Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2015 00:54

Η Ελλάδα στην Α΄ κατηγορία του IMO

logoartc_f
Η 29η σύνοδος της Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οργανισμού στο Λονδίνο, το χρονικό διάστημα από 23 Νοεμβρίου έως 02 Δεκεμβρίου 2015 με την συμμετοχή 152 χωρών. Η Συνέλευση του ΙΜΟ πραγματοποιείται ανά διετία και αποτελεί το ανώτατο όργανο του Οργανισμού.
 
Στην έναρξη των εργασιών της 29ης συνόδου της Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ, συμμετείχε την 23.11.2015, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Θεοτοκάς, συνοδευόμενος από Υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΝΑΝΠ.  
 
Ο κ. Θεοτοκάς στην ομιλία που απηύθυνε στην ολομέλεια της Συνέλευσης του Οργανισμού, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο μέγεθος και τη σημασία της ναυτιλίας για τη χώρα μας, στη σημασία του έργου του ΙΜΟ στους τομείς της ασφάλειας της ναυτιλίας και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, στη σημαίνουσα σημασία του ναυτεργατικού δυναμικού για τη λειτουργία της ναυτιλίας και τη συναφή αναγκαιότητα αναβάθμισης των συνθηκών εργασίας και επιπέδων εκπαίδευσης των ναυτικών.  Παράλληλα, απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεισφορά της ναυτιλίας στη διάσωση προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, ενώ επιπρόσθετα υπογράμμισε την προτεραιότητα που αποδίδει η χώρα μας στην λειτουργία του ΙΜΟ και ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα λήψης διεθνών μέτρων για μία βιομηχανία που δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνέλευσης, o Γενικός Γραμματέας κ. Θεοτοκάς πραγματοποίησε εθιμοτυπική συνάντηση με τον απερχόμενο, στο τέλος του έτους, Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ κ. Koji Sekimizu τον οποίο ευχαρίστησε για την πολυετή προσφορά του στον Οργανισμό και την προαγωγή των σκοπών του. Πραγματοποίησε επίσης, διμερείς συναντήσεις επί θεμάτων ναυτιλιακού ενδιαφέροντος με τον Υπουργό Μεταφορών της Κύπρου κ. Μάριο Δημητριάδη, τον Υφυπουργό Μεταφορών της Κίνας κ. Jianzhong He, τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης της Γεωργίας κ. Dimitry Kumsishvili και τον Υπουργό Μεταφορών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Saad Elgioshy. Στο πλαίσιο των συναντήσεων, επιβεβαιώθηκε η υφιστάμενη καλή ναυτιλιακή συνεργασία τις Ελλάδας με τις ανωτέρω χώρες και η επιθυμία τους για την περαιτέρω ενίσχυσή της, στη βάση του υφιστάμενου διμερούς θεσμικού πλαισίου αλλά και των διεθνών και περιφερειακών Οργανισμών που συμμετέχουν. 
 
Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους του Προεδρείου της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου (Committee), στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα ναυτιλιακού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών. 
 
Κατά την 29η Σύνοδό της πραγματοποιήθηκε και η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των 40 μελών του Συμβουλίου του ΙΜΟ. Η χώρα μας επανεξελέγη στην «Α» κατηγορία του Συμβουλίου του ΙΜΟ, στην οποία εκλέγονται χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών. 
 
Ειδικότερα, στην Κατηγορία «Α» εκλέχθηκαν οι: Ελλάδα, Κίνα, Ιταλία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Παναμά, Δημοκρατία της Κορέας, Ρωσία, Ην. Βασίλειο και ΗΠΑ. Στην Κατηγορία «Β», στην οποία εκλέγονται χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο, εκλέχθηκαν οι: Αργεντινή, Μπαγκλαντές, Βραζιλία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ολλανδία, Ισπανία και Σουηδία. Στη Κατηγορία «Γ», στην οποία εκλέγονται χώρες οι οποίες εκδηλώνουν ενδιαφέρον στην παροχή ή χρήση των ναυτιλιακών υπηρεσιών με αντίστοιχη γεωγραφική εκπροσώπηση, εκλέχθηκαν οι: Αυστραλία, Μπαχάμες, Βέλγιο, Χιλή, Κύπρος, Δανία, Αίγυπτος, Ινδονησία, Κένυα, Λιβερία, Μαλαισία, Μάλτα, Μεξικό, Μαρόκο, Περού, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ν. Αφρική, Ταϋλάνδη και Τουρκία.
 
