Σάββατο, 12 Ιουνίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 03 Ιουλίου 2016 23:30

Ομιλία Μ. Βαρβιτσιώτη για τη συμφωνία για την Cosco

damanaki ixthok1
Ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση συμφωνίας με την Cosco 
 
Νομίζω ότι όλοι ζήσαμε ένα θέατρο. Το θέατρο του «δήθεν διαπραγματεύομαι», του «δήθεν αντιστέκομαι», του «δήθεν προασπίζομαι» το δημόσιο συμφέρον, του «δήθεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ», του «δήθεν κάνω την Κυβέρνηση και τον Υπουργό».
 
Αυτό ζούμε τις τελευταίες μέρες, τις τελευταίες ώρες. Δήθεν μπήκαν πράγματα που δήθεν προστάτευαν το δημόσιο συμφέρον και αυτά μετά από μία επιστολή της COSCO αποσύρθηκαν, αντικαταστάθηκαν, εισήχθησαν ακριβώς όπως τα ζήτησε η COSCO και σήμερα εσείς λέτε «μα, προσπαθήσαμε». Θέατρο! Θέατρο, πολύ κακής ποιότητας! Θέατρο, διότι αυτό το κακό θέατρο έχει δύο μορφές αντανάκλασης. Όχι μόνο τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν την αναξιοπιστία σας -το Reuters πριν από λίγο- αλλά και οι νέοι άνθρωποι, που ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν δουλειές σε αυτή τη χώρα, αισθάνονται έναν πολύ μεγάλο εμπαιγμό.
 
Τι μας είπατε δυο μέρες; Ότι έχετε υπερήφανα διαπραγματευτεί. Θέλω πραγματικά να ξέρω τι πετύχατε αυτούς τους μήνες. Τι καταφέρατε. Τι καλύτερο κάνατε από αυτό που είχατε μπροστά σας. Τι θα έπρεπε να είχατε διαπραγματευτεί και να έχετε βελτιώσει.
 
Να πω πολύ απλά; Χθες έρχεται η COSCO με μια επιστολή της και σας καλεί να τηρήσετε απαρέγκλιτα όσα έχετε συμφωνήσει. Ισχυρίζεστε ότι ζητά στη δεύτερη παράγραφο πως οι μελέτες που καταθέτει δεν μπορεί να τελούν επ’ αόριστον και πότε θα εγκριθούν από το Υπουργείο. Έρχεται σήμερα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις ο κύριος Υπουργός και το δέχεται. 
 
Λέει ότι δεν μπορεί ο αποκρατικοποιημένος ΟΛΠ να κάνει διαγωνισμούς σύμφωνα με τους οργανισμούς του δημοσίου, αλλά ως ιδιωτικός φορέας. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος της ιδιωτικοποίησης. Έρχεστε σήμερα, το αλλάζετε. Δεχθήκατε τα πάντα!
Ό,τι σας έστειλαν χθες στην επιτροπή, τα δεχθήκατε στις νομοτεχνικές βελτιώσεις.
 
Αφήστε τα κλάματα, δεν σας ταιριάζουν, κύριε Δρίτσα. Μη γίνεστε «Σπίρτζης»! Κλαίει πολύ καλύτερα από εσάς! Αποκτήστε έναν άλλο ρόλο! Σας είδα πριν από λίγο. Ειλικρινά, δεν σας αναγνώρισα. Μας είπατε ότι πετύχατε μέσα από την περήφανη διαπραγμάτευσή σας καταπληκτικές αλλαγές. Αυξήσατε το τίμημα στους δεκαοχτώ μήνες από αυτό που σκόπευαν να προτείνουν στην αρχή; Όχι. 
 
Αυξήσατε το ποσοστό που παίρνει το δημόσιο; Στην αρχή του τζίρου προβλεπόταν ότι το 4% του ΟΛΠ θα πήγαινε στο δημόσιο. Τι φέρατε εσείς; Φέρατε 3,5%.
 
Δώσατε τίποτα πίσω στους δήμους; Όχι! Με την κατανομή που έχετε στο άρθρο προβλεπόταν το 1% του τζίρου να πάει υπέρ των δήμων. Δεν πηγαίνει, όμως, από τον ΟΛΠ. Θα πηγαίνει από το ελληνικό Δημόσιο. Και «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Στη διάταξη που φέρνετε δεν προβλέπεται καν ούτε ένα μίνιμουμ ποσό. Μας είπατε ότι δώσατε πίσω τα ακίνητα, το οποίο ήταν πάγια διεκδίκηση του Δήμου Πειραιά. Πάγια διεκδίκηση του Δήμου ήταν η ΠΑΓΟΔΑ, το γνωστό εκθεσιακό κτήριο του ΟΛΠ, και να περιέλθει στην ιδιοκτησία του. Περιέρχεται; Όχι. Το ότι δίνετε τα Λιπάσματα, μία πολιτική απόφασή σας, έχει προκαλέσει ήδη τριγμούς. Έχετε πάρει την έκθεση της Εθνικής; Συμφωνεί η Εθνική Τράπεζα; Συμφωνεί η κυρία Κατσέλη σ’ αυτό που κάνετε; Θα ολοκληρωθεί αυτή η πράξη έτσι όπως την περιγράφετε ή θα έρθουν και άλλες πεντακόσιες τροπολογίες κάποια στιγμή, για να ολοκληρωθεί αυτή η παραχώρηση;
 
