Παρασκευή, 05 Ιουνίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015 09:53

Χρ. Ζώης : Προτεραιότητα το Μεταναστευτικό

damanaki ixthok1
Ο νέος Υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά την παραλαβή, τόνισε: “Κύριε Υπουργέ, κ.κ. Γενικοί, κύριε Αρχηγέ, κύριοι Υπαρχηγοί, κύριοι Ναύαρχοι, στελέχη του Λιμενικού Σώματος, γυναίκες και άνδρες. 
 
Θέλω να σας πω ότι για μένα ήταν εξαιρετική τιμή η πρόταση που μου έγινε να υπηρετήσω στο πλαίσιο της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, μέσα από τις γραμμές του Υπουργείου Ναυτιλίας. Και λέω συνειδητά τη λέξη να υπηρετήσω, θεωρώ ότι υπάρχουν μερικά Υπουργεία στα οποία μας για να υπηρετήσεις, πόσο μάλλον ένα Υπουργείο όπως αυτό.
 
Κύριε Υπουργέ, γνωριζόμαστε από τα έδρανα της Βουλής υπηρετώντας αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις μεταξύ τους, θέλω όμως να καταθέσω την ημέρα αυτή που παραλαμβάνω από τα χέρια σας το Υπουργείο αυτό την εκτίμησή μου, προσωπικά σε εσάς και να υπογραμμίσω τη σεμνότητα, το χαμηλό τόνο  των παρεμβάσεών σας όποτε αυτές λάμβαναν χώρα στη Βουλή. Πολλές φορές υψώνουμε τους τόνους, έχει σημασία όμως να ακούμε αυτούς που μιλάνε χαμηλόφωνα. Στο πλαίσιο μιας Υπηρεσιακής Κυβέρνησης όπως το Σύνταγμα οι νόμοι ορίζουν απολύτως τα καθήκοντα, τη λειτουργία της, την αποστολή της και το χρόνο της. Άκουσα με πολύ μεγάλη υπομονή και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την τοποθέτησή σας και είμαι βέβαιος ότι αν δεν θέλατε να με κουράσετε θα είχατε και  άλλα να μου πείτε. Δεν είμαι εδώ για να κάνω ανάλογης διάρκειας τοποθέτηση. Σεις υπηρετήσατε μία πολιτική στο Υπουργείο και είχατε την εξουσιοδότηση και την εντολή του ελληνικού λαού για να το κάνετε. Εμείς είμαστε εδώ, εννοώ όλοι όσοι συνθέτουν την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση στα πλαίσια μίας και μόνο εντολής: να οδηγήσουμε την πατρίδα μας στις κάλπες με απόλυτη ηρεμία, ψυχραιμία και να εργαστούμε χωρίς να φανεί το διάλειμμα αυτό ούτε για μια ημέρα, ούτε για ένα λεπτό και είμαι βέβαιος κοιτώντας σας όλες και όλους στα μάτια ότι αυτό θα συμβεί ιδιαίτερα στο χώρο αυτού του Υπουργείου. Οι εντολές, οι παροτρύνσεις δόθησαν από την κυρία Πρωθυπουργό και ήταν σαφείς: το μεταναστευτικό δεν μπορεί να περιμένει την εκλογή μιας νέας Κυβέρνησης .
 
Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δεν είναι εδώ για να ξεδιπλώσει μία πολιτική για τη μετανάστευση, για τις προσφυγικές ροές και για πολλά άλλα ζητήματα. Όμως και τα προβλήματα πολλές φορές δεν περιμένουν την εκλογή μιας νέας Κυβέρνησης για να ζητήσουν αντιμετώπιση. Είμαστε λοιπόν εδώ για να επιβεβαιώσουμε στο πλαίσιο του Συντάγματος, της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματός μας , του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, ότι δεν θα υπάρξει κενό ούτε για ένα λεπτό. Θα εκπληρώσουμε ευσυνείδητα με πλήρη συναίσθηση της αποστολής και της ευθύνης την οποία υπηρετούμε μέχρι τις εκλογές . Θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις , θα δώσουμε λύσεις όπου μπορούμε να τις δώσουμε και δεν θα αναβάλλουμε τις λύσεις όταν μπορούμε να τις δώσουμε. Δεν θα κρυφτούμε, δεν θα υποστείλουμε καμία σημαία, δεν θα δικαιολογηθούμε ότι είμαστε μια Υπηρεσιακή Κυβέρνηση. Θα κάνουμε το καθήκον μας στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων. Να είστε σίγουροι ότι ο ομιλών έχοντας υπηρετήσει ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου από διάφορες θέσεις και έχει άποψη για αυτό το Υπουργείο και μάλιστα πολλές φορές την έχω διατυπώσει και με δυναμικό τρόπο.
 
