Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 01:07

Δρίτσας: Η επιστολή της Cosco θα ληφθεί υπ' όψιν

logoartc_f
O υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την επιστολή της Cosco που εκφράζει τη διαφωνία της με το νομοσχέδιο, κάνει λόγο για αλλαγές που είχε δικαίωμα να επιφέρει στον κυρωτικό νόμο.
 
Σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ όσα αναφέρει η Cosco είναι «κάποιες νομοτεχνικές αλλαγές που έγιναν και δεν είναι ουσιώδεις. Δεν αλλάζουν κάτι στην συμφωνία, όμως προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα αποσαφηνιστούν».
 
Ο κ. Δρίτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει αλλαγές στο νομοσχέδιο, λέγοντας στη Βουλή: «Καταρχήν ψυχραιμία. Δεν μπορεί με μία επιστολή να αναστατώνεται το σύμπαν και να τίθενται ερωτήματα αν απειλείται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα και αν θα συνεχίσουμε αύριο την διαδικασία». Στη συνέχεια διάβασε την σύμβαση όπου ο ΟΛΠ αναγνωρίζει ότι ο κυρωτικός νόμος μπορεί να αλλάξει.
 
«Πρέπει να ηρεμήσουμε, αυτό είναι το πλαίσιο. Ότι υπάρχουν διαφορές όντως υπάρχουν στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας που έχει η κυβέρνηση. Οι αναφορές που στοχοποιούν εμένα, είναι ανούσιες να συζητούμε σ’ αυτό το επίπεδο. Δεν είναι σκόπιμο να συζητούμε στη Βουλή σ’ αυτό το επίπεδο ανάμεσα σε ένα υπουργό και σε μία εταιρεία. Μην θυμηθούμε την ταινία του Κούνδουρου «Ο Δράκος» με τον Ηλιόπουλο», πρόσθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας.
 
Παράλληλα ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι «οι σχέσεις μας με την Κίνα είναι σταθερές και με αναπτυξιακή προοπτική και όλη η κυβέρνηση, όλα τα μέλη της μηδενός εξαιρουμένου, υπηρετεί αυτό τον σχεδιασμό. Όλα τα άλλα είναι δημοσιογραφικά παραπολιτικού χαρακτήρα».
 
«Η επιστολή θα ληφθεί και αυτή υπ' όψιν. Η κυβέρνηση θα δει τις αντιρρήσεις και θα προβληματιστεί για πιθανές βελτιώσεις», κατέληξε ο κ. Δρίτσας.
 
«Ο υπουργός λέει ότι η Βουλή δεν μπορεί να καλεί εταιρείες. Η εταιρεία είναι ο αντισυμβαλλόμενός σας και αυτά που λέει προφανώς και έχουν μία βαρύτητα», επεσήμανε η εισηγητής της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ρώτησε αν θα γίνουν αλλαγές γιατί «εδώ υπάρχουν νέα δεδομένα».
 
«Κατανοώ απολύτως την βαρύτητα που έχει η Cosco σ’ αυτή την διαδικασία. Και είπα πως επειδή θίγει μία σειρά από θέματα και η Επιτροπή και η κυβέρνηση θα τα μελετήσει», απάντησε ο Θ. Δρίτσας.
 
Αντίθετη η Cosco με το ν/σ για τον ΟΛΠ
 
H Cosco διαφωνεί με το νομοσχέδιο για την σύμβαση παραχώρησης του λιμένα Πειραιά, σύμφωνα με επιστολή της προς την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
 
«Το κατατεθέν σχέδιο νόμου δεν είναι μόνο διαφορετικό, αλλά και εντελώς αντίθετο αφενός με βασικούς όρους της συγκεκριμένης συμφωνίας, αφετέρου με τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας μας για την εξαγορά της ΟΛΠ ΟΛΠ+2,82% Α.Ε.», τονίζεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα κάνει λόγο για «βλάβη που μπορεί να προκαλέσει η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όπως εισάγεται προς ψήφιση».
 