Μας λέτε ότι πετύχατε να «σπάσετε» την πώληση σε δύο μέρη, δηλαδή αντί να πουληθεί το 67%, πωλείται σήμερα το 51% και μετά από μερικά χρόνια το 16%. Ναι, αλλά όταν πουλήσετε το 16%, πάλι στην ίδια σημερινή τιμή θα το πουλήσετε. Ποιο θα είναι το όφελος; Θα αυξήσει την αξία του;
 
Ειλικρινά, θαύμασα προηγουμένως –θέλω να το πω- τη δεξιοτεχνία του κ. Δρίτσα. Δεν είπε ούτε μία φορά τη λέξη «COSCO». Ίσως γιατί είναι τόσο βαρύ για τον ίδιο που διαδήλωνε ενάντιά της, όταν ήμουν Υπουργός. Έλεγε ότι φτιάχνουμε εργασιακό Νταχάου στον Πειραιά. Για να έρθει σήμερα -δύο χρόνια μετά-  να υπερασπιστεί τη συμφωνία. 
 
Αναφορικά με τα εργασιακά, λέτε ότι καταφέρατε να μην αλλάξουν οι κανονισμοί εργασίας. Στις σημερινές νομοθετικές βελτιώσεις και τροποποιήσεις, όμως, αυτό το δικαίωμα επανέρχεται στον εργοδότη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Για το πώς μπορεί, δηλαδή, να καταρτίσει κανονισμούς εργασίας. Αυτό το λέω για να μην μπερδευόμαστε. Το ότι ανοίγετε το παράθυρο για μερικές μετατάξεις στο μέλλον -και όποτε ήθελε προκύψει, για να κλείσετε το μάτι σε κάποιους φίλους συνδικαλιστές- δεν αφορά την ελληνική κοινωνία που αγωνιά και διψά για επενδύσεις και θέσεις εργασίας.
 
Χαιρόμαστε γιατί, επιτέλους, μία μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Κώστα Καραμανλή το 2008, με τη στρατηγική συμμαχία με την Κίνα, και συνεχίστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, με την επέκταση της στρατηγικής συμμαχίας και τη στρατηγική επιλογή για αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, έρχεται με τις ψήφους της Αριστεράς –που μεταμορφώνεται σε δεύτερο ΠΑΣΟΚ- και γίνεται πράξη! Γιατί και το ΠΑΣΟΚ τα ίδια έλεγε στο παρελθόν. Τότε έλεγε «όχι», μετά ήρθε μαζί μας, πορεύτηκε μέχρι ένα σημείο και σήμερα ανακαλύπτει ότι έχει διαφορετική άποψη. Τέλος πάντων, ας τα βρουν και αυτοί στο ΠΑΣΟΚ πώς τα θέλουν. 
 
Όμως, έρχεστε σήμερα με τις ψήφους της κραταιάς Αριστεράς να δικαιώσετε την πολιτική αυτή. 
 
Εγώ περίμενα να πείτε ένα πράγμα. Περίμενα να πείτε «δυστυχώς, αποτύχαμε. Οι άλλοι είχαν δίκιο. Η Νέα Δημοκρατία είχε δίκιο και σήμερα εφαρμόζουμε το ορθό» και να μην κλαίτε. 
 
Περίμενα να μην κρύβεστε και να πάτε περήφανα στην Κίνα και να πείτε «κάναμε στρατηγική συμμαχία, αποκρατικοποιήσαμε τον ΟΛΠ, όπως δεσμεύτηκαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και θέλουμε να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση».
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Οι πολίτες και τα 
νοικοκυριά της Β´ Πειραιά 
στο στόχαστρο της Κυβέρνησης»
 
«Xαράζουμε μια κοινή
πορεία ανθρωπισμού
και επιβίωσης»
 
Εκτός των πενιχρών 
ενισχύσεων o θαλάσσιος 
Τουρισμός

«Ανυπότακτος Κορυδαλλός»:
Εναλλαγή αιρετών 
 
 
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Η έκθεση ζωγραφικής και
γλυπτικής της Λιάνας Καρρά
στο Antica cafe

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

"Και βγάζω το καπέλο μου…"
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Μαΐου 2021, 20.44
Συνάντηση Γ. Πλακιωτάκη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο...
20 Μαΐου 2021, 18.34
Δράση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά στα Λιπάσματα
Tην Παρασκευή 21/5/2021 στις 7.00 μ.μ. η Νομαρχιακή...
20 Μαΐου 2021, 18.24
 Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στον Πειραιά
Η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά καλεί σε...

Ναυτιλία

11 Ιουνίου 2021, 20.22
“Bravo Sustainability Week 2021”
Η ΟΛΠ Α.Ε. συμμετείχε στην Εβδομάδα...
09 Ιουνίου 2021, 23.52
Γ.Σ.Ε.Ε.: Ράπισμα στη δημοκρατία από τους εφοπλιστές
Ανακοίνωση της Γ.Σ.Ε.Ε. για την...
09 Ιουνίου 2021, 19.41
«Η επίθεση Χατζηδάκη στην ΠΕΝΕΝ μνημείο παραπληροφόρησης»
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:    Κατά την...

Πειραιάς