Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2015 00:54

Η Ελλάδα στην Α΄ κατηγορία του IMO

logoartc_f
Η 29η σύνοδος της Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οργανισμού στο Λονδίνο, το χρονικό διάστημα από 23 Νοεμβρίου έως 02 Δεκεμβρίου 2015 με την συμμετοχή 152 χωρών. Η Συνέλευση του ΙΜΟ πραγματοποιείται ανά διετία και αποτελεί το ανώτατο όργανο του Οργανισμού.
 
Στην έναρξη των εργασιών της 29ης συνόδου της Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ, συμμετείχε την 23.11.2015, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Θεοτοκάς, συνοδευόμενος από Υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΝΑΝΠ.  
 
Ο κ. Θεοτοκάς στην ομιλία που απηύθυνε στην ολομέλεια της Συνέλευσης του Οργανισμού, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο μέγεθος και τη σημασία της ναυτιλίας για τη χώρα μας, στη σημασία του έργου του ΙΜΟ στους τομείς της ασφάλειας της ναυτιλίας και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, στη σημαίνουσα σημασία του ναυτεργατικού δυναμικού για τη λειτουργία της ναυτιλίας και τη συναφή αναγκαιότητα αναβάθμισης των συνθηκών εργασίας και επιπέδων εκπαίδευσης των ναυτικών.  Παράλληλα, απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεισφορά της ναυτιλίας στη διάσωση προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, ενώ επιπρόσθετα υπογράμμισε την προτεραιότητα που αποδίδει η χώρα μας στην λειτουργία του ΙΜΟ και ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα λήψης διεθνών μέτρων για μία βιομηχανία που δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνέλευσης, o Γενικός Γραμματέας κ. Θεοτοκάς πραγματοποίησε εθιμοτυπική συνάντηση με τον απερχόμενο, στο τέλος του έτους, Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ κ. Koji Sekimizu τον οποίο ευχαρίστησε για την πολυετή προσφορά του στον Οργανισμό και την προαγωγή των σκοπών του. Πραγματοποίησε επίσης, διμερείς συναντήσεις επί θεμάτων ναυτιλιακού ενδιαφέροντος με τον Υπουργό Μεταφορών της Κύπρου κ. Μάριο Δημητριάδη, τον Υφυπουργό Μεταφορών της Κίνας κ. Jianzhong He, τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης της Γεωργίας κ. Dimitry Kumsishvili και τον Υπουργό Μεταφορών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Saad Elgioshy. Στο πλαίσιο των συναντήσεων, επιβεβαιώθηκε η υφιστάμενη καλή ναυτιλιακή συνεργασία τις Ελλάδας με τις ανωτέρω χώρες και η επιθυμία τους για την περαιτέρω ενίσχυσή της, στη βάση του υφιστάμενου διμερούς θεσμικού πλαισίου αλλά και των διεθνών και περιφερειακών Οργανισμών που συμμετέχουν. 
 
Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους του Προεδρείου της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου (Committee), στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα ναυτιλιακού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών. 
 
Κατά την 29η Σύνοδό της πραγματοποιήθηκε και η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των 40 μελών του Συμβουλίου του ΙΜΟ. Η χώρα μας επανεξελέγη στην «Α» κατηγορία του Συμβουλίου του ΙΜΟ, στην οποία εκλέγονται χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών. 
 
Ειδικότερα, στην Κατηγορία «Α» εκλέχθηκαν οι: Ελλάδα, Κίνα, Ιταλία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Παναμά, Δημοκρατία της Κορέας, Ρωσία, Ην. Βασίλειο και ΗΠΑ. Στην Κατηγορία «Β», στην οποία εκλέγονται χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο, εκλέχθηκαν οι: Αργεντινή, Μπαγκλαντές, Βραζιλία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ολλανδία, Ισπανία και Σουηδία. Στη Κατηγορία «Γ», στην οποία εκλέγονται χώρες οι οποίες εκδηλώνουν ενδιαφέρον στην παροχή ή χρήση των ναυτιλιακών υπηρεσιών με αντίστοιχη γεωγραφική εκπροσώπηση, εκλέχθηκαν οι: Αυστραλία, Μπαχάμες, Βέλγιο, Χιλή, Κύπρος, Δανία, Αίγυπτος, Ινδονησία, Κένυα, Λιβερία, Μαλαισία, Μάλτα, Μεξικό, Μαρόκο, Περού, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ν. Αφρική, Ταϋλάνδη και Τουρκία.
 
