Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 03 Μαΐου 2016 20:55

Σημαντική απόφαση με παρέμβαση της Κ. Κούνεβα

damanaki ixthok1
Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται η ανάγκη επαγγελματικής κατοχύρωσης των οικιακών βοηθών και των εργαζομένων ως προσωπικό φροντίδας
 
Υιοθετήθηκε  από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με  279 ψήφους  υπέρ, 105 κατά και 204 αποχές, η έκθεση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-GUE/NG, Κωνσταντίνας Κούνεβα  για το Οικιακό προσωπικό και το προσωπικό Φροντίδας προσώπων (παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών, αναπήρων).
 
Με την υιοθέτηση της έκθεσης, την οποία η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέταξε για λογαριασμό της Επιτροπής Για τα δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα  των Φύλων,  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει για πρώτη φορά την αναγκαιότητα ρύθμισης του επαγγέλματος των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας, με τρόπο που θα συμβάλει στην καταπολέμηση της εκμετάλλευσης, της καταναγκαστικής εργασίας και της αδήλωτης εργασίας  σε έναν κλάδο στον οποίο πλειοψηφούν οι γυναίκες και οι μετανάστες.
 
Τη σχετική γνωμοδότηση επί της έκθεσης Κούνεβα είχε από την πλευρά της Επιτροπής Απασχόλησης η  Τάνια Γκονζάλες, ευρωβουλευτής των PODEMOS.
 
Τι προβλέπει  η έκθεση:
 
Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης 189 της ΔΟΕ για τα δικαιώματα του οικιακού προσωπικού
 
Ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενθάρρυνση των κρατών- μελών να προβούν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας.
 
Αναγνώριση του επαγγέλματος των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας, καθώς και των προσφερόμενων από αυτούς υπηρεσιών ως πραγματικών και διακριτών τομέων εργασίας.
 
Καινοτόμους ελέγχους από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και άλλες ελεγκτικές Αρχές, αλλά με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του οικογενειακού περιβάλλοντος, ώστε να εξαλειφθεί η υπερεκμετάλλευση και κακομεταχείριση των οικιακών βοηθών.
 
Ένταξη των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας στις εθνικές εργατικές νομοθεσίες.
 
Υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών από μοντέλα κοινωνικής οικονομίας και συνεταιρισμούς στον κλάδο του οικιακού προσωπικού.
 
Εκπόνηση μελέτης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την κατάσταση που βρίσκονται οι οικιακοί εργαζόμενοι σε κάθε χώρα, καθώς και για τον υπολογισμό της συμβολής του κλάδου στο ΑΕΠ.
 
Τις κοινωνικές πτυχές της  έκθεσης επιχείρησαν να αποδυναμώσουν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας  ευρωβουλευτές της συντηρητικής πτέρυγας του Ευρωκοινοβουλίου, ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών. «Καταψηφίζοντας εκείνα τα τμήματα της Έκθεσης που προέβλεπαν,  μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, μέτρα αναγνώρισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των οικιακών βοηθών απέδειξαν ότι επιθυμούν να διατηρήσουν την ύπαρξη δύο διαφορετικών κατηγοριών εργαζομένων: εκείνων που έχουν δικαιώματα κι εκείνων που τα στερούνται και παραμένουν «αόρατοι» για την κοινωνία», δήλωσε η Κ. Κούνεβα.
 
Ενδεικτική ήταν η άρνηση  των συντηρητικών ευρωβουλευτών να αποδεχτούν τη σύσταση της έκθεσης σχετικά με την αποσύνδεση της βίζας των μεταναστών εργαζομένων με το πρόσωπο του εργοδότη. Καταψηφίζοντας τη συγκεκριμένη διάταξη οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές έδειξαν ότι συναινούν ακόμη και με την αναγκαστική επιστροφή στις πατρίδες τους για εκείνους του εργαζόμενους  που μπορεί να έχουν υποστεί  κακομεταχείριση από τους εργοδότες.
 
Η έκθεση της Κ. Κούνεβα απέσπασε πολύ θετικά σχόλια όχι μόνο από συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και από την αρμόδια Επίτροπο Βέρα Γιούροβα . Στην ομιλία της κατά την παρουσίαση της έκθεσης από την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα ενστερνίστηκε πλήρως την ανάγκη αναγνώρισης του επαγγέλματος των οικιακών βοηθών και τάχθηκε υπέρ πολλών από τις προτάσεις της έκθεσης. «Συμφωνώ ότι η επαγγελματοποίηση των εργαζομένων εξυπηρέτησης των νοικοκυριών και των εργαζομένων περίθαλψης θα αυξήσει την ελκυστικότητα του τομέα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, διότι μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», είπε στην ομιλία της η Επίτροπος η οποία τόνισε και κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τη ρύθμιση τους ζητήματος, καθώς  «σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2012 αναγνωρίζεται πως το δυναμικό του κλάδου έχει μικρό κόστος για το δημόσιο που σημαίνει πως είναι δυνατόν να υπάρξουν διατάξεις ώστε να βγει ο κλάδος από την παραοικονομία».
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Ο φασισμός είναι εκεί έξω,
ένα κομμάτι του είναι στη
φυλακή»
 
«Σηκώνει πολύ ακόμα αγώνα
η κοινωνία μας»
 
To ευρωπαϊκό μοντέλο
βιώσιμης ανάπτυξης
ανοικτό στους πολίτες

Οι τρείς ζωές του Νίκου Τσίτσα 
 
 

Γεγονότα

“Λάσκεια 2021” από τον Οργανισμό
Λιμένος Ελευσίνας 

Europe Direct Piraeus

"Μαθαίνοντας να πετάω"

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

«Ανάπτυξη: Νερό - ενέργεια και
ψηφιακός μετασχηματισμός»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

20 Σεπτεμβρίου 2021, 00.00
Σήμα κινδύνου για τις πλημμύρες στον Κηφισό…
Την έντονη ανησυχία των Δημάρχων Πειραιά,...
20 Σεπτεμβρίου 2021, 00.00
Δώρα Χρυσικού: Ήμουν στα Λιπάσματα για τον Παύλο
Η αγαπημένη ηθοποιός γράφει στο news center για...
18 Σεπτεμβρίου 2021, 19.28
To ευρωπαϊκό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης ανοικτό στους πολίτες
Η Ρένα Δούρου για ένα ευρωπαϊκό μοντέλο...

Ναυτιλία

15 Σεπτεμβρίου 2021, 15.11
“Λάσκεια 2021” από τον  Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας
Με κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα...
15 Σεπτεμβρίου 2021, 15.05
«Απειλές απόλυσης σε ανεμβολίαστους Ναυτεργάτες!!!»
Ανακοινωση-Καταγγελία της...
14 Σεπτεμβρίου 2021, 19.33
Δύο ακόμα κρουαζιερόπλοια της «NorwegianCruiseLine» στη Μεσόγειο
NorwegianCruiseLine (NCL), πρωτοπόρος στην παγκόσμια...

Πειραιάς

20 Σεπτεμβρίου 2021, 21.45
«Εξερευνώντας τις πόλεις μας»
Ο Δήμος Πειραιά στο πλαίσιο των...
19 Σεπτεμβρίου 2021, 19.38
«Ημέρες Θάλασσας 2021»: Το πρόγραμμα για Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες...
19 Σεπτεμβρίου 2021, 19.34
«Φαινόμενα καταχρηστικών συμπεριφορών από τον πρόεδρο του ΟΠΑΝ¨»
Η Δημοτική κίνηση «Πειραιάς για όλους»...