου 2021, 19.30
Πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης στον Πειραιά
Ο Δήμος Πειραιά ξεκινά την πιλοτική...
18 Ιανουαρίου 2021, 22.57
Υποβολή αιτήσεων για το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» στον Πειραιά
Ξεκινά, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021, η...
18 Ιανουαρίου 2021, 22.34
Επίσκεψη κλιμακίου της Ρένας Δούρου στο Τζάνειο
Την ανακαινισμένη καρδιολογική...