Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 00:00

Πάμπλουτοι επιχειρηματίες με πτωχευμένες επιχειρήσεις

alt
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΑΚΗΣ
 
Η αίτηση υπαγωγής της εταιρείας «Μαρινόπουλος» στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, δεν ήταν και τόσο απρόβλεπτη, όπως ίσως ορισμένα... πρόθυμα «παπαγαλάκια» του οικονομικού ρεπορτάζ θέλουν να περάσουν στην κοινή γνώμη ως "βόμβα μεγατόνων".
 
Τέσσερα είναι τα ατράνταχτα δεδομένα που αυτή τη στιγμή κυριαρχούν:
 
* Οι οφειλές της εταιρείας σε προμηθευτές, Τράπεζες και Δημόσιο, ξεπερνούν το μυθικό ποσό του 1,3 δις ευρώ!
 
* Δεν είχε δημοσιεύσει κανέναν ισολογισμό από το 2012, κολάσιμη πράξη που συνιστά ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
 
* Οι σχεδόν 13.000 εργαζόμενοι του Ομίλου καθίστανται αυτομάτως άνεργοι.
 
* Εχουν κατατεθεί περισσότερες των 1.200 Διαταγών Πληρωμής από την πλευρά των πιστωτών.
 
Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αλυσίδα πολυκαταστημάτων μετά την αποχώρηση της Carrefour το 2012, είναι ότι στην οικογένεια Μαρινόπουλου είχαν αποφασίσει πως ΦΠΑ, ΙΚΑ δεν είναι και τόσο... μεγάλη ανάγκη να πληρωθούν, με αποτέλεσμα το ύψος των χρεών αυτών να φτάσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ!
 
Το δε χρέος απέναντι στους εργαζομένους, από το σύνολο του 1,3 δις ευρώ είναι μόλις 4 εκατομμύρια, αλλά φαίνεται ότι και γι' αυτά σκέφτηκαν πως... έχει ο Θεός. Εκείνοι... δεν έχουν!
Η, μήπως έχουν;
 
Η περιουσία της οικογένειας Μαρινόπουλου είναι τεράστια, όπως ψιθυρίζεται στους κοσμικούς κύκλους, και περιλαμβάνει παχυλές καταθέσεις στις τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, δυνατές μετοχές και επενδύσεις σε ακίνητα.
 
Και τα τέσσερα ξαδέλφια θεωρούνται εξαιρετικοί bon viveur, διαθέτουν πολυτελείς κατοικίες στην Αθήνα και τη Μύκονο, ενώ τις εντυπώσεις έχει κλέψει το «παλάτι» που έχουν αγοράσει ο Πάνος και η Σάντρα στο Λονδίνο, στην πιο αριστοκρατική περιοχή της βρετανικής πρωτεύουσας.
 
Ολοι οι επικεφαλής της Δυναστείας επιδίδονται με πάθος στην κοσμική ζωή και τα ταξίδια, ενώ πολλοί θυμούνται τον θεωρητικά επικεφαλής του Ομίλου, Λεωνίδα Μαρινόπουλο, πριν από λίγα χρόνια να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Ντουμπάι.
 
Κι αυτό γιατί στην πίστα Meydan Tracetrack που δημιούργησε ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν αλ Μακτούμ, εκεί όπου χαίρεται τις ιπποδρομίες η παγκόσμια ελίτ, το άλογό του "Πρέσβυς" κέρδισε 5 εκατομμύρια δολάρια.
Αρα... έχουν!!!!
 
Η κυβέρνηση όμως τι έχει να πει για όλα αυτά;
 
Φυσικά και έχει δίκιο όταν τα στελέχη της ισχυρίζονται πως τα μεγάλα χρέη της αλυσίδας ύψους άνω του 1,3 δις δημιουργήθηκαν επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων, ωστόσο... πάντα υπάρχει ένα «ωστόσο».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι ψηφίστηκε από τους Ελληνες πολίτες προκειμένου να βάλει τέλος σε τέτοιου είδους πρακτικές, θαλασσοδάνεια και προκλητικές ανοχές.
 
Σύμφωνοι, στην πράξη αποδείχθηκε ότι ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία υπέθαλπαν επί δεκαετίες αυτό το φρικαλέο σύστημα που μας οδήγησε έως εδώ και προφανώς «δεν δικαιούνται δια να ομιλούν» όπως τον «παλιό καλό καιρό» επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία ο μακαρίτης Μένιος Κουτσόγιωργας, κατακεραυνώνοντας υποτίθεται έτσι τους πολιτικούς του αντιπάλους.
 
