Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου, 2017

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015 10:49

Ο Ν. Ορφανός για τους μετανάστες

damanaki ixthok1
Ερώτηση προς τον Υπουργό, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές του Ποταμιού Νίκος Ορφανός (Β’ Πειραιά) και Ιάσονας Φωτήλας (Αχαΐας) για το φλέγον ζήτημα της μεταφοράς μεταναστών από τα νησιά.
 
Σύμφωνα με τους ακτοπλόους, απαιτείται έγκαιρη πρόβλεψη για τη μεταφορά των μεταναστών κυρίως από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, καθώς η αυξημένη κίνηση τουριστών, που αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή της τον επόμενο μήνα, θα δημιουργήσει το αδιαχώρητο στα πλοία.
 
Είναι σαφές πως η πολιτεία θα πρέπει σύντομα να βρει λύση ώστε για ν’ αποφευχθεί αφ’ ενός η ταλαιπωρία των τουριστών και αφετέρου ο εγκλωβισμός εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών στα νησιά, που όπως είναι γνωστό είναι αδύνατον να φιλοξενήσουν έναν τόσο μεγάλο αριθμό εξαθλιωμένων ανθρώπων που καταφθάνουν καθημερινά.
 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
 
Θέμα: Αδυναμία να μεταφέρουν μετανάστες από τον επόμενο μήνα δηλώνουν οι ακτοπλόοι λόγω αυξημένης επιβατικής κίνησης
 
Αγωνιώδη έκκληση για βοήθεια της πολιτείας στο φλέγον ζήτημα της μεταφοράς μεταναστών από τα νησιά κάνουν οι ακτοπλόοι εν όψει και της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας ανέφερε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών του υπουργείου Ναυτιλίας τα εξής:
 
«Είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα της μεταφοράς των παράτυπων μεταναστών ειδικά στο βόρειο Αιγαίο αλλά και στα Δωδεκάνησα καθώς τα πλοία μας, μεταφέρουν περίπου 1.000 μετανάστες την ημέρα στον Πειραιά. Τέτοια δυνατότητα σε ένα μήνα με τα συγκεκριμένα πλοία δεν θα υπάρχει. Θα πρέπει να ληφθούν από τώρα κάποια μέτρα για να δούμε τι θα κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους».
 
Τα δημοσιεύματα αναφέρουν επίσης ότι καθημερινά στο λιμάνι του Πειραιά καταφθάνουν εκατοντάδες μετανάστες. Παράλληλα, σχεδόν καθημερινές είναι οι εξεγέρσεις μεταναστών που βρίσκονται στην Μυτιλήνη και ζητούν να τους
δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα για να πάρουν το καράβι της γραμμής για Πειραιά. Την περασμένη Κυριακή έφτασαν στον Πειραιά από τη Λέσβο περίπου 1.800 μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, οι οποίοι, αφού αποβιβάστηκαν, κατευθύνθηκαν προς στην πλατεία Ομονοίας. Η μεταφορά των μεταναστών έγινε με έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου Blue Star 1, αλλά και με το τακτικό δρομολόγιο της γραμμής Μυτιλήνη – Χίος – Πειραιάς.
 
Οι τοπικές κοινωνίες αλλά και οι Αρχές δηλώνουν αδυναμία να υποδέχονται ταυτόχρονα μετανάστες – ανάμεσα τους γυναίκες και μικρά παιδιά – και τουρίστες που φθάνουν μαζικά στα νησιά μας, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες για τους μεν και υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν για τους δε.
 
Ενδεικτικά της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί είναι τα επίσημα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τις συλλήψεις μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας από τα ελληνο-τουρκικά θαλάσσια σύνορα . Το πρώτο 5μηνο του 2015 έφτασαν τους 46.016 έναντι 6.576 το περσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα, αύξηση δηλαδή της τάξης του 600%. Πιο αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις συλλήψεις ανά περιοχή. Στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου κατεγράφησαν φέτος το πρώτο 5μηνο 18.720 συλλήψεις έναντι 2.927 πέρυσι. Στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου φέτος 4.665 αντί για 1.420 πέρυσι. Στη Χίο 7.440 ενώ πέρυσι 681 και στα Δωδεκάνησα 14.272 φέτος έναντι 1.494 πέρυσι.
 
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:
 
1. Ποια μέτρα αναμένεται να λάβει το υπουργείο σας για τη μετακίνηση από τα νησιά στην ενδοχώρα των μεταναστών στους οποίους θα έχουν χορηγηθεί τα απαραίτητα έγγραφα εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής περιόδου;
 
2. Σκοπεύετε να ενημερώσετε την Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαίρως για την αγωνιώδη έκκληση των ακτοπλόων, οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία να μεταφέρουν καθημερινά χιλιάδες μετανάστες και τουρίστες, ώστε να υπάρχει άμεσα έκτακτη μέριμνα;
 
3. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα της διαχείρισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, όπου εντοπίζεται η συντριπτική πλειονότητα (90%) των εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων;
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Νικόλαος Ορφανός – Β’ Πειραιά
Ιάσονας Φωτήλας – Αχαΐας
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Πρόεδρος ξανά η
Φώφη Γεννηματά
 
Αυτοψία Λαμπρίδη στις
Λιμενικές εγκαταστάσεις
της Δ. Αττικής

Γιάννης Βρέλλος :Υποψήφιος
πρόεδρος στο Δικηγορικό
Σύλλογο

«Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο
προσφέρει άριστες σπουδές»

Γεγονότα

Τρία νέα φωτοβολταϊκά
πάρκα από την
«ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες»

Έκθεση φωτογραφίας…
Πέτρου Κασιμάτη και
Νίκου Μπαρδούνια

«Της Κυριακής τα είδωλα»
για τα 90 χρόνια της
Προοδευτικής

podosfairiki_synerg.logo1
Συνεργασία Περιφέρειας και
ΠΕΣΥΔΑΠ για το όρος
Αιγάλεω 

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

22 Νοεμβρίου 2017, 01.23
«100 χρόνια Οκτωβριανή Επανάσταση» εκδήλωση του ΚΚΕ στο ΣΕΦ
«Σας καλούμε να γιορτάσουμε μαζί το...
21 Νοεμβρίου 2017, 23.14
«Γρήγορα αντανακλαστικά στις φυσικές καταστροφές»
Συνέντευξη για θέματα που αφορούν στα...
20 Νοεμβρίου 2017, 00.49
Πρόεδρος ξανά η Φώφη Γεννηματά
Με ποσοστό 56,97%, έναντι 43,03% του Νίκου...

Ναυτιλία

21 Νοεμβρίου 2017, 19.12
Το Υπ. Ναυτιλίας για τις ζημιές στο λιμάνι της Νέας Περάμου
Αυθημερόν υπέγραψε ο ΥΝΑΝΠ Παναγιώτης...
21 Νοεμβρίου 2017, 01.02
«Άμεση ολοκλήρωση του ΧΑΔΑ Σχιστού…»
Ειδική σύσκεψη για την πορεία των...
17 Νοεμβρίου 2017, 12.19
Αυτοψία Λαμπρίδη στις Λιμενικές εγκαταστάσεις της Δ. Αττικής
Με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας...

Πειραιάς

22 Νοεμβρίου 2017, 01.28
«Αναμόρφωση  του περιβάλλοντος χώρου στο ΣΕΦ»
Στην ανακατασκευή οκτώ γηπέδων του...
21 Νοεμβρίου 2017, 00.36
Ο Καραγκιόζης του Χαρίδημου ξανά στον Πειραιά
Τα εγκαίνια της έκθεσης έργων θεάτρου...
20 Νοεμβρίου 2017, 01.21
Διανομή τροφίμων και νερού από την Περιφέρεια  στη Μάνδρα
Στη δημιουργία σταθερού δικτύου...