Πέμπτη, 21 Μάρτίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 00:44

‘’ TRITON 2015’’ για την αντιμετώπιση της ρύπανσης

logoartc_f
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (ΔΙ.Π.ΘΑ.Π) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής  άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης, με την ονομασία «TRITON 2015», η οποία έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν των «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Α.Ε.» στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (05η Ιουνίου 2015). 
 
Την  άσκηση,  παρακολούθησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θοδωρής Δρίτσας, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής  Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ο Διοικητής 1ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υποναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, ο Διευθυντής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Α.Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Πλοίαρχος ΛΣ Αλέξανδρος Λαγουρός μαζί με στελέχη της Διεύθυνσης καθώς επίσης  και προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.). 
 
Από πλευράς επιχειρησιακών μέσων, το Λιμενικό Σώμα –Ελληνική Ακτοφυλακή διέθεσε ένα ελικόπτερο DAUPHIN, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης (ABEKING), πλωτά περιπολικά και δύο απορρυπαντικά σκάφη. Στην άσκηση επίσης συμμετείχε ένα παράκτιο δεξαμενόπλοιο και ένα ρυμουλκό/σκάφος απορρύπανσης που είχαν ναυλωθεί από τον EMSA («AKTAIA OSRV  Ν.Π. 11636» και «AEGIS N.Π.11858» αντίστοιχα), καθώς και ρυμουλκά αλλά και άλλα βοηθητικά σκάφη.
 
Στο πλαίσιο συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (European Maritime Safety Agency- EMSA), με την άσκηση αυτή επιτεύχθηκε ο έλεγχος των βασικών λειτουργιών του υφιστάμενου σχεδιασμού καταπολέμησης τέτοιων περιστατικών σε περιφερειακό επίπεδο, αφενός ως προς την επάρκεια της οργανωτικής δομής (ενεργοποίηση, επικοινωνίες, ικανότητα λήψης αποφάσεων, συντονισμός, επίβλεψη εργασιών απορρύπανσης κ.λ.π.) και αφετέρου ως προς το επίπεδο συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων (επιχειρήσεις  ναυτιλιακές – ρυμούλκησης – ναυαγιαίρεσης – καταπολέμησης ρύπανσης, οργανισμοί διοίκησης λιμένων, παράλιοι ΟΤΑ, λοιπές υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως  π.χ. το Γενικό Χημείο Κράτους και το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), σε συνδυασμό με την πλήρη εφαρμογή του τοπικού σχεδίου εκτάκτου ανάγκης της εμπλεκόμενης Λιμενικής Αρχής Ελευσίνας.
Μετά το πέρας της άσκησης ο Αναπληρωτής Υπουργός  Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε τα εξής: 
 
“Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την ασφάλεια στη θάλασσα EMSA, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, η Διεύθυνση Θαλασσίου Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή και των Ελληνικών Πετρελαίων σχεδίασε και εκτέλεσε σήμερα μία εξαιρετικής σημασίας άσκηση για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος από ρύπανση πετρελαιοειδών μετά από ατύχημα, στον κόλπο της Ελευσίνας, με απόλυτη επιτυχία.  Το Λιμενικό Σώμα και ο EMSA αποδεικνύουν ότι διαθέτουν όχι μόνο την τεχνογνωσία τον επαγγελματισμό και την επάρκεια για να ανταποκριθούν σε τόσο σημαντικές προκλήσεις, αλλά διαθέτουν και την ενάργεια για την μεγάλη ευθύνη που έχουν αναλάβει ιδιαίτερα για τη θαλασσινή χώρα μας,  την πολυνησιακή Ελλάδα. Όλη αυτή η άσκηση οργανώθηκε με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας προστασίας του περιβάλλοντος και νομίζω ότι η ιδέα και η εκτέλεση αυτής της άσκησης ήταν η καλύτερη συμμετοχή σε αυτήν την επέτειο. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, στη Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, στον EMSA και φυσικά σε όλους  όσους συμμετείχαν, στα πλωτά μέσα και στο πλήρωμα του ελικοπτέρου και σε όλους όσους είχαν ειδικούς ρόλους, τους οποίους εκτέλεσαν με απόλυτη ακρίβεια.” 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Τα υδατοδρόμια παράγοντας
ενίσχυσης του τουρισμού» 
 
«Προβληματικά και
επικίνδυνα λεωφορεία» 

«Ο Όσκαρ Ουάιλντ πρέπει
να συναντήσει το
Δήμο Πειραιά»

Ο Θάνος Καληώρας υποψήφιος
με τον Γ. Σγουρού
 
 

Γεγονότα

Οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων
θωρακίζουν ενεργειακά
την Ε.Ε.

«ΌΧΙ Λιμάνι στην Πειραϊκή»

8η Ευρωπαϊκή διάσκεψη
κορυφής των δήμων και
των περιφερειών 

podosfairiki_synerg.logo1
 
Κρουαζιέρα: Η πολυτέλεια
περνά και από τη
γαστρονομία

"Zea Marina Magazine" 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

20 Μάρτίου 2019, 17.26
«Ουσιαστική ισότητα των γυναικών»
Ομιλία της βουλεύτριας Ελένης...
20 Μάρτίου 2019, 00.00
Νίκος Χουντής: Συναυλία προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη
Συναυλία προς τιμή του Μίκη...
18 Μάρτίου 2019, 22.49
  Ο Θάνος Καληώρας υποψήφιος με τον Γ. Σγουρού
Μια σημαντική υποψηφιότητα από τον χώρο...

Ναυτιλία

21 Μάρτίου 2019, 18.51
Υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε. στον ΟΛΠ
Η ΟΛΠ Α.Ε. ανακοινώνει την υπογραφή Νέας...
19 Μάρτίου 2019, 17.15
Επιθεώρηση στον υποθαλάσσιο αγωγό της ΕΥΔΑΠ
Στην Αίγινα βρέθηκε ο...
19 Μάρτίου 2019, 00.00
«Posidonia Sea Tourism Forum»
Η θέση της Ελλάδας ως κορυφαίου...

Πειραιάς

20 Μάρτίου 2019, 17.23
Συνέντευξη τύπου του Πέτρου Κόκκαλη
Tην Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 12.00 στο...
20 Μάρτίου 2019, 17.17
 Ο Γιάννης Μώραλης στην Αρεόπολη Μάνης
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης...