Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 22:52

«Εμείς θα είμαστε με τον Φιντέλ»

damanaki ixthok1
Την εικόνα Κουβανών, κάθε ηλικίας, να προσεγγίζουν την Πλατεία της Επανάστασης, για την εκδήλωση στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο, σαν ένας «λαϊκός επιτάφιος», μεταφέρει μέσω του ΑΠΕ -ΜΠΕ η βουλευτής Β' Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας -Κούβας, Νίνα Κασιμάτη.
 
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, περιγράφει αναλυτικά τα κυριότερα επιτεύγματα του εκλιπόντα αρχηγού της κουβανικής επανάστασης αλλά και τη στάση του σε διεθνή ζητήματα, όπως το Κυπριακό. Η βουλευτής κάνει, εξάλλου, ειδική μνεία στην ιδιαίτερα θετική αντιμετώπιση, της οποίας έτυχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική αντιπροσωπεία.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νίνας Κασιμάτη στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
 
ΕΡ: Βρεθήκατε στην Κούβα μαζί με τον πρωθυπουργό και το συνάδελφό σας, τον κ. Συρμαλένιο. Μιλήστε μας για την εκδήλωση στην οποία παραστήκατε προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο. Τις αντιδράσεις των Κουβανών πολιτών.
 
ΑΠ: Όπως τυχόν θα γνωρίζετε η Κούβα κήρυξε εθνικό πένθος εννέα ημερών για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, και την περασμένη Τρίτη έλαβε χώρα η τελετή μνήμης στην Αβάνα για τους ξένους ηγέτες και αξιωματούχους στην Πλατεία της Επανάστασης, οι οποίοι εκφώνησαν τους επικήδειους λόγους τους, προεξάρχοντος του προέδρου της χώρας Ραούλ Κάστρο.
 
Ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων λαού και υπό τη σκιά των αγάλματος του Χοσέ Μορτί και των γνωστών φωτισμένων γλυπτών προσωπογραφιών στα κτίρια περιμετρικά της πλατείας των Τσε Γκεβάρα και Καμίλο Σιενφουέγος. Πέρα από τη φορτισμένη συγκέντρωση καθ' εαυτή και τις ομιλίες που ξεκίνησαν στις 7 το βράδυ, αίσθηση μου προκάλεσε η μεγαλειώδης πορεία των Κουβανών, αντρών, γυναικών, γέρων, νέων ζευγαριών με τα μικρά παιδιά τους, ώστε να φτάσουν στην Πλατεία. Επρόκειτο για έναν λαϊκό επιτάφιο, μια μακρά, αυθόρμητη, ζωντανή πολιτική πορεία, ένα προσκύνημα τιμής και χρέους προς τον πατέρα τους. Γι' αυτό τον λόγο άλλωστε ήταν διάχυτο ένα αίσθημα αδελφοσύνης και αλληλοσυμπαράστασης. Να μη λησμονούμε ότι ο κουβανικός λαός είναι ταυτισμένος ψυχικά με τον «Κομαντάντε» τους, όπως τον αποκαλούν, και ηγέτη του κινήματος του '53 και της από τα κάτω
Επανάστασης που ανέτρεψε τον πραξικοπηματία Μπατίστα το '59, γιατί από τότε ουσιαστικά ξαναγεννήθηκαν αποτινάζοντας τον ζυγό της αποικιοκρατίας και της ξένης εκμετάλλευσης.
 
Βεβαίως ο Φιντέλ Κάστρο δεν ήταν μόνο επαναστάτης, αλλά και ένας επίμονος οργανωτής μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Έτσι η μικρή σε έκταση αυτή χώρα, από προτεκτοράτο και διασκεδαστήριο των Αμερικανών, έγινε η ανεξάρτητη χώρα του αντιστεκόμενου και εθνικά υπερήφανου κουβανικού λαού, καθώς και ένα τεράστιο πολιτικό μέγεθος, αφού κατακτούσε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και πρόβαλλε τη δυνατότητα για έναν περιφερειακό διεθνισμό και μια ανεξάρτητη Λατινική Αμερική.
 
Έκτοτε, η διαρκής πίεση να ακυρωθεί το σοσιαλιστικό πείραμα της Κούβας και να καμφθεί η αντίσταση του λαού της, τόσο με την απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το '61, όσο και το οικονομικό εμπάργκο που επιβλήθηκε, οπωσδήποτε γέννησε αδυναμίες στο σύστημα διακυβέρνησης. Εν τούτοις, παρά ακόμη και τις ακραίες συνθήκες φτώχειας που, δεδομένου του εμπάργκο, έζησαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο κουβανικός λαός έμεινε ενωμένος. Τέτοιος ήταν ο αντίκτυπος και η εμβέλεια της Κούβας του Φιντέλ Κάστρο στο λαό του και στους αντιστεκόμενους καταπιεσμένους όλου του κόσμου, που στην εκδήλωση δεν ήταν μόνο κουβανοί και λατινοαμερικάνοι, αλλά από διάφορες εθνικότητες. Θυμάμαι απλές Παλαιστίνιες μέσα στο συνεπαρμένο πλήθος να κρατούν την παλαιστινιακή σημαία και να αναφωνούν μαζί με όλους «Φιδέλ, Φιδέλ». Πιστεύω ότι το στιγμιότυπο αυτό, μαζί με την όλη εικόνα, συμπυκνώνει την ουσία του συμβόλου.
 
