Πέμπτη, 05 Αυγούστου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016 00:00

«Φοβού τους πολιτικούς που νομίζουν πως έχουν γράψει ιστορία»

Σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα La Vanguardia και τον δημοσιογράφο David Palacios, η Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού, τονίζοντας πως «περιορίζεται από την πραγματικότητα που ρυθμίζει τις κινήσεις της». Παρατήρησε πως η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, «είναι ένα βήμα στα πλαίσια της πολιτικής μείωσης των μεταναστευτικών ροών έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα», ενώ σημείωσε ότι, «το να κάνεις κριτική είναι εύκολο, το δύσκολο όμως είναι να είσαι αποτελεσματικός. Η λύση σίγουρα δεν περνά από το κλείσιμο των συνόρων ορισμένων χωρών. Η πρόκληση είναι να βρεθεί ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που να επιτρέπει την ένταξη των προσφύγων».
 
Παράλληλα, υπογράμμισε πως αντιλαμβάνεται το ρόλο της ως Περιφερειάρχη στην πολυπληθέστερη Περιφέρεια της χώρας ως πρόκληση, «κατ΄ αρχήν, για να προσπαθήσεις να βρεις λύσεις σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση, για να αλλάξεις το μοντέλο της εξουσίας και για να προσδώσεις αξιοπιστία στον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα στο πολιτικό σύστημα».
 
«Πρέπει να αλλάξουμε το ηθικό παράδειγμα της πολιτικής. Αν λέμε στην κοινωνία ότι όλοι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι, πέφτουμε στον κίνδυνο του λαϊκισμού. Δεν γίνεται να προβάλουμε την ιδέα ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να πληρώνονται ή ότι θα πρέπει να τους κόβουν τον μισθό, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μετατρέψουμε την πολιτική σε μια κλειστή κάστα στην οποία θα έχουν πρόσβαση μόνο οι πλούσιοι. Αυτό είναι επικίνδυνο για την κοινωνία», τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης.
 
Αποσπάσματα της συνέντευξης της Περιφερειάρχη:
 
Δεν μπορώ να πω ότι το να είμαι Περιφερειάρχης της Αττικής είναι κάτι δύσκολο από τη στιγμή που υπάρχουν τόσοι πολίτες οι οποίοι δεν έχουν δουλειά, δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι τους ή το φαΐ των παιδιών τους εξαιτίας των πολιτικών της λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα μου.
 
Οι πρόσφυγες χτυπούν την πόρτα του δημάρχου και όχι την πόρτα του αρμόδιου υπουργού. Αλλά, οι δήμαρχοι είναι εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Από τη στιγμή όμως που απουσιάζει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων κι επικρατεί σύγχυση  μεταξύ των τοπικών, εθνικών και ευρωπαϊκών διοικήσεων, πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει μια πρωτοβουλία με στόχο να δημιουργηθεί εκείνο το πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια των προσφύγων.
 
Φοβού τους πολιτικούς που νομίζουν πως έχουν γράψει ιστορία. Όταν εκλέχθηκα, δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί τα ξένα ΜΜΕ περίμεναν στην πόρτα του γραφείου μου για να μου πάρουν συνέντευξη. Νομίζω ότι αυτή είναι η δύναμή μου, ότι δεν συνειδητοποιώ τι έχω κάνει. Στην αντίθετη περίπτωση, διατρέχεις τον κίνδυνο να γίνεις αλαζόνας. Για μένα, το πιο σημαντικό είναι ότι οι πολίτες έδειξαν την εμπιστοσύνη τους σε μια γυναίκα για να αναλάβει αυτή τη θέση.
 
Προτιμώ να έχει ο κόσμος για μένα την εικόνα ενός ανθρώπου που μπορεί και κάνει πράγματα. Ακόμα κι όταν ήμουν έφηβη δεν είχα κανένα ίνδαλμα και πιστεύω ότι το να εισάγεις ινδάλματα στην πολιτική είναι αρκετά επικίνδυνο. Δεν πιστεύω σε ινδάλματα ή σε όνειρα. Πιστεύω στις στρατηγικές, στη σκληρή δουλειά και στα αποτελέσματα.
 
Οφείλουμε να κατανοήσουμε το γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση και πώς στην Ελλάδα, τη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, έχουμε νεοναζί στην πολιτική. Λόγω της έλλειψης παιδείας και πολιτικής κοινωνικής ενσωμάτωσης έχουμε νέα παιδιά τα οποία δεν ξέρουν τι έκαναν οι πρόγονοί μας. Πρέπει να επανεφεύρουμε την ιστορία μας.
 
(αναφερόμενη στον Πρωθυπουργό) Είναι ένας πολιτικός τον οποίο χρειάζεται και η πατρίδα μου και η Ευρώπη. Όχι επειδή είναι νέος και αριστερός, αλλά επειδή είναι αγωνιστής.
 
Θα βρίσκομαι στο γραφείο μου ως το 2019 και θέλω να είμαι καλά στην υγεία μου, είναι το μόνο που επιθυμώ για το μέλλον. Από πολύ μικρή διάβασα τον Αριστοτέλη και για μένα πολιτική σημαίνει να μετέχεις στα κοινά, όχι να μετακομίζεις από το ένα γραφείο στο άλλο.
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Ο Χαρδαλιάς ευλογεί τα
γένια του, ενώ η Ελλάδα
καίγεται
 
«Παλινωδίες και
κυβερνητική αδράνεια για το
‘’βαθύ κόκκινο’’ στα νησιά»
 
Στα... “προσεχώς” η
αποψίλωση των πρανών
από την Περιφέρεια»

«Οι άστεγοι σε
συνθήκες καύσωνα»
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

ΕΥΔΑΠ: Νέα Επιχειρησιακή
Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

Σύλλογος Συνταξιούχων
Καπνοβιομηχανιών: Δράσεις
για καλό σκοπό
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Μαΐου 2021, 20.44
Συνάντηση Γ. Πλακιωτάκη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο...
20 Μαΐου 2021, 18.34
Δράση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά στα Λιπάσματα
Tην Παρασκευή 21/5/2021 στις 7.00 μ.μ. η Νομαρχιακή...
20 Μαΐου 2021, 18.24
 Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στον Πειραιά
Η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά καλεί σε...

Ναυτιλία

02 Αυγούστου 2021, 21.45
 Celestyal Cruises: Ολοκληρώνονται με επιτυχία τα καλοκαιρινά δρομολόγια
Η Celestyal Cruises, βραβευμένη ως η πρώτη επιλογή...
01 Αυγούστου 2021, 09.48
ΠΕΝΕΝ: Μέτρα προστασίας των Ναυτεργατών από τον Καύσωνα
Η Κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μία φορά...
01 Αυγούστου 2021, 09.38
 Πέθανε ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος
O εφοπλιστής έγινε κυρίως γνωστός για...

Πειραιάς

04 Αυγούστου 2021, 10.47
 Τραυματισμός εργαζόμενου στα έργα της Πειραϊκής
Η Λιμενική Αρχή Ζέας,ενημερώθηκε για...
02 Αυγούστου 2021, 22.27
Συναυλία  της Λαϊκής  Ορχήστρας  «Μίκης Θεοδωράκης» στο Βεάκειο
Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, η...
02 Αυγούστου 2021, 22.12
«Οι άστεγοι σε συνθήκες καύσωνα»
Ο Παναγιώτης Βουτυράκος για τους...