Στο πλαίσιο της Συνόδου ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις τόσο για την λειτουργία του Οργανισμού, όσο και σε συνάρτηση με Διεθνείς Συμβάσεις που υιοθετούνται υπό την αιγίδα του. Θεωρούνται ως προεξάρχουσας σημασίας οι Αποφάσεις που αφορούν:
 
α) Στρατηγικό σχεδιασμό και μεταρρυθμίσεις του ΙΜΟ. Συγκρατείται η υιοθέτηση αποφάσεων του Οργανισμού για: 
 
i) το αναθεωρημένο Στρατηγικό Σχέδιο του Οργανισμού 2014-2019 (Strategic Plan),
ii) το αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης Υψηλού Επιπέδου και τις Προτεραιότητες του Οργανισμού για τη διετία 2016-2017 (High Level Action Plan – HLAP), και 
iii) τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου και του Σχεδίου Δράσης Υψηλού Επιπέδου (Mandatory Members States Audit Scheme). 
 
β) Εκτέλεση προϋπολογισμού του Οργανισμού για την προσεχή διετία (2016-2017). 
 
γ) Υποχρεωτικό σύστημα επιθεωρήσεων των Κρατών Μελών του ΙΜΟ όπου αποδόθηκε προτεραιότητα στην υλοποίηση των, σχετικών με το Σύστημα Επιθεωρήσεων των Κρατών Μελών του ΙΜΟ, Αποφάσεων της Συνέλευσης του Οργανισμού (Mandatory Member States Audit Scheme). 
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Απόφαση- σταθμός για την
προστασία του θαλασσίου
περιβάλλοντος» 
 
Eπιστολή πατέρα Κατσούλη
στον Αυγενάκη 

Ευχαριστήρια επιστολή
του Π. Χατζηπέρου

"Ο κύβος ερρίφθη ..."

Γεγονότα

Κομβικός ο ρόλος της
“ASPROFOS Engineering” …

Σημαντική διάκριση για τη
Celestyal Cruises

«Water Sports Certified
Quality» 

podosfairiki_synerg.logo1
Επίσημη επίσκεψη στον ΟΛΠ…

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

14 Ιουλίου 2019, 10.53
Αντιφασιστική συγκέντρωση στις φυλακές Κορυδαλλού
Ανακοίνωση της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια...
14 Ιουλίου 2019, 10.21
Προσπαθούν να σώσουν το τομάρι τους …
Αποχωρούν Λαγός και Κούζηλος, υπό...
13 Ιουλίου 2019, 10.47
Οι Ξένοι Ανταποκριτές καταγγέλλουν Βουλευτή της ΝΔ
Σε ένα παραλήρημα του, ο πρώην...

Ναυτιλία

10 Ιουλίου 2019, 14.53
«Σημαντικά αποτελέσματα στο χώρο της Ναυτιλίας»
Δήλωση παραίτησης από τη θέση του...
09 Ιουλίου 2019, 19.25
Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπ.  Ναυτιλίας
Τελετή παράδοσης – παραλαβής του...

Πειραιάς

13 Ιουλίου 2019, 10.57
Πρόσβαση για άτομα με αναπηρία στα Βοτσαλάκια
Ο Δήμος Πειραιά τοποθέτησε το σύστημα...
12 Ιουλίου 2019, 17.26
Οι Δικηγόροι του Πειραιά κατά της «Ελληνικής Λύσης»
Ανακοίνωση του Δικηγορικού...
11 Ιουλίου 2019, 16.16
Μέτρα Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια
Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη...