Τρίτη, 20 Μάρτίου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2015 00:00

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές

Τρέχουν οι εξελίξεις εντός και εκτός συνόρων για να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους και να αποφευχθεί η ρήξη με τους θεσμούς. 
 
Η κυβέρνηση ζήτησε νωρίτερα την ομαδοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ ύψους 1,6 δισ. προκειμένου αυτές να πληρωθούν στα τέλη Ιουνίου, όπου πήρε το «οκ» από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Διεθνή πρακτορεία ειδήσεων γράφουν ότι επίκειται νέα τριμερής αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες Τσίπρα-Γιούνκερ-Ντέισελμπλουμ, κάτι που δεν επιβεβαιώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Ωστόσο, λόγω της αυριανής συζήτησης στη Βουλή το ταξίδι του κ. Τσίπρα είναι πολύ πιθανό να γίνει μεθαύριο Σάββατο.
 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας το πρωί στην επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ, επιβεβαίωσε ότι θα έχει αύριο και νέες συναντήσεις για το ελληνικό ζήτημα, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις εντός των επομένων ημερών. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, υπάρχουν μικρά περιθώρια αλλαγών στην πρόταση της Κομισιόν και πάντα σε συνδυασμό με ισοδύναμα. 
 
Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, για τον σχεδιασμό πλάνου των επόμενων ημερών. Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από το Μαξίμου ότι θα καταθέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων νέα επικαιροποιημένη πρόταση ούτε ότι θα συνεδριάσει το κυβερνητικό ή το υπουργικό συμβούλιο. Άγνωστο είναι και το πότε θα συνεδριάσουν οι κομματικές οργανώσεις (Πολιτική Γραμματεία, Κεντρική Επιτροπή).
 
Το Μαξίμου εκφράζει μόνο τη δυσαρέσκειά του για την πρόταση της Κομισιόν και διαμηνύει ότι «προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αν υπάρξει νέα συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες «τότε οι δύο πλευρές δεν μπορεί παρά να προσέλθουν σε αυτή με αντιπροτάσεις», προφανώς για τον ΦΠΑ και το ασφαλιστικό, που είναι και τα δύο μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ζαν Κοντ Γιούνκερ, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία. 
 
Τα κυριότερα σημεία των προτάσεων της Αθήνας -όπως κατατέθηκαν στους θεσμούς- που περιλαμβάνονται στις 47 σελίδες του ελληνικού σχεδίου, και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μέτρα για τον ΦΠΑ, την εισφορά αλληλεγγύης και την έκτακτη εισφορά σε μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις, είναι τα εξής:
 
-Πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,6% του ΑΕΠ για αυτή τη χρονιά και 1,5% για το 2016
-Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.
-Συνένωση ασφαλιστικών Ταμείων σε τρία.
-Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ως το 2015
-Οριο ηλικίας για πρόωρες τα 62 έτη.
-Μετάθεση της αύξησης του κατώτατου μισθού σταδιακά στα επίπεδα του 2010 μέχρι το τέλος του 2016.
-Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
-Τρεις συντελεστές ΦΠΑ: Στο 6% τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Στο 11% τρόφιμα, εφημερίδες, περιοδικά, ενέργεια, νερό, εστίαση και ξενοδοχεία. Στο 23% όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.
-Έκτακτη εισφορά με τους συντελεστές να παραμένουν 0,7% για τα εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ και 1,4% για τα εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ, ενώ διαμορφώνονται στο 2% (από 1,4%) για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, 4% (από 2,1%) για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, 6% (από 2,8%) για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και 8% (από 2,8%) για εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω.
-Έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων με κέρδη που ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ.
-Φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
-Αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13% για αυτοκίνητα άνω των 2.5 κ.ε αεροπλάνα , ελικόπτερα, σκάφη άνω των 10 μέτρων και πισίνες.
 
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, προβλέπεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων εντός του 2015.
 
Για την επόμενη χρονιά προβλέπονται έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, καθώς και έσοδα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (50 εκατ. ευρώ) και την πώληση του ποσοστού του δημοσίου στην εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου Σπάτων (250 εκατ. ευρώ).
 
Ακόμη προβλέπεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει 95 εκατ. ευρώ από την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, 188 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΔΕΣΦΑ και 50 εκατ. ευρώ από την Εγνατία Οδό.
 
Για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα προτείνει στις 30 Ιουνίου τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ να αναχρηματοδοτηθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το ποσό που θα διαθέσει ο ESM θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον δάνειο που έχει διατεθεί στην Ελλάδα και θα έχει τους ίδιους όρους αποπληρωμής του.
 
Ακόμη, οι πληρωμές προς το ΔΝΤ να γίνουν σε δύο δόσεις, στις 30 Ιουνίου και τα υπόλοιπα σταδιακά από τον Ιούλιο του 2015 έως τις 31 Μαρτίου του 2016, οπότε λήγει το πρόγραμμα.
 
Πηγή: Το Κουτί της Πανδώρας
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία
για το ελληνικό ποδόσφαιρο
 
Παρέμβαση Νίνας Κασιμάτη
στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ερώτηση για τις ελλείψεις
στο Πυροσβεστικό κλιμάκιο
Κυθήρων 

«Το Δικαστικό Μέγαρο
δεν μπορεί να έχει
συμπολιτευτική ή
αντιπολιτευτική διάσταση» 
 
 
 

Γεγονότα

Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας
μία ώρα μπροστά

Ο Ιστιοπλοϊκός Μαραθώνιος
ανανεώνει το ραντεβού του

ΕΛΠΕ: «Οι προσλήψεις έγιναν
με τις προβλεπόμενες
διαδικασίες του ομίλου»

podosfairiki_synerg.logo1
Αγαπητοί Τζιχαντιστές…

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

20 Μάρτίου 2018, 00.03
Αλληλεγγύη στο Αφρίν
Κάλεσμα της «Λαικής...
19 Μάρτίου 2018, 00.59
«Δεν ήταν κλασσικό συνέδριο. Ήταν μια μεγάλη πολιτική εκδήλωση»
«Συνέδριο με την έννοια των κλασσικών...
16 Μάρτίου 2018, 21.26
Αντιφασιστική Διαδήλωση για την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού
Ανακοίνωση Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία...

Ναυτιλία

19 Μάρτίου 2018, 00.10
«Ναυτιλία & Ναυτική Εκπαίδευση στην Ευρώπη»
Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς,...
18 Μάρτίου 2018, 01.19
Πιστοποίηση Περιβαλλοντικής Διαχείρισης  της ΟΛΠ Α.Ε
Η Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε....
16 Μάρτίου 2018, 00.38
 Η  νέα πλωτή δεξαμενή «ΠΕΙΡΑΙΑΣ III» στο Πέραμα
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία...

Πειραιάς

20 Μάρτίου 2018, 00.31
Επιστολή Μώραλη σε Κοντονή για το Δικαστικό Μέγαρο
Επιστολή προς τον υπουργό...
19 Μάρτίου 2018, 00.31
Ο Ηλίθιος του Φιοντορ Ντοστογιέφσκι στο Δημοτικό Θέατρο
Ένας πρίγκιπας που θρυμματίζεται από...
19 Μάρτίου 2018, 00.03
Λιμάνι της Αγωνίας: «Άρρηκτη η σχέση Πόλης και Λιμανιού»
Την άρρηκτη σχέση της πόλης του Πειραιά με...