Σάββατο, 12 Ιουνίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 01:07

Δρίτσας: Η επιστολή της Cosco θα ληφθεί υπ' όψιν

logoartc_f
O υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την επιστολή της Cosco που εκφράζει τη διαφωνία της με το νομοσχέδιο, κάνει λόγο για αλλαγές που είχε δικαίωμα να επιφέρει στον κυρωτικό νόμο.
 
Σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ όσα αναφέρει η Cosco είναι «κάποιες νομοτεχνικές αλλαγές που έγιναν και δεν είναι ουσιώδεις. Δεν αλλάζουν κάτι στην συμφωνία, όμως προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα αποσαφηνιστούν».
 
Ο κ. Δρίτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει αλλαγές στο νομοσχέδιο, λέγοντας στη Βουλή: «Καταρχήν ψυχραιμία. Δεν μπορεί με μία επιστολή να αναστατώνεται το σύμπαν και να τίθενται ερωτήματα αν απειλείται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα και αν θα συνεχίσουμε αύριο την διαδικασία». Στη συνέχεια διάβασε την σύμβαση όπου ο ΟΛΠ αναγνωρίζει ότι ο κυρωτικός νόμος μπορεί να αλλάξει.
 
«Πρέπει να ηρεμήσουμε, αυτό είναι το πλαίσιο. Ότι υπάρχουν διαφορές όντως υπάρχουν στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας που έχει η κυβέρνηση. Οι αναφορές που στοχοποιούν εμένα, είναι ανούσιες να συζητούμε σ’ αυτό το επίπεδο. Δεν είναι σκόπιμο να συζητούμε στη Βουλή σ’ αυτό το επίπεδο ανάμεσα σε ένα υπουργό και σε μία εταιρεία. Μην θυμηθούμε την ταινία του Κούνδουρου «Ο Δράκος» με τον Ηλιόπουλο», πρόσθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας.
 
Παράλληλα ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι «οι σχέσεις μας με την Κίνα είναι σταθερές και με αναπτυξιακή προοπτική και όλη η κυβέρνηση, όλα τα μέλη της μηδενός εξαιρουμένου, υπηρετεί αυτό τον σχεδιασμό. Όλα τα άλλα είναι δημοσιογραφικά παραπολιτικού χαρακτήρα».
 
«Η επιστολή θα ληφθεί και αυτή υπ' όψιν. Η κυβέρνηση θα δει τις αντιρρήσεις και θα προβληματιστεί για πιθανές βελτιώσεις», κατέληξε ο κ. Δρίτσας.
 
«Ο υπουργός λέει ότι η Βουλή δεν μπορεί να καλεί εταιρείες. Η εταιρεία είναι ο αντισυμβαλλόμενός σας και αυτά που λέει προφανώς και έχουν μία βαρύτητα», επεσήμανε η εισηγητής της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ρώτησε αν θα γίνουν αλλαγές γιατί «εδώ υπάρχουν νέα δεδομένα».
 
«Κατανοώ απολύτως την βαρύτητα που έχει η Cosco σ’ αυτή την διαδικασία. Και είπα πως επειδή θίγει μία σειρά από θέματα και η Επιτροπή και η κυβέρνηση θα τα μελετήσει», απάντησε ο Θ. Δρίτσας.
 
Αντίθετη η Cosco με το ν/σ για τον ΟΛΠ
 
H Cosco διαφωνεί με το νομοσχέδιο για την σύμβαση παραχώρησης του λιμένα Πειραιά, σύμφωνα με επιστολή της προς την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
 
«Το κατατεθέν σχέδιο νόμου δεν είναι μόνο διαφορετικό, αλλά και εντελώς αντίθετο αφενός με βασικούς όρους της συγκεκριμένης συμφωνίας, αφετέρου με τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας μας για την εξαγορά της ΟΛΠ ΟΛΠ+2,82% Α.Ε.», τονίζεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα κάνει λόγο για «βλάβη που μπορεί να προκαλέσει η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όπως εισάγεται προς ψήφιση».
 
«Ζητάμε την αποκατάσταση του κατατεθέντος κυρωτικού νόμου στα συμφωνηθέντα με το Ελληνικό Δημόσιο, με τρόπο που να ανταποκρίνεται πλήρως και απολύτως σε αυτά, χωρίς φυσικά να τα τροποποιεί με οποιοδήποτε τρόπο», καταλήγει η επιστολή, καλώντας τους βουλευτές να φροντίσουν «ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να τηρήσει απαρέγκλιτα τα όσα μεταξύ μας έχει συμφωνήσει».
 
Απάντηση στην Cosco θα δώσει το ΤΑΙΠΕΔ
 
Ανακοίνωση πρόκειται να εκδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τη διαφωνία της Cosco για τη σύμβαση για τον ΟΛΠ και η οποία εκφράστηκε μέσω επιστολής της κινεζικής εταιρείας προς τη Βουλή.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ θα επισημαίνεται ότι είναι «βιαστική» η ανακοίνωση της Cosco, καθώς στην πραγματικότητα οι αλλαγές αφορούν ρυθμίσεις προσαρμογής στην ελληνική νομοθεσία.
 
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ θα επισημαίνει ότι σε ένα ή δύο ζητήματα θα υπάρξουν αλλαγές, στη βάση των παρατηρήσεων της Cosco.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας προανήγγειλε στη Βουλή τις αλλαγές, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την επιστολή και θα κάνει τις βελτιώσεις που θα κρίνει.
 
Πηγή: Το κουτί της Πανδώρας
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Οι πολίτες και τα 
νοικοκυριά της Β´ Πειραιά 
στο στόχαστρο της Κυβέρνησης»
 
«Xαράζουμε μια κοινή
πορεία ανθρωπισμού
και επιβίωσης»
 
Εκτός των πενιχρών 
ενισχύσεων o θαλάσσιος 
Τουρισμός

«Ανυπότακτος Κορυδαλλός»:
Εναλλαγή αιρετών 
 
 
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Η έκθεση ζωγραφικής και
γλυπτικής της Λιάνας Καρρά
στο Antica cafe

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

"Και βγάζω το καπέλο μου…"
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Μαΐου 2021, 20.44
Συνάντηση Γ. Πλακιωτάκη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο...
20 Μαΐου 2021, 18.34
Δράση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά στα Λιπάσματα
Tην Παρασκευή 21/5/2021 στις 7.00 μ.μ. η Νομαρχιακή...
20 Μαΐου 2021, 18.24
 Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στον Πειραιά
Η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά καλεί σε...

Ναυτιλία

11 Ιουνίου 2021, 20.22
“Bravo Sustainability Week 2021”
Η ΟΛΠ Α.Ε. συμμετείχε στην Εβδομάδα...
09 Ιουνίου 2021, 23.52
Γ.Σ.Ε.Ε.: Ράπισμα στη δημοκρατία από τους εφοπλιστές
Ανακοίνωση της Γ.Σ.Ε.Ε. για την...
09 Ιουνίου 2021, 19.41
«Η επίθεση Χατζηδάκη στην ΠΕΝΕΝ μνημείο παραπληροφόρησης»
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:    Κατά την...

Πειραιάς