ΕΡ: Είχαμε όμως στη Κούβα την ελληνική αντιπροσωπεία. Ο πρωθυπουργός ήταν ο μοναδικός εν ενεργεία Ευρωπαίος ηγέτης που ήταν παρών σε αυτή την εκδήλωση. Πώς αντιμετώπισε την ελληνική αντιπροσωπεία ο κουβανικός λαός;
 
ΑΠ: Είχαμε πράγματι την τιμή να είμαστε παρόντες στο μεγάλο αυτό παλλαϊκό αντίο. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εκ της ιδιότητός του κατ΄αρχήν μετέφερε το συλλυπητήριο μήνυμα του ελληνικού λαού. Να μη λησμονούμε ότι ο Κάστρο ήταν ελληνιστής με την έννοια της κλασικής παιδείας που είχε, που προήγαγε στο λαό του, και που προσπαθούσε πολιτισμικά να εδραιώσει την αξία του ανθρωπισμού, του αγαθού και της αρετής, όπως και ο εθνικός ποιητής της Κούβας Χοσέ Μαρτί. Από την άλλη πλευρά, ιστορικά ιδωμένο, είμαστε και εμείς ένας λαός που εδώ και αιώνες «τον μποδίζουν να βαδίσει» και να πάρει ανεξάρτητος τις αποφάσεις για τη ρότα του. Κι όμως έχει αντισταθεί ηρωικά και αποφασιστικά, τόσο στην Επανάσταση του 1821, στην Εθνική
Αντίσταση στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στον αντιδικτατορικό αγώνα.
 
Για να έρθουμε στο σήμερα, τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, που πρόκειται για άλλη μία κρίση του καπιταλισμού, η οποία και ήδη προκαλεί κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις παγκοσμίως γιατί οι λαϊκές πλειοψηφίες αμφισβητούν τη λειτουργία και τα αποτελέσματα του επικρατούντος οικονομικού μοντέλου, αλλά και συνολικά το μοντέλο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός ανεβαίνουν σχεδόν μόνοι τους τον δικό τους Γολγοθά. Η ΕΕ που στάθηκε ανέτοιμη να αποτρέψει, αλλά και να αντιμετωπίσει την χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση της ευρωζώνης, αυτοσχεδίασε στην πλάτη του ελληνικού λαού. Μετακύλησε τα βάρη στους πιο αδύναμους και επιβάλλοντας με αντάλλαγμα τη διάσωση από τη χρεοκοπία διαφοροποίηση και φιλελευθεροποίηση της οικονομίας μας, χωρίς όμως να διασφαλίζει για όλους τους πολίτες της ανεξαιρέτως όλα τα στοιχειώδη κοινωνικά, οικονομικά και ανθρώπινα δικαιώματα, όπως θα όφειλε, αφού αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξής της. Η αλληλεγγύη συνεπώς που δεν μας επιδείχθηκε, η άδικη καταπίεση που υφιστάμεθα, μας ενώνει με τον κουβανικό λαό. Και εξ αντανακλάσεως καταδεικνύει και τους λόγους που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος πρωθυπουργός που παρέστη, πιστεύω σώζοντας την τιμή της ΕΕ και των ηγετών της, οι οποίοι ακριβώς επειδή πλέον δεν υπηρετούν το κοινωνικό μοντέλο, αποστρέφονται και πολεμούν τα υποδείγματα εναλλακτικής οργάνωσης του κόσμου. Μια τέτοια ζωντανή απόπειρα είναι η Κούβα, και αυτός μάλιστα ήταν και ο λόγος που επέλεξα να μπω στην αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου στην Ομάδα Φιλίας. Η υποδοχή και η φιλοξενία των Κουβανών ήταν εξαιρετική και εγκάρδια, ο πρωθυπουργός καταχειροκροτήθηκε ακόμη κι όταν μίλησε για τους συμβιβασμούς που αναγκάστηκε να κάνει μέσα στις ειδικές μας συνθήκες, και βεβαίως στο δρόμο τον αναγνώριζαν, τον χαιρετούσαν και τον ευχαριστούσαν που είχαμε πάει. Χαίρομαι που η αποστολή μας επιβεβαίωσε τις σχέσεις φιλίας με τον κουβανικό λαό, καθώς και ότι συμμετείχαμε έμπρακτα στο πένθος του.
 
ΕΡ: Να σας ρωτήσω όμως και κάτι για τον Φιντέλ Κάστρο; Εσείς σε δήλωση που κάνατε θυμίσατε και κάτι ακόμα: ότι ήταν και φίλος της Κύπρου.
 
ΑΠ: Ναι. Και με αυτήν σας την ερώτηση θα ήθελα να δώσω και μια απάντηση σε κάποιους εγχώριους επικριτές του ταξιδιού από τη ΝΔ: Οι πιο διαπρύσιοι κήρυκες του μίσους, οι φίλοι του χουντικού Παττακού που έχουν ανέβει ψηλά στην ιεραρχία της ΝΔ, αυτοί που δηλώνουν «αντίπαλοι της ηγεμονίας της Αριστεράς», δεν μπορούν να αναγνωρίζουν για «Επανάσταση» πάρα μόνο εκείνη της 21ης Απριλίου 1967, που στη συνέχεια οδήγησε και στο πραξικόπημα και τη διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτοί θα είναι πάντα με τον Παττακό, τον Σαμψών και τον Μπατίστα, κι εμείς θα είμαστε με τον Φιντέλ Κάστρο που ήταν φίλος της Ελλάδας, που υποστήριζε την αυτοδιάθεση της Κύπρου και που ύψωσε στην Αβάνα άγαλμα του Μακαρίου.
 
 
πηγή:newstag.gr

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Έφυγε από τη ζωή η Φώφη
Γεννηματά
 
Δήλωση Δημάρχου Πειραιά
Γιάννη Μώραλη για τον
θάνατο της Φώφης
Γεννηματά
 
«Οι ναζιστικές πρακτικές δεν
έχουν θέση στην κοινωνία»

«Η καταπολέμηση της
κλιματικής αλλαγής και η
συνεργασία των κρατών
της Μεσογείου»

Γεγονότα

CLIA: Η νέα Γενική
Διευθύντρια στην Ευρώπη

Europe Direct Piraeus

O Οργανισμός Λιμένος
Ελευσίνας μέλος της
HELMEPA

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

EMBARK - The Series «Η
περιπέτεια μας περιμένει»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

26 Οκτωβρίου 2021, 17.22
Δ. Τζανακόπουλος: «Να αποδοθεί δικαιοσύνη για το 18χρονο Νίκο Σαμπάνη»
Δήλωση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά την επίσκεψη...
26 Οκτωβρίου 2021, 17.04
 ΣΥΡΙΖΑ Ναυτιλίας: Καθεστώς ασυδοσίας στο Λιμάνι
Την ημέρα που ο Υπουργός Ναυτιλίας, με αφορμή τη μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO δήλωνε ότι «οι...
26 Οκτωβρίου 2021, 00.00
Κοιμηθείτε ήσυχα ένας γύφτος λιγότερος»
Ανάρτηση – γροθιά από τον Τζωρτζάκη για το Πέραμα:   Με μια συγκινητική ανάρτηση στο facebook που...

Ναυτιλία

26 Οκτωβρίου 2021, 16.59
Η ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει το ΑΠΕ-ΜΠΕ για παραπληροφόρηση…
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:    Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η επιχείρηση που έστησαν Cosco – κυβέρνηση και τα...
26 Οκτωβρίου 2021, 16.57
 Συλλυπητήρια από τον ΟΛΠ για την απώλεια του εργαζόμενου στον Προβλήτα ΙΙ της ΣΕΠ  Α.Ε.
Η διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε. δηλώνει συγκλονισμένη για την απώλεια του εργαζομένου της D PortServices στον Προβλήτα ΙΙ της...
25 Οκτωβρίου 2021, 21.23
Κάλεσμα ενάντια στο Νόμο Χατζηδάκη από τους Ναυτεργάτες
Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας στον 3ο όροφο, στις 6:00 (ώρα προσέλευσης 5:30 μμ)   «Δεν έχουν...

Πειραιάς

25 Οκτωβρίου 2021, 22.35
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον τραγικό θάνατο εργαζομένου στις προβλήτες της Cosco
Τραγικό θάνατο βρήκε 40χρονος εργαζόμενος στην Προβλήτα 2 στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, όταν...
25 Οκτωβρίου 2021, 21.35
Δήλωση Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά
«Αποχαιρετώ σήμερα με θλίψη μια πολύ καλή οικογενειακή μου φίλη και μια σημαντική νέα γυναίκα, τη Φώφη...
24 Οκτωβρίου 2021, 15.41
Εγκαίνια Πρότυπου Δημοτικού Ωδείου Πειραιά
Ο Δήμος Πειραιά και ο Ο.Π.Α.Ν. εγκαινιάζει το νέο παράρτημα του  Πρότυπου Δημοτικού Ωδείου Πειραιά με στόχο να...