Δεν είμαι όμως εδώ σήμερα απευθυνόμενος με την ιδιότητα του Υπηρεσιακού Υπουργού για να σας πω τι μπορεί ή τι πρέπει κατά τη γνώμη μου να γίνει για να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της ναυτιλίας και πολύ περισσότερο για να αναζητήσουμε εκείνη την προοπτική που μπορεί επιπρόσθετα να βοηθήσει την πατρίδα μας για να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα ή τις συνέπειες της εφαρμογής των μνημονίων. Μπορώ όμως να σας πω και δεν με περιορίζει το στενό κουστούμι του Υπηρεσιακού Υπουργού ότι αυτό το Υπουργείο μπορεί να είναι  ένας από τους μοχλούς αντιμετώπισης της κρίσης, από τους πιο σημαντικούς μοχλούς της κρίσης. Και εύχομαι και ελπίζω  ο ελληνικός λαός να δώσει την εντολή του στις 20 του μηνός ανεπηρέαστος και η Κυβέρνηση που θα προκύψει να δει στο Υπουργείο αυτό, αυτό που πριν από λίγο σας είπα . Και μπορεί να βρει λύση μια ολόκληρη πολιτική προσπάθεια για την ανάταξη και την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας. Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο, θέλω επίσης να σας ζητήσω συγγνώμη για την καθυστέρηση γνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα και της ημέρας και της ώρας. Όμως ξέρετε για τα διαδικαστικά παίζουν άλλοι λόγοι  και άλλοι παράγοντες το ρόλο τους. Λυπάμαι γιατί για κάποιους από εσάς η ανάγκη της δικής μου ενημέρωσης θα κοστίσει ένα σαββατοκύριακο.
 
Ελπίζω να έχω την κατανόησή σας κύριε Υπουργέ, κύριοι Γενικοί, κύριε Αρχηγέ, κύριε Υπαρχηγέ, κυρίες και κύριοι, είναι όμως απαραίτητο, ακριβώς μετά την ενημέρωση αυτή πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός, μια λειτουργία για να προστατευτεί αυτό για το οποίο σας μίλησα προηγουμένως. Για να μη νιώσει ο ελληνικός λαός κενό ούτε για μια ημέρα. Θέλω να σας παρακαλέσω όλες και όλους στο διάστημα αυτού του μήνα που έχουμε μπροστά μας να κάνουμε ανεπηρέαστοι τη δουλειά μας, να υπηρετήσουμε την πατρίδα μας, τη σημαία μας, την αποστολή μας, τα αιτήματα του ελληνικού λαού, τις ανάγκες του ελληνικού λαού σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα που εποπτεύετε και υπηρετείτε και λειτουργείτε, να είμαστε σε θέση να παραδώσουμε στην επόμενη πολιτική ηγεσία με ήσυχη τη συνείδησή μας ότι επιτελέσαμε το καθήκον μας στο ακέραιο. Για εμάς δεν υπάρχει προεκλογική περίοδος, δεν υπάρχουν εκλογές. Δεν εννοώ ότι δεν θα ψηφίσουμε, ότι δεν θα πούμε και εμείς τη γνώμη μας στην κάλπη, αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω.
 