Στο πλαίσιο της Συνόδου ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις τόσο για την λειτουργία του Οργανισμού, όσο και σε συνάρτηση με Διεθνείς Συμβάσεις που υιοθετούνται υπό την αιγίδα του. Θεωρούνται ως προεξάρχουσας σημασίας οι Αποφάσεις που αφορούν:
 
α) Στρατηγικό σχεδιασμό και μεταρρυθμίσεις του ΙΜΟ. Συγκρατείται η υιοθέτηση αποφάσεων του Οργανισμού για: 
 
i) το αναθεωρημένο Στρατηγικό Σχέδιο του Οργανισμού 2014-2019 (Strategic Plan),
ii) το αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης Υψηλού Επιπέδου και τις Προτεραιότητες του Οργανισμού για τη διετία 2016-2017 (High Level Action Plan – HLAP), και 
iii) τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου και του Σχεδίου Δράσης Υψηλού Επιπέδου (Mandatory Members States Audit Scheme). 
 
β) Εκτέλεση προϋπολογισμού του Οργανισμού για την προσεχή διετία (2016-2017). 
 
γ) Υποχρεωτικό σύστημα επιθεωρήσεων των Κρατών Μελών του ΙΜΟ όπου αποδόθηκε προτεραιότητα στην υλοποίηση των, σχετικών με το Σύστημα Επιθεωρήσεων των Κρατών Μελών του ΙΜΟ, Αποφάσεων της Συνέλευσης του Οργανισμού (Mandatory Member States Audit Scheme). 
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Η απάντηση της Ν. Κασιμάτη
στην Ένωση Αστυνομικών 
 
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο
21ο Capital Link Forum 

«Ικανοποίηση αλλά και
κίνδυνος υπέρμετρης
δόμησης»

Επιστολή Γ. Λαγουδάκη για
την επέκταση του ΜΕΤΡΟ
στο Πέραμα
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

Χρυσό Βραβείο για την
ΕΥΔΑΠ από το EBEN GR 

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Ράλι (ERC)

podosfairiki_synerg.logo1
 «Άλμα»: Το μυθιστόρημα
του Χρήστου Χρυσόπουλου
από τις Εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

15 Δεκεμβρίου 2019, 21.36
«Χριστουγεννιάτικος υπερκαταναλωτισμός»
Πράσινοι: Να σταματήσουν οι πολιτικές...
15 Δεκεμβρίου 2019, 11.15
Ανοιχτή Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Πέραμα
Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία...
14 Δεκεμβρίου 2019, 19.11
«Η κυβέρνηση επιδοτεί το Μακελειό…»
Δήλωση Λευτέρη Κρέτσου, πρώην...

Ναυτιλία

13 Δεκεμβρίου 2019, 21.51
Οι νέοι ακτοπλοϊκοί προορισμοί
Δέκα οκτώ νέους απομακρυσμένους...
12 Δεκεμβρίου 2019, 11.00
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο 21ο Capital Link Forum
Στις βασικές προτεραιότητες της...
11 Δεκεμβρίου 2019, 20.22
 Μεσόγειος και ατμοσφαιρική ρύπανση
Στην 21η διάσκεψη της Σύμβασης της...

Πειραιάς

14 Δεκεμβρίου 2019, 18.55
Συλλογή παιχνιδιών και βιβλίων στον Πειραιά
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση  δημοτών και...
13 Δεκεμβρίου 2019, 21.49
Εγκαίνια στο σύλλογο εκτελωνιστών
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης...
13 Δεκεμβρίου 2019, 00.35
Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ημέρες...