«Ζητάμε την αποκατάσταση του κατατεθέντος κυρωτικού νόμου στα συμφωνηθέντα με το Ελληνικό Δημόσιο, με τρόπο που να ανταποκρίνεται πλήρως και απολύτως σε αυτά, χωρίς φυσικά να τα τροποποιεί με οποιοδήποτε τρόπο», καταλήγει η επιστολή, καλώντας τους βουλευτές να φροντίσουν «ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να τηρήσει απαρέγκλιτα τα όσα μεταξύ μας έχει συμφωνήσει».
 
Απάντηση στην Cosco θα δώσει το ΤΑΙΠΕΔ
 
Ανακοίνωση πρόκειται να εκδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τη διαφωνία της Cosco για τη σύμβαση για τον ΟΛΠ και η οποία εκφράστηκε μέσω επιστολής της κινεζικής εταιρείας προς τη Βουλή.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ θα επισημαίνεται ότι είναι «βιαστική» η ανακοίνωση της Cosco, καθώς στην πραγματικότητα οι αλλαγές αφορούν ρυθμίσεις προσαρμογής στην ελληνική νομοθεσία.
 
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ θα επισημαίνει ότι σε ένα ή δύο ζητήματα θα υπάρξουν αλλαγές, στη βάση των παρατηρήσεων της Cosco.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας προανήγγειλε στη Βουλή τις αλλαγές, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την επιστολή και θα κάνει τις βελτιώσεις που θα κρίνει.
 
Πηγή: Το κουτί της Πανδώρας
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Ο φασισμός είναι εκεί έξω,
ένα κομμάτι του είναι στη
φυλακή»
 
«Σηκώνει πολύ ακόμα αγώνα
η κοινωνία μας»
 
To ευρωπαϊκό μοντέλο
βιώσιμης ανάπτυξης
ανοικτό στους πολίτες

Οι τρείς ζωές του Νίκου Τσίτσα 
 
 

Γεγονότα

“Λάσκεια 2021” από τον Οργανισμό
Λιμένος Ελευσίνας 

Europe Direct Piraeus

"Μαθαίνοντας να πετάω"

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

«Ανάπτυξη: Νερό - ενέργεια και
ψηφιακός μετασχηματισμός»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

18 Σεπτεμβρίου 2021, 19.28
To ευρωπαϊκό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης ανοικτό στους πολίτες
Η Ρένα Δούρου για ένα ευρωπαϊκό μοντέλο...
18 Σεπτεμβρίου 2021, 19.12
ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά: Όχι στη δίωξη των καθηγητών
Πλήγμα στη διαφάνεια και στους...

Ναυτιλία

15 Σεπτεμβρίου 2021, 15.11
“Λάσκεια 2021” από τον  Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας
Με κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα...
15 Σεπτεμβρίου 2021, 15.05
«Απειλές απόλυσης σε ανεμβολίαστους Ναυτεργάτες!!!»
Ανακοινωση-Καταγγελία της...
14 Σεπτεμβρίου 2021, 19.33
Δύο ακόμα κρουαζιερόπλοια της «NorwegianCruiseLine» στη Μεσόγειο
NorwegianCruiseLine (NCL), πρωτοπόρος στην παγκόσμια...

Πειραιάς

19 Σεπτεμβρίου 2021, 19.38
«Ημέρες Θάλασσας 2021»: Το πρόγραμμα για Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες...
19 Σεπτεμβρίου 2021, 19.34
«Φαινόμενα καταχρηστικών συμπεριφορών από τον πρόεδρο του ΟΠΑΝ¨»
Η Δημοτική κίνηση «Πειραιάς για όλους»...
19 Σεπτεμβρίου 2021, 19.29
Legends 2004 Youth Cup στον Πειραιά
160 παιδιά κάτω των 12 ετών, από Ακαδημίες...