Το μεταναστευτικό είναι στην πρώτη προτεραιότητα του ενδιαφέροντος, είναι πολύ ψηλά στην ιεράρχηση της ελληνικής Κυβέρνησης, υπάρχουν ζητήματα σε εκκρεμότητα. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε στο πλαίσιο πάντοτε λειτουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Θέλω απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης να ζητήσω την κατανόησή τους εκ των προτέρων, γιατί, αν και πολιτικό πρόσωπο, σε αυτή την περίοδο έχω αποφασίσει να κάνω δηλώσεις με φειδώ. Εξάλλου σημασία έχει να υπηρετήσουμε την αποστολή της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης. Είναι όμως ανοιχτό το γραφείο μου, αυτό είναι προφανές, πολύ περισσότερο για τα στελέχη του Υπουργείου, για κάθε επισήμανση, για κάθε κουβέντα, για κάθε ιδέα που θα μπορούσε να συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική λειτουργία της.
 
Κλείνοντας αναρωτήθηκαν μερικοί τι, δεν λέω στο Υπουργείο, εκτός Υπουργείου, αλλά ίσως και στο Υπουργείο, τι δουλειά έχει ένας καμπίσιος στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Πιστεύω ότι κάθε ελληνική οικογένεια μπορεί να ψάξει και να βρει στη ρίζα της ένα ναυτικό. Δεν έχει μεγάλη σημασία να σας πω ότι και εγώ έχω όντως. Αλλά θα μείνω στην αναφορά του κυρίου Υπουργού (κυρίου Θοδωρή Δρίτσα) ότι το έθνος των Ελλήνων είναι έθνος ναυτικό. Υπό την έννοια αυτή όλοι μπορούμε να κολυμπάμε και όλοι πρέπει να ξέρουμε να κολυμπάμε και στα ρηχά και στα βαθιά νερά. Ελπίζω και εμείς να τα καταφέρουμε με τη βοήθεια των στελεχών. Θέλω να σας ευχηθώ, χωρίς να γνωρίζω την απόφασή σας,  καλή συνέχεια σε ό,τι αποφασίσετε, καλή επιτυχία και, ποιος ξέρει, μπορεί να ξανασυναντηθούμε. Στην πολιτική πολλά πράγματα έρχονται και παρέρχονται και μόνο όσοι είναι ανόητοι, επιπόλαιοι ή αλαζόνες δεν το γνωρίζουν αυτό.  Γι’ αυτό με την ίδια σεμνότητα που μου παραδώσατε θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παραλαμβάνω και ελπίζω τα ίδια να πει και αυτός που θα έρθει μετά από εμένα για εμένα. Σας ευχαριστώ πολύ.”
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Η ΕΣΗΕΑ για την κλήση
της Γιάννας Παπαδάκου
 
«Στο ίδιο έργο θεατές» 

«Ολα είναι κβάντα ανθρώπινου
μόχθου για ένωση» 

Δράσεις της Περιφέρειας
Αττικής στην Αίγινα
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Υψηλές διακρίσεις για
τη Celestyal Cruises

Ο πύργος του Πειραιά:
«πράσινο φως» για το
κτήριο φάντασματων
45 χρόνων!

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Ναυτιλία

04 Ιουνίου 2020, 19.01
Υψηλές διακρίσεις για τη Celestyal Cruises
Τρία βραβεία, ένα πλατινένιο, ένα χρυσό και...
03 Ιουνίου 2020, 18.51
Αυξάνεται το πρωτόκολλο στην ακτοπλοΐα
Δήλωση ΥΝΑΝΠ Γιάννη Πλακιωτάκη   Η...
02 Ιουνίου 2020, 22.18
ΟΛΠ: Δωρεά υγειονομικού υλικού στο πρόγραμμα “ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”
Η ΟΛΠ Α.Ε. στο πλαίσιο των ενεργειών...

Πειραιάς

04 Ιουνίου 2020, 18.40
Συνεργασία ΠΕΣΥΔΑΠ - ΣΕΦ για την «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος»
Την υλοποίηση από κοινού παρέμβασης για...
03 Ιουνίου 2020, 19.35
Αναβάλλεται η έκθεση βιβλίου στο Πασαλιμάνι
Μέτα από 31 χρόνια αναβάλλεται για πρώτη φορά...