Πέμπτη, 21 Μάρτίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 00:56

«Αναμόρφωση του Εθνικού λιμενικού συστήματος»

damanaki ixthok1
Οι πρωτοβουλίες και στρατηγικές, στη Ναυτιλία Μικρών Αποστάσεων, στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Ενιαίο Θαλάσσιο Μεταφορικό Χώρο και στη Γαλάζια Ανάπτυξη αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην αναδιαμόρφωση της λιμενικής βιομηχανίας της χώρας, δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λιμενικών Έργων.
 
Ο Υπουργός τόνισε ότι το εθνικό λιμενικό σύστημα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, με ζητούμενο η Ελλάδα να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες διεθνείς και εσωτερικές απαιτήσεις. Το Υπουργείο συνεχίζει την προσπάθεια για την κατάρτιση μιας νέας Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων και επιδιώκει να συμβάλλει στην αξιοποίηση διαθέσιμων μέσων και πόρων για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων.
 
Όπως είπε ο κ. Κουρουμπλής, στο νέο περιβάλλον της λιμενικής βιομηχανίας, είναι αναγκαία λιμενικά έργα που θα εξυπηρετήσουν τις θαλάσσιες και συνδυασμένες εμπορευματικές μεταφορές, την ακτοπλοΐα ή την κρουαζιέρα. Το σύστημα χρειάζεται βελτιώσεις. Χρειάζεται ακόμα να αντιμετωπιστούν ορισμένα προβλήματα ή στρεβλώσεις, που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία των κυριότερων επιβατικών και εμπορικών λιμένων.
 
Η αναδιαμόρφωση του εθνικού λιμενικού συστήματος πραγματοποιείται στο δυναμικό περιβάλλον της ευρωπαϊκής λιμενικής πολιτικής. Βασικό στοιχείο αποτελεί η αναθεώρηση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και της χρηματοδότησής του, εντός του οποίου αναζητούνται ευρωπαϊκές λύσεις για την οικοδόμηση ενός συνολικού μεταφορικού δικτύου, όπου οι λιμένες θα έχουν σημαντικό ρόλο, είπε ο Υπουργός. Ο κ. Κουρουμπλής εξήγησε ότι για τη χώρα μας, οι πρωτοβουλίες στη Ναυτιλία Μικρών Αποστάσεων, την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, τον Ενιαίο Θαλάσσιο Μεταφορικό Χώρο και τη Γαλάζια Ανάπτυξη, συνιστούν ευκαιρίες, σε σχέση με τα ζητήματα της ανάπτυξης του λιμενικού συστήματος, της οργάνωσης και λειτουργίας των λιμένων και των υποδομών τους.
 
Ο Υπουργός τόνισε ότι οι ελληνικοί λιμένες συγκεντρώνουν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, που δημιουργούν ευκαιρίες ανάπτυξης. Το βασικότερο πλεονέκτημα είναι η γεωγραφική τους θέση, που τους επιτρέπει να διευκολύνουν πάρα πολύ την εξυπηρέτηση φορτίων, αλλά και τη διακίνηση επιβατών, καθώς προωθείται με ταχείς ρυθμούς η οικοδόμηση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, αλλά και η διασύνδεση της Ευρώπης με τις γειτονικές περιοχές της. Τα ελληνικά λιμάνια εντάσσονται πλέον σε μεγάλες διεθνείς θαλάσσιες αρτηρίες μεταφορών, ως προέκταση συνολικών μεταφορικών αλυσίδων, συνδυασμένων μεταφορών. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί σε μεγάλη έκταση η ενδοχώρα των λιμένων.
 
Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε επίσης ότι ειδικά στον τομέα της κρουαζιέρας, το συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών λιμένων είτε στην ηπειρωτική χώρα είτε στο νησιωτικό σύμπλεγμα, είναι ο μοναδικός συνδυασμός τοπίου, τουριστικού ενδιαφέροντος και κλίματος, ενώ δεν μπορεί να παραγνωρίζεται η γειτνίαση με τρίτες χώρες, που αποτελούν επίσης βασικούς τουριστικούς προορισμούς.
 
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ιδιαίτερα πόσο σημαντικό είναι να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των ελληνικών νησιών, και βασικά η σύνδεσή τους με την ενδοχώρα, ώστε να εξυπηρετούνται νησιώτες και τουρίστες.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Τα υδατοδρόμια παράγοντας
ενίσχυσης του τουρισμού» 
 
«Προβληματικά και
επικίνδυνα λεωφορεία» 

«Ο Όσκαρ Ουάιλντ πρέπει
να συναντήσει το
Δήμο Πειραιά»

Ο Θάνος Καληώρας υποψήφιος
με τον Γ. Σγουρού
 
 

Γεγονότα

Οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων
θωρακίζουν ενεργειακά
την Ε.Ε.

«ΌΧΙ Λιμάνι στην Πειραϊκή»

8η Ευρωπαϊκή διάσκεψη
κορυφής των δήμων και
των περιφερειών 

podosfairiki_synerg.logo1
 
Κρουαζιέρα: Η πολυτέλεια
περνά και από τη
γαστρονομία

"Zea Marina Magazine" 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

20 Μάρτίου 2019, 17.26
«Ουσιαστική ισότητα των γυναικών»
Ομιλία της βουλεύτριας Ελένης...
20 Μάρτίου 2019, 00.00
Νίκος Χουντής: Συναυλία προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη
Συναυλία προς τιμή του Μίκη...
18 Μάρτίου 2019, 22.49
  Ο Θάνος Καληώρας υποψήφιος με τον Γ. Σγουρού
Μια σημαντική υποψηφιότητα από τον χώρο...

Ναυτιλία

21 Μάρτίου 2019, 18.51
Υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε. στον ΟΛΠ
Η ΟΛΠ Α.Ε. ανακοινώνει την υπογραφή Νέας...
19 Μάρτίου 2019, 17.15
Επιθεώρηση στον υποθαλάσσιο αγωγό της ΕΥΔΑΠ
Στην Αίγινα βρέθηκε ο...
19 Μάρτίου 2019, 00.00
«Posidonia Sea Tourism Forum»
Η θέση της Ελλάδας ως κορυφαίου...

Πειραιάς

20 Μάρτίου 2019, 17.23
Συνέντευξη τύπου του Πέτρου Κόκκαλη
Tην Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 12.00 στο...
20 Μάρτίου 2019, 17.17
 Ο Γιάννης Μώραλης στην Αρεόπολη Μάνης
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης...