Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, 2017

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 31 Μάρτίου 2015 21:49

Ο Ν. Ορφανός για τη δίκη της Χ.Α. στις φυλακές Κορυδαλλού

damanaki ixthok1Ερώτηση προς τους Υπουργούς, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατέθεσε ο Βουλευτής του Ποταμιού στη Β’ Πειραιά, Νίκος Ορφανός. 
 
Η ερώτηση ήταν σχετικά, με το μείζον ζήτημα για την περιοχή του Κορυδαλλού που προκύπτει από τη διεξαγωγή της δίκης για τη Χρυσή Αυγή σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών στις 20 Απριλίου, σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών (215/2015).
 
Στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, επιδόθηκε ψήφισμα φορέων της πόλης του Κορυδαλλού, στο οποίο σημειώνεται ότι η κατάσταση που θα διαμορφωθεί εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τους μαθητές που πηγαίνουν στα σχολεία της περιοχής αλλά και για τους κατοίκους που εκφράζουν φόβους ότι θα διαταραχθεί η ομαλή ζωή της πόλης.
 
Ιδιαίτερο ζήτημα προκύπτει για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις και θα πρέπει να προετοιμαστούν μέσα σε κλίμα έντασης με συγκεντρώσεις, αντισυγκεντρώσεις και την έντονη παρουσία καθημερινά δεκάδων αστυνομικών.
 
Ο δήμος της πόλης, φορείς και κινήσεις κατά του φασισμού έχουν εκφράσει από κοινού την ανησυχία τους και ζητούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τη σύμφωνη γνώμη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, την αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της δίκης, προτείνοντας το Εφετείο Αθηνών. Παράλληλα ο δήμος Κορυδαλλού προειδοποιεί ότι εάν δεν αλλάξει η απόφαση θα κλείσουν τα σχολεία που βρίσκονται σε απόσταση «αναπνοής» από τις φυλακές προκειμένου να προστατευθούν οι μαθητές.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
 
Ερώτηση
 
Αθήνα, 26 Μαρτίου 2015
 
Προς:
 
1. τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
 
2. τον Υπουργό Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
 
Θέμα: Η δίκη της Χρυσής Αυγής στις 20 Απριλίου στις φυλακές Κορυδαλλού.
 
Το 1961, ξεκινά η λειτουργία των φυλακών στην αραιοκατοικημένη, τότε, περιοχή του Κορυδαλλού. Σήμερα, γύρω από τις φυλακές βρίσκονται 11συνολικά εκπαιδευτικά συγκροτήματα (βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) σε απόσταση που καθορίζεται από το πλάτος του δρόμου. Το 65% των μαθητών της πόλης του Κορυδαλλού φοιτά σε σχολεία που γειτνιάζουν με τις φυλακές. Το οξύμωρο αυτό οικιστικό «σχήμα»
 
δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή καθώς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των σχολείων.
 
Στις 20 Απριλίου στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού προγραμματίζεται να ξεκινήσει η δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών (215/2015). Την αντίθεση τους στην απόφαση αυτή έχουν εκφράσει ήδη με ομόφωνο ψήφισμα τους που έχει παραδοθεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, ο Δήμαρχος Σταύρο Κασιμάτης, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, όλες οι δημοτικές παρατάξεις, εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Διδασκάλων, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), της κίνησης «Δεν Ξεχνάμε», εκπροσωπώντας τους φίλους και την οικογένεια του Παύλου Φύσσα. Παράλληλα έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών οι εκπρόσωποι των φορέων ζητούν τη μεταφορά της δίκης σε άλλη δικαστική αίθουσα εκτός των φυλακών Κορυδαλλού.
 
Έχοντας βιώσει εξεγέρσεις, επεισοδιακές αποδράσεις, βίαιες καταστολές, οι κάτοικοι της περιοχής του Κορυδαλλού, τα γειτονικά σχολεία και οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι λογικό να αγωνιούν, καθώς