Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 26 Μαΐου 2015 17:11

Σύσκεψη για το Μεταναστευτικό στο Υ.Ν.Α.

logoartc_f
Ολοκληρώθηκε στο Υ.Ν.Α η σύσκεψη των συναρμόδιων Υπουργών και των ηγεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ, για το μεταναστευτικό, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.
 
Από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης παρόντες ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Βούτσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης και η Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου.
 
Την ομοφωνία στα θέματα που συζητήθηκαν, με κυριότερο την κοινή αποδοχή, ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι απλώς εθνικό αλλά ευρωπαϊκό και υπ' αυτό το πρίσμα, έχει δρομολογηθεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί, τόνισαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Βούτσης και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, που μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, προέβησαν σε δηλώσεις.
 
Δηλώσεις του Επιτρόπου μετά το πέρας της σύσκεψης
 
«Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Υπουργό, κ. Βούτση, πρώτα απ’ όλα για τον συντονισμό και την διοργάνωση αυτής της συνάντησης, με την συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών για θέματα μετανάστευσης.
 
Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια συνάντηση γίνεται υπό την έννοια ότι όλοι οι συναρμόδιοι είναι γύρω από το ίδιο τραπέζι, σε μια ανοικτή, ειλικρινή συζήτηση για το μεγάλο αυτό ζήτημα της μετανάστευσης.
 
Και αυτό βεβαίως συνδυάζεται με την σημερινή επίσκεψη μου στην Αθήνα αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι είμαι εδώ με την ιδιότητα του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας.
 
Και βέβαια έχει σαν σκοπό να  βοηθηθεί η Ελλάδα στην υλοποίηση της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μετανάστευση, σε μια συγκυρία, όπου παρουσιάζεται, και όσο περνά ο καιρός όλο και περισσότερο εντείνεται, αυξημένο μεταναστευτικό ρεύμα στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που δέχεται ισχυρή, μεγάλη πίεση και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και τις συνέπειες της κατάστασης αυτής.
 
Όπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υιοθέτησε ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, μετά από πρόταση που κατέθεσα με την ιδιότητα μου στο Κολέγιο των Επιτρόπων.
 
Κατά τη σημερινή συνάντησή μας, και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους υπουργούς για την ουσιαστική τους συμβολή στην καλύτερη κατανόηση αυτού του προβλήματος για τη χώρα αλλά και του γεγονότος ότι μια πρώτη διαπίστωση και συμπέρασμα είναι ότι από εδώ και πέρα θα συνεργαζόμαστε ακόμα πιο στενά έτσι ώστε η Ελλάδα και κατ΄επέκτασιν η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το μεγάλο ζήτημα.
 
Και βέβαια με σκοπό η Επιτροπή να στηρίξει την Ελλάδα στην εφαρμογή της νέας Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση.
 
Συζητήσαμε επίσης και τον Ελληνικό Οδικό Χάρτη και τα Εθνικά Προγράμματα Ασύλου, Μετανάστευσης, Ένταξης και Εσωτερικής Ασφάλειας.
 
Θα ήθελα να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.
 
Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, εισάγει πρωτοποριακά και ουσιαστικά μέτρα αλληλεγγύης προς τα κράτη μέλη «πρώτης γραμμής» και ιδίως προς την Ελλάδα και την Ιταλία που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. 
  
Από αύριο δρομολογούμε πρόταση προς τα κράτη μέλη για την ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, όπου θα μπορεί πλέον ένας σημαντικός αριθμός αιτούντων άσυλο να μετεγκατασταθούν από τα κράτη μέλη «πρώτης γραμμής» – όπως την Ελλάδα − σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται και για άλλα κράτη της Ευρώπης που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον έκτακτες καταστάσεις σαν και αυτές που σήμερα αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ιταλία.
 
Και το γεγονός αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Είναι μία αληθινή τομή στον τρόπο με τον οποίο η Ένωση αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα.
 
Η μετεγκατάσταση (relocation) των μεταναστών σε άλλα κράτη μέλη της Ευρώπης, θα γίνεται δίκαια, με βάση τα κριτήρια του «μηχανισμού κατανομής» που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
 
Έχει τεράστια πολιτική σημασία για την Ελλάδα να ανταποκριθεί, εντός ευρωπαϊκών πλαισίων και προδιαγραφών, στις υποχρεώσεις της απέναντι σε αυτούς που ζητούν προστασία.
 
