Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 03 Μαΐου 2016 20:55

Σημαντική απόφαση με παρέμβαση της Κ. Κούνεβα

damanaki ixthok1
Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται η ανάγκη επαγγελματικής κατοχύρωσης των οικιακών βοηθών και των εργαζομένων ως προσωπικό φροντίδας
 
Υιοθετήθηκε  από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με  279 ψήφους  υπέρ, 105 κατά και 204 αποχές, η έκθεση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-GUE/NG, Κωνσταντίνας Κούνεβα  για το Οικιακό προσωπικό και το προσωπικό Φροντίδας προσώπων (παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών, αναπήρων).
 
Με την υιοθέτηση της έκθεσης, την οποία η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέταξε για λογαριασμό της Επιτροπής Για τα δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα  των Φύλων,  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει για πρώτη φορά την αναγκαιότητα ρύθμισης του επαγγέλματος των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας, με τρόπο που θα συμβάλει στην καταπολέμηση της εκμετάλλευσης, της καταναγκαστικής εργασίας και της αδήλωτης εργασίας  σε έναν κλάδο στον οποίο πλειοψηφούν οι γυναίκες και οι μετανάστες.
 
Τη σχετική γνωμοδότηση επί της έκθεσης Κούνεβα είχε από την πλευρά της Επιτροπής Απασχόλησης η  Τάνια Γκονζάλες, ευρωβουλευτής των PODEMOS.
 
Τι προβλέπει  η έκθεση:
 
Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης 189 της ΔΟΕ για τα δικαιώματα του οικιακού προσωπικού
 
Ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενθάρρυνση των κρατών- μελών να προβούν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας.
 
Αναγνώριση του επαγγέλματος των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας, καθώς και των προσφερόμενων από αυτούς υπηρεσιών ως πραγματικών και διακριτών τομέων εργασίας.
 
Καινοτόμους ελέγχους από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και άλλες ελεγκτικές Αρχές, αλλά με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του οικογενειακού περιβάλλοντος, ώστε να εξαλειφθεί η υπερεκμετάλλευση και κακομεταχείριση των οικιακών βοηθών.
 
Ένταξη των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας στις εθνικές εργατικές νομοθεσίες.
 
Υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών από μοντέλα κοινωνικής οικονομίας και συνεταιρισμούς στον κλάδο του οικιακού προσωπικού.
 
Εκπόνηση μελέτης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την κατάσταση που βρίσκονται οι οικιακοί εργαζόμενοι σε κάθε χώρα, καθώς και για τον υπολογισμό της συμβολής του κλάδου στο ΑΕΠ.
 
Τις κοινωνικές πτυχές της  έκθεσης επιχείρησαν να αποδυναμώσουν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας  ευρωβουλευτές της συντηρητικής πτέρυγας του Ευρωκοινοβουλίου, ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών. «Καταψηφίζοντας εκείνα τα τμήματα της Έκθεσης που προέβλεπαν,  μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, μέτρα αναγνώρισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των οικιακών βοηθών απέδειξαν ότι επιθυμούν να διατηρήσουν την ύπαρξη δύο διαφορετικών κατηγοριών εργαζομένων: εκείνων που έχουν δικαιώματα κι εκείνων που τα στερούνται και παραμένουν «αόρατοι» για την κοινωνία», δήλωσε η Κ. Κούνεβα.
 
Ενδεικτική ήταν η άρνηση  των συντηρητικών ευρωβουλευτών να αποδεχτούν τη σύσταση της έκθεσης σχετικά με την αποσύνδεση της βίζας των μεταναστών εργαζομένων με το πρόσωπο του εργοδότη. Καταψηφίζοντας τη συγκεκριμένη διάταξη οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές έδειξαν ότι συναινούν ακόμη και με την αναγκαστική επιστροφή στις πατρίδες τους για εκείνους του εργαζόμενους  που μπορεί να έχουν υποστεί  κακομεταχείριση από τους εργοδότες.
 
Η έκθεση της Κ. Κούνεβα απέσπασε πολύ θετικά σχόλια όχι μόνο από συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και από την αρμόδια Επίτροπο Βέρα Γιούροβα . Στην ομιλία της κατά την παρουσίαση της έκθεσης από την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα ενστερνίστηκε πλήρως την ανάγκη αναγνώρισης του επαγγέλματος των οικιακών βοηθών και τάχθηκε υπέρ πολλών από τις προτάσεις της έκθεσης. «Συμφωνώ ότι η επαγγελματοποίηση των εργαζομένων εξυπηρέτησης των νοικοκυριών και των εργαζομένων περίθαλψης θα αυξήσει την ελκυστικότητα του τομέα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, διότι μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», είπε στην ομιλία της η Επίτροπος η οποία τόνισε και κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τη ρύθμιση τους ζητήματος, καθώς  «σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2012 αναγνωρίζεται πως το δυναμικό του κλάδου έχει μικρό κόστος για το δημόσιο που σημαίνει πως είναι δυνατόν να υπάρξουν διατάξεις ώστε να βγει ο κλάδος από την παραοικονομία».
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

Το φιάσκο της μάσκας
στα σχολεία …
 
«Κτηριακά ακατάλληλος
χώρος για ασθενείς με
COVID-19»

Το μήνυμα του Δημάρχου
Περάματος για την νέα
σχολική χρονιά

«Ο Παναγιώτης
Κανελλόπουλος που εμπνέει
και σήμερα»
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Τιμητική διάκριση της
Celestyal Cruises στα
MedCruise Awards 2020

Πληθυσμιακές Εξάρσεις
Μεδουσών 

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

19 Σεπτεμβρίου 2020, 21.43
Τα Αντικύθηρα εκτός των ρυθμίσεων για τον ΕΝΦΙΑ
Ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νησιών...
17 Σεπτεμβρίου 2020, 19.00
ΚΚΕ: Όχι παιχνίδια με την υγειά τον παιδιών μας…
Ανακοίνωση της ΚΟΒ Κερατσινίου του...
17 Σεπτεμβρίου 2020, 10.20
Επτά χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Κάλεσμα του Δήμου...

Ναυτιλία

19 Σεπτεμβρίου 2020, 21.49
Μονοπώλιο η αγορά αποβλήτων στον Πειραιά
Να παραμείνει κλειστή η αγορά των...
17 Σεπτεμβρίου 2020, 10.18
Βήματα απεγκλωβισμού των Ναυτεργατών από το «ANGELIC GLORY»
Αποφασιστική η παρέμβαση της...
17 Σεπτεμβρίου 2020, 00.00
Στον αέρα 800 επαγγελματικά σκάφη στην Μαρίνα Αλίμου…
Μετά από 30 χρόνια οι επαγγελματίες...

Πειραιάς

17 Σεπτεμβρίου 2020, 19.04
Οδηγίες ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Ενόψει των Επικίνδυνων Καιρικών...
17 Σεπτεμβρίου 2020, 00.00
Δικαστήρια Πειραιά: Από τις Αποθήκες της Θηβών στο… εργοστάσιο Κεράνη
Συνέντευξη στο Κανάλι Ένα 90.4 και στον...
16 Σεπτεμβρίου 2020, 18.50
«Ημέρες Θάλασσας 2020» ξεκινούν οι εκδηλώσεις
Ξεκινούν αύριο οι εκδηλώσεις «Ημέρες...