Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015 23:11

Επίσκεψη του Θ. Δρίτσα στην Κίνα

damanaki ixthok1
Στο πλαίσιο του «Έτους Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας», το οποίο ανακηρύχθηκε κατά την επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού, κ. Li Keqiang στην Αθήνα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας επισκέφθηκε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας κατά το χρονικό διάστημα 5-9 Νοεμβρίου 2015, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Δρ. Ιωάννη Θεοτοκά, τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Λ. Δ. της Κίνας Βασίλειο Κωστή και υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες.
 
Αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση της Κινεζικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συμμετείχε και παρενέβη ως κύριος ομιλητής στις εργασίες του «Forum Θαλάσσιας Συνεργασίας Κίνας-Κρατών Μελών Ε.Ε. Νοτίου Ευρώπης», με θέμα «Προωθώντας τη Θαλάσσια Συνεργασία, Υφαίνοντας Μπλε Όνειρα» («Promoting Marine Cooperation, Weaving Blue Dreams»), το οποίο πραγματοποιήθηκε  στην πόλη Xianmen την 7-8η Νοεμβρίου 2015. Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν ομόλογοι του Κ. Υπουργού και Υψηλοί Αξιωματούχοι από χώρες της Νοτίου Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος),  εκπρόσωποι ναυτιλιακών διοικήσεων, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι κύριες θεματικές ενότητες του Συνεδρίου περιελάμβαναν θέματα: (α) Θαλάσσιας Επιστήμης και Τεχνολογίας, (β) Προστασίας Θαλασσίου Οικολογικού Περιβάλλοντος, και (γ) Θαλάσσιας Οικονομίας και Διαχείρισης, ενώ στις αντίστοιχες θεματικές ομάδες εργασίας  συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), την Ελληνική Πανεπιστημιακή Κοινότητα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.  
 
Επίσης, ο Υπουργός κήρυξε την λήξη  του «Έτους Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδος - Κίνας 2015» σε σχετική εκδήλωση στην εν λόγω κινεζική πόλη, επαναβεβαιώνοντας τη σταθερή διμερή συνεργασία σε όλο το πλέγμα των ζητημάτων που άπτονται του θαλασσίου τομέα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης αυτής. Στο πλαίσιο της εν λόγω εκδήλωσης, παρουσιάστηκε σχετική επετειακή έκδοση γραμματοσήμου από τα Ελληνικά και Κινεζικά Ταχυδρομεία για το ‘Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας 2015. Την σημασία της διμερούς  θαλάσσιας συνεργασίας, στο πνεύμα των δύο εκδηλώσεων, εξήρε εξάλλου ο Κ. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε σύντομες συνεντεύξεις τύπου που παραχώρησε σε αντιστοίχους δημοσιογραφικούς οργανισμούς εθνικής και τοπικής εμβέλειας. 
 
Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Δρίτσας πραγματοποίησε διμερείς κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον ομόλογο του και επικεφαλής της Κινεζικής Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών (State Oceanic Administration - SOA) Κ. Wang Hong καθώς και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Qian Hongshan. Κατά τις συναντήσεις αυτές επιβεβαιώθηκε η υφιστάμενη εξαιρετική συνεργασία των δυο χωρών και η επιθυμία τους για την περαιτέρω ενίσχυσή της, επί τη βάση του υφιστάμενου διμερούς θεσμικού πλαισίου αλλά και των διεθνών και περιφερειακών υποχρεώσεων των δύο Χωρών. 
 
Με γνώμονα την αμοιβαία ωφέλεια τέθηκαν εν εκτάσει όλα τα ζητήματα που άπτονται του τομέα ευθύνης, τόσο της Κινεζικής Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών, όσο και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και συμφωνήθηκε η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών κύρωσης του «Μνημονίου Κατανόησης για τη Συνεργασία στον τομέα των Θαλάσσιων Υποθέσεων» μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και της Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών της Κίνας (το οποίο υπεγράφη τον Ιούνιο του 2014 στην Αθήνα) και την συνακόλουθη ενεργοποίηση της Επιτροπής Παρακολούθησης για την εφαρμογή του Μνημονίου με την συμμετοχή των αρμοδίων αξιωματούχων από τις Διοικήσεις των δύο Χωρών.
 
Ο κ. Δρίτσας συναντήθηκε εξίσου, με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Επαρχεία Φουτζιάν της Λ. Δ. της Κίνας (Σιανμέν, Σεντζέν) και είχε τέλος την ευκαιρία να επισκεφθεί τον Βουδιστικό Ναό Nanputuo.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Η απάντηση της Ν. Κασιμάτη
στην Ένωση Αστυνομικών 
 
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο
21ο Capital Link Forum 

«Ικανοποίηση αλλά και
κίνδυνος υπέρμετρης
δόμησης»

Επιστολή Γ. Λαγουδάκη για
την επέκταση του ΜΕΤΡΟ
στο Πέραμα
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

Χρυσό Βραβείο για την
ΕΥΔΑΠ από το EBEN GR 

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Ράλι (ERC)

podosfairiki_synerg.logo1
 «Άλμα»: Το μυθιστόρημα
του Χρήστου Χρυσόπουλου
από τις Εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

13 Δεκεμβρίου 2019, 21.44
Διαμαρτυρία των σπουδαστών της ΑΕΝ Ύδρας
Στο πλαίσιο του...
13 Δεκεμβρίου 2019, 00.00
Παρέμβαση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  για την επιβολή δικαστικού ενσήμου
Oι Eυρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή...
12 Δεκεμβρίου 2019, 10.43
Η απάντηση της Ν. Κασιμάτη στην Ένωση Αστυνομικών
Επιστολή προς την Ένωση Αστυνομικών...

Ναυτιλία

13 Δεκεμβρίου 2019, 21.51
Οι νέοι ακτοπλοϊκοί προορισμοί
Δέκα οκτώ νέους απομακρυσμένους...
12 Δεκεμβρίου 2019, 11.00
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο 21ο Capital Link Forum
Στις βασικές προτεραιότητες της...
11 Δεκεμβρίου 2019, 20.22
 Μεσόγειος και ατμοσφαιρική ρύπανση
Στην 21η διάσκεψη της Σύμβασης της...

Πειραιάς

13 Δεκεμβρίου 2019, 21.49
Εγκαίνια στο σύλλογο εκτελωνιστών
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης...
13 Δεκεμβρίου 2019, 00.35
Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ημέρες...
13 Δεκεμβρίου 2019, 00.14
Κατάθεση αναφοράς για το κτίριο Πειραϊκής Πατραϊκής
  Στο πλαίσιο Κοινοβουλευτικού...