Ο Οδικός Χάρτης που παρουσίασε η Ελληνική Κυβέρνηση, είναι ένα πολύ θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και το έχει χαιρετίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Τόσο εγώ, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε την Ελλάδα στην επίλυση οποιωνδήποτε ζητημάτων που εκκρεμούν.
 
Πρέπει να υπογραμμίσω εδώ, ότι η ανάγκη υιοθέτησης μακρόχρονης στρατηγικής, είναι πρωταρχικής σημασίας.
 
Η πρωτοβουλία που πήραμε για την υιοθέτηση αυτής της νέας Ατζέντας για την Μετανάστευση στην Ευρώπη δεν είναι αποτέλεσμα αντίδρασης στα δραματικά γεγονότα που ζούμε. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου και με τις οδηγίες και την ενθάρρυνση του Προέδρου Γιούγκερ, θέσαμε ως στόχο η Ευρώπη να αποκτήσει επιτέλους ενιαία στρατηγική και πολιτική για τη Μετανάστευση. Πριν από χρόνια θεωρείτο ότι το πρόβλημα αυτό ήταν πρόβλημα του Ευρωπαϊκού Νότου. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Σήμερα είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και σταδιακά καθίσταται και παγκόσμιο.
 
Η Ελλάδα επομένως δεν είναι πια μόνη της και θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της στον τομέα της μετανάστευσης, αλλά και να έχει και την απαραίτητη ευελιξία να προσαρμόζεται και να αντιμετωπίζει άμεσα καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
 
Γι΄ αυτό πρέπει να εντατικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, η στενή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ελληνικών Αρχών.
Έχω δώσει σχετικές οδηγίες στις υπηρεσίες μου και στους αρμοδίους στις «Βρυξέλλες» να είναι έτοιμοι, να έρχονται και να βρίσκονται στην Ελλάδα ήδη από τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να κλείσουν τα εκκρεμή θέματα και να ανοίξει μια νέα σελίδα στον τομέα αυτό.
Το έχω τονίσει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω και σήμερα.
 
Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας και η αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων θα είναι άμεση και ουσιαστική». 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Εξηγήσεις για τις ακτοπλοϊκές
συγκοινωνίες στης Κυκλάδες»
 
«Λαϊκιστής είναι αυτός που ξοδεύει 
χρήματα ασυστόλως» 

Η αλήθεια για την ανάπλαση
στην περιοχή Αγ. Διονυσίου

Συναντήσεις με
εκπροσώπους της Τ.Α.
της Θεσσαλονίκης
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«La politica della Grecia»
στην αίθουσα Τέχνης
Art Prisma

Συνάντηση ΟΛΠ με
Γ. Πατούλη για την επέκταση
του λιμανιού 

podosfairiki_synerg.logo1
 «Άλμα»: Το μυθιστόρημα
του Χρήστου Χρυσόπουλου
από τις Εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ

Νέα διάκριση για την
Celestyal Cruises
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

25 Ιανουαρίου 2020, 11.57
 «Η Χρυσή Αυγή πρέπει να τεθεί εκτός νόμου»
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ,...
25 Ιανουαρίου 2020, 11.39
Συγκέντρωση-συναυλία στη Νίκαια καταδίκης της Χρυσής Αυγής
Κάλεσμα Φορέων και Σωματείων για τη...
24 Ιανουαρίου 2020, 00.16
Το ακούσαμε και αυτό …
Ο υπουργός Επικρατείας «πάγωσε» την...

Ναυτιλία

22 Ιανουαρίου 2020, 23.24
«Εξηγήσεις για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στης Κυκλάδες»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας...
22 Ιανουαρίου 2020, 21.17
Συνάντηση ΟΛΠ με Γ. Πατούλη για την επέκταση του λιμανιού
Η επέκταση του επιβατικού λιμένα...
22 Ιανουαρίου 2020, 19.40
ΠΕΝΕΝ: Αυξήσεις ψίχουλα στον κατώτατο μισθό
Θυσία στον βωμό της καπιταλιστικής...

Πειραιάς

24 Ιανουαρίου 2020, 00.11
1,2 τόνοι κάνναβης μέσα σε... χουρμάδες
Περισσότερο από ένα τόνο κάνναβης...
23 Ιανουαρίου 2020, 21.51
 Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ....
22 Ιανουαρίου 2020, 19.48
 Αντιδράσεις για την επέκταση του λιμανιού …
Ανακοίνωση των «Ενεργών Πολιτών» για τις...