Ερωτώ ξανά όμως: Ο ΣΥΡΙΖΑ που... δικαιούται, γιατί δεν παρενέβη εδώ και 17 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία;
 
Είναι υπερβέβαιο ότι μία κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όπως η προηγούμενη δεν θα έλεγε «όχι» στο πάρτι,διότι απλούστατα δεν το είπε όταν μπορούσε, όταν είχε και το μαχαίρι και το πεπόνι...
 
Οι τότε κυβερνητικοί ιθύνοντες, αν και σύμφωνα με το ρεπορτάζ η φήμη της «Μαρινόπουλος» είχε τρωθεί πολλές φορές από τα πρόστιμα (με μεγαλύτερο εκείνο των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για παραβάσεις της ελληνικής και κοινοτικής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας) μάλλον δεν επιθυμούσαν για ευνόητους λόγους να χαλάσουν τις σχέσεις τους με μία από τις πλέον ισχυρές οικογένειες της χώρας...
 
Η σημερινή κυβέρνηση όμως, που καυχιέται για την αριστερά της ισονομίας και της Δικαιοσύνης, γιατί έκλεισε τα μάτια σε αυτό που η αγορά όχι απλώς οσμιζόταν αλλά ολοένα και διογκωνόταν καθημερινά;
 
Δεν έβλεπε ότι μία σειρά από προμηθευτές της Μαρινόπουλος μετά τη σχετικά πρόσφατη ανακοίνωση του deal με την εταιρεία Σκλαβενίτης και το νέο δάνειο των τραπεζών προς τη Μαρινόπουλος, ελάμβαναν την πρώτη δόση έναντι των οφειλόμενων και στη συνέχεια ελάμβαναν είτε μικρότερα ποσά απ' ό,τι είχε συμφωνηθεί, είτε δεν ελάμβαναν τίποτε και ανησυχούσαν ιδιαίτερα για το μέλλον;
 
Ασφαλώς οι κυβερνώντες και έβλεπαν και ήξεραν. Τι έκαναν; Τίποτε απολύτως.
 
Τι θα κάνουν; Θα περιμένουμε να δούμε άμεσα.
 
Επιβάλλεται όμως να γνωρίζουν, ότι η αίσθηση της ανισότητας, της αδικίας, μαζί με το «πέταγμα στον δρόμο» χιλιάδων οικογενειών, πολύ πιθανόν να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα για εξελίξεις που δεν θα εμπεριέχουν τη συνήθη δικαιολογία της υποχρέωσης από κανένα μνημόνιο ή εκβιασμό των δανειστών.
 
Ας το 'χουν υπ' όψη τους, ό,τι κι αν αποφασίσει την Παρασκευή το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
 
Ετσι κι αλλιώς, όταν μιλάμε για την τύχη χιλιάδων ανθρώπων και των οικογενειών τους, το παιχνίδι "Πάμπλουτοι επιχειρηματίες με πτωχευμένες επιχειρήσεις" δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ...
 
Πηγή:inthecity
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Η απάντηση της Ν. Κασιμάτη
στην Ένωση Αστυνομικών 
 
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο
21ο Capital Link Forum 

«Ικανοποίηση αλλά και
κίνδυνος υπέρμετρης
δόμησης»

Επιστολή Γ. Λαγουδάκη για
την επέκταση του ΜΕΤΡΟ
στο Πέραμα
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

Χρυσό Βραβείο για την
ΕΥΔΑΠ από το EBEN GR 

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Ράλι (ERC)

podosfairiki_synerg.logo1
 «Άλμα»: Το μυθιστόρημα
του Χρήστου Χρυσόπουλου
από τις Εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

15 Δεκεμβρίου 2019, 21.36
«Χριστουγεννιάτικος υπερκαταναλωτισμός»
Πράσινοι: Να σταματήσουν οι πολιτικές...
15 Δεκεμβρίου 2019, 11.15
Ανοιχτή Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Πέραμα
Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία...
14 Δεκεμβρίου 2019, 19.11
«Η κυβέρνηση επιδοτεί το Μακελειό…»
Δήλωση Λευτέρη Κρέτσου, πρώην...

Ναυτιλία

13 Δεκεμβρίου 2019, 21.51
Οι νέοι ακτοπλοϊκοί προορισμοί
Δέκα οκτώ νέους απομακρυσμένους...
12 Δεκεμβρίου 2019, 11.00
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο 21ο Capital Link Forum
Στις βασικές προτεραιότητες της...
11 Δεκεμβρίου 2019, 20.22
 Μεσόγειος και ατμοσφαιρική ρύπανση
Στην 21η διάσκεψη της Σύμβασης της...

Πειραιάς

14 Δεκεμβρίου 2019, 18.55
Συλλογή παιχνιδιών και βιβλίων στον Πειραιά
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση  δημοτών και...
13 Δεκεμβρίου 2019, 21.49
Εγκαίνια στο σύλλογο εκτελωνιστών
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης...
13 Δεκεμβρίου 2019, 00.35
Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ημέρες...