Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 03 Μαΐου 2016 20:55

Σημαντική απόφαση με παρέμβαση της Κ. Κούνεβα

damanaki ixthok1
Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται η ανάγκη επαγγελματικής κατοχύρωσης των οικιακών βοηθών και των εργαζομένων ως προσωπικό φροντίδας
 
Υιοθετήθηκε  από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με  279 ψήφους  υπέρ, 105 κατά και 204 αποχές, η έκθεση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-GUE/NG, Κωνσταντίνας Κούνεβα  για το Οικιακό προσωπικό και το προσωπικό Φροντίδας προσώπων (παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών, αναπήρων).
 
Με την υιοθέτηση της έκθεσης, την οποία η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέταξε για λογαριασμό της Επιτροπής Για τα δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα  των Φύλων,  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει για πρώτη φορά την αναγκαιότητα ρύθμισης του επαγγέλματος των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας, με τρόπο που θα συμβάλει στην καταπολέμηση της εκμετάλλευσης, της καταναγκαστικής εργασίας και της αδήλωτης εργασίας  σε έναν κλάδο στον οποίο πλειοψηφούν οι γυναίκες και οι μετανάστες.
 
Τη σχετική γνωμοδότηση επί της έκθεσης Κούνεβα είχε από την πλευρά της Επιτροπής Απασχόλησης η  Τάνια Γκονζάλες, ευρωβουλευτής των PODEMOS.
 
Τι προβλέπει  η έκθεση:
 
Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης 189 της ΔΟΕ για τα δικαιώματα του οικιακού προσωπικού
 
Ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενθάρρυνση των κρατών- μελών να προβούν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας.
 
Αναγνώριση του επαγγέλματος των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας, καθώς και των προσφερόμενων από αυτούς υπηρεσιών ως πραγματικών και διακριτών τομέων εργασίας.
 
Καινοτόμους ελέγχους από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και άλλες ελεγκτικές Αρχές, αλλά με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του οικογενειακού περιβάλλοντος, ώστε να εξαλειφθεί η υπερεκμετάλλευση και κακομεταχείριση των οικιακών βοηθών.
 
Ένταξη των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας στις εθνικές εργατικές νομοθεσίες.
 
Υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών από μοντέλα κοινωνικής οικονομίας και συνεταιρισμούς στον κλάδο του οικιακού προσωπικού.
 
Εκπόνηση μελέτης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την κατάσταση που βρίσκονται οι οικιακοί εργαζόμενοι σε κάθε χώρα, καθώς και για τον υπολογισμό της συμβολής του κλάδου στο ΑΕΠ.
 
Τις κοινωνικές πτυχές της  έκθεσης επιχείρησαν να αποδυναμώσουν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας  ευρωβουλευτές της συντηρητικής πτέρυγας του Ευρωκοινοβουλίου, ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών. «Καταψηφίζοντας εκείνα τα τμήματα της Έκθεσης που προέβλεπαν,  μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, μέτρα αναγνώρισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των οικιακών βοηθών απέδειξαν ότι επιθυμούν να διατηρήσουν την ύπαρξη δύο διαφορετικών κατηγοριών εργαζομένων: εκείνων που έχουν δικαιώματα κι εκείνων που τα στερούνται και παραμένουν «αόρατοι» για την κοινωνία», δήλωσε η Κ. Κούνεβα.
 
Ενδεικτική ήταν η άρνηση  των συντηρητικών ευρωβουλευτών να αποδεχτούν τη σύσταση της έκθεσης σχετικά με την αποσύνδεση της βίζας των μεταναστών εργαζομένων με το πρόσωπο του εργοδότη. Καταψηφίζοντας τη συγκεκριμένη διάταξη οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές έδειξαν ότι συναινούν ακόμη και με την αναγκαστική επιστροφή στις πατρίδες τους για εκείνους του εργαζόμενους  που μπορεί να έχουν υποστεί  κακομεταχείριση από τους εργοδότες.
 
Η έκθεση της Κ. Κούνεβα απέσπασε πολύ θετικά σχόλια όχι μόνο από συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και από την αρμόδια Επίτροπο Βέρα Γιούροβα . Στην ομιλία της κατά την παρουσίαση της έκθεσης από την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα ενστερνίστηκε πλήρως την ανάγκη αναγνώρισης του επαγγέλματος των οικιακών βοηθών και τάχθηκε υπέρ πολλών από τις προτάσεις της έκθεσης. «Συμφωνώ ότι η επαγγελματοποίηση των εργαζομένων εξυπηρέτησης των νοικοκυριών και των εργαζομένων περίθαλψης θα αυξήσει την ελκυστικότητα του τομέα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, διότι μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», είπε στην ομιλία της η Επίτροπος η οποία τόνισε και κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τη ρύθμιση τους ζητήματος, καθώς  «σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2012 αναγνωρίζεται πως το δυναμικό του κλάδου έχει μικρό κόστος για το δημόσιο που σημαίνει πως είναι δυνατόν να υπάρξουν διατάξεις ώστε να βγει ο κλάδος από την παραοικονομία».
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Βραβείο κοινοβουλευτικής
γραφικότητας»
 
Αυξήσεις «φωτιά» στις
αντικειμενικές σε Κερατσίνι
και Δραπετσώνα
 
Απεβίωσε η δημοσιογράφος
Σοφία Αδαμίδου

Στο 40% οι αυξήσεις των
αντικειμενικών στο Πέραμα
 
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Η έκθεση ζωγραφικής και
γλυπτικής της Λιάνας Καρρά
στο Antica cafe

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

"Και βγάζω το καπέλο μου…"
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Μαΐου 2021, 20.44
Συνάντηση Γ. Πλακιωτάκη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο...
20 Μαΐου 2021, 18.34
Δράση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά στα Λιπάσματα
Tην Παρασκευή 21/5/2021 στις 7.00 μ.μ. η Νομαρχιακή...
20 Μαΐου 2021, 18.24
 Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στον Πειραιά
Η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά καλεί σε...

Ναυτιλία

14 Ιουνίου 2021, 19.33
Νέα 24ωρη απεργία στις 16 Ιουνίου από τους ναυτεργάτες
Στα δικαστήρια για να κηρύξουν «παράνομη»...
14 Ιουνίου 2021, 19.30
Διάκριση για την Celestyal Cruises για 8η συνεχόμενη χρονιά
Τέσσερα βραβεία, ένα χρυσό, ένα ασημένιο...
13 Ιουνίου 2021, 19.50
 ΠΕΝΕΝ: Νέα 24ωρη απεργία στις 16 Ιουνίου
«Το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ πιστό στην γραμμή της...

Πειραιάς

14 Ιουνίου 2021, 00.00
Το καλοκαίρι του 2022 το ΜΕΤΡΟ φτάνει Πειραιά…
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης...
12 Ιουνίου 2021, 08.33
«ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» στην πρόσοψη του Δημοτικού Θεάτρου
Στο μεγαλύτερο ταυτόχρονο εγχείρημα...
11 Ιουνίου 2021, 12.07
Γεύση από το αντεργατικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης
 Τμήμα Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ: «Η απόφαση που...