Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 07:42

Επίσκεψη της Ε. Σταματάκη στο Δασαρχείο Πειραιά

logoartc_f
Η βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη,  επισκέφθηκε το Δασαρχείο Πειραιά και συναντήθηκε με τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Δασών Πειραιά Σακκά Πέτρο.
 
Με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψής της στο νησί των Κυθήρων, όπου συναντήθηκε με φορείς και κατοίκους του νησιού, μετέφερε τα αιτήματα, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς, που άπτονται των αρμοδιοτήτων του δασαρχείου. Ειδικότερα, σχετικά με την πυρκαγιά που έπληξε το νησί υπάρχει ανησυχία ότι πρόκειται να κηρυχθούν αναδασωτέες όχι μόνο δασικές περιοχές αλλά και αγροί.
 
Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί για τα σχέδια του δασαρχείου σχετικά με τη διάνοιξη ζωνών δασοπροστασίας, την επέκταση αγροτικών δρόμων, την αναδάσωση, τόσο στο νησί των Κυθήρων όσο και στις Σπέτσες – όπου την ίδια περίοδο, ένα σημαντικό δασωμένο σημείο επλήγη από τις πυρκαγιές - και την προστασία των δασωμένων περιοχών, που δεν κάηκαν, στο βόρειο τμήμα του νησιού.
 
Εξέφρασε τον προβληματισμό σχετικά με την ανάπτυξη των δέντρων και των θάμνων στις καμένες εκτάσεις, που πηγάζει από την παρουσία αγριοκάτσικων στο νησί. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός για την αφαίρεση καύσιμης ύλης που συσσωρεύεται στους αγρούς, ως αποτέλεσμα της ερημοποίησης της υπαίθρου και η ύπαρξή της συμβάλει στη διάδοση και πυροδότηση της πυρκαγιάς.
 
Σχετικά με τους δασικούς χάρτες, αφού αναγνώρισε την αναγκαιότητα έγκαιρης ολοκλήρωσης του έργου, μετέφερε το πρόβλημα αρκετών κατοίκων, των οποίων τα χωράφια χαρακτηρίστηκαν δασικά και δεν είχαν τα χρήματα προκειμένου να προβάλλουν αντιρρήσεις. Επιπλέον, ζήτησε να ενημερωθεί για τις ελλείψεις, τα προβλήματα και τις ανάγκες του δασαρχείου Πειραιά. 
 
Ο Δασάρχης ενημέρωσε τη βουλευτή ότι η Διεύθυνση Δασών Πειραιά έχει έγκαιρα προβεί στην υποβολή των προτεινόμενων έργων και εργασιών προστασίας στις περιοχές ευθύνης της υπηρεσίας, με αναγραφή και του προβλεπόμενου κόστους. Με μία σειρά εγγράφων ενημέρωσε τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δυνατότητα και τη διαδικασία εκτέλεσης έργων και εργασιών σε δάση και δασικές εκτάσεις των δήμων τους και έδωσε την έγκριση για την απομάκρυνση ξερών χόρτων πέριξ των δρόμων, καθώς επίσης και την αποκομιδή των απορριμμάτων και μπαζών.
 
Ειδικότερα για τα Κύθηρα ενημέρωσε ότι η υπηρεσία βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την «Εγχώριο Περιουσία των νήσων Κυθήρων και Αντικυθήρων» προκειμένου να γίνει η κήρυξη εκτάσεων ως αναδασωτέων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς επίσης απέστειλε κλιμάκιο της υπηρεσίας στα Κύθηρα για αυτό το σκοπό. Η Διεύθυνση Δασών Πειραιά έχει ζητήσει εγγράφως τις ενέργειες της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων σχετικές με την υποβολή μελετών για τα αναγκαία τεχνικά έργα που πρόκειται να εγκριθούν αρμοδίως από το δασαρχείο. 
 
Σε ότι αφορά στις ανάγκες στελέχωσης του Δασαρχείου Πειραιά ο Δασάρχης ενημέρωσε ότι στην υπηρεσία λειτουργούν τα τμήματα: Διοίκησης και Διαχείρισης Δασών, Εκτελέσεως Δασοτεχνικών Έργων και Δασοπροστασίας, τα γραφεία: Αναπτύξεως Θήρας Ιχθυοπονίας και Δασικής Αναψυχής και ένα Διοικητικό Λογιστικό Γραφείο και τα δασονομεία Πειραιά, Σαλαμίνας, Αίγινας και Κυθήρων. Στην υπηρεσία υπηρετούν δεκαέξι (16) υπάλληλοι, εκ των οποίων τέσσερις είναι δασολόγοι, τρεις δασοπόνοι, προϊστάμενοι των δασονομείων Πειραιά, Σαλαμίνας και Αίγινας-Αγκιστρίου, επτά δασοφύλακες, ένας υπάλληλος Διοικητικού Λογιστικού και ένας Οδηγός. Για την ταχύτερη διεκπεραίωση και εντός των προθεσμιών του νόμου των θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας υπάρχει ανάγκη για τοποθέτηση ενός (1) Δασοπόνου, προϊσταμένου του Δασονομείου Κυθήρων, έξι (6) Δασοφυλάκων (δύο στα Κύθηρα, ένας στην Αίγινα, ένας στη Σαλαμίνα και δύο στον Πειραιά), και ενός διοικητικού υπαλλήλου για το πρωτόκολλο και το αρχείο της Υπηρεσίας. Υπάρχει άμεση ανάγκη στελέχωσης του Δασονομείου Κυθήρων, όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη έκταση της περιοχής ευθύνης του Δασαρχείου, καθώς ο μοναδικός Δασοφύλακας που υπηρετεί στο νησί πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί σύντομα. 
 
Η βουλευτής είπε ότι θεωρεί σημαντικό τον άμεσο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς. Σημείωσε ότι στις καμένες περιοχές αποκαλύφθηκαν πολλές ξερολιθιές και άλλα κτίσματα, σημάδια της έντονης ανθρωπογενούς δραστηριότητας στο παρελθόν, τα οποία τροφοδοτούν δεξαμενές του υδροφόρου ορίζοντα, αποτρέπουν την εξάπλωση πυρκαγιών αλλά και έχουν ενδιαφέρον για τον τοπικό τρόπο ζωής. Οι ξερολιθιές αυτές θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών, με σεβασμό στο μόχθο των κατοίκων του νησιού.
Ευχαρίστησε τον Δασάρχη για την ενημέρωση και τη συνεργασία, δήλωσε το αμέριστο ενδιαφέρον και τη στήριξή της στο έργο της υπηρεσίας και είπε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα και τις ανάγκες του Δασαρχείου Πειραιά στη βουλή και την κυβέρνηση.   
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

Νομοσχέδιο για τη θαλάσσια
πολιτική στο νησιωτικό
χώρο
 
«Κεραία κινητής τηλεφωνίας
δίπλα σε σχολικές
μονάδες»

«Η ακύρωση της αγοράς
των λεωφορείων, δεν έτυχε,
πέτυχε»

«Πότε θα στελεχωθεί το
Κέντρο Υγείας Κερατσινίου»
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

«μπλε λουλούδι – αναμνήσεις
από το 2048»

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

«ΤΑΤΛΙΝ: ΜΝΗΜΕΙΟ
ΣΤΗΝ ΙΙΙη ΔΙΕΘΝΗ»
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

19 Ιανουαρίου 2021, 23.58
Παραδοχή Πλακιωτάκη για τις υποχρεωτικές επενδύσεις της ΟΛΠ ΑΕ
Παραδοχή Πλακιωτάκη ότι η ΟΛΠ-COSCO ΑΕ, μετά...
19 Ιανουαρίου 2021, 19.09
«Κεραία κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολικές μονάδες»
Το θέμα της τοποθέτησης κεραίας...
19 Ιανουαρίου 2021, 19.06
Νομοσχέδιο για τη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο
Ανακοίνωση από το Υπουργείο...

Ναυτιλία

20 Ιανουαρίου 2021, 22.47
Συνάντηση Γ. Πλακιωτάκη για τον «Οίκο Ναύτου»
Με τον νέο Πρόεδρο του Οίκου Ναύτου...
18 Ιανουαρίου 2021, 22.38
Υπ. Ναυτιλίας: Αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά
Τρία εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της...

Πειραιάς

20 Ιανουαρίου 2021, 23.07
Πειραιάς: Rapid test για τους εργαζόμενους των Βρεφονηπιακών Σταθμών
Rapid test ανίχνευσης του Covid-19 στους...
20 Ιανουαρίου 2021, 23.04
Πειραιάς για όλους»: Μια απάντηση με πολλούς αποδέκτες ...
«Ένα σχόλιο για τις "θρυλικές μπίζνες"...
20 Ιανουαρίου 2021, 00.00
«Η αβάσταχτη περιπλάνηση του Εθνικού»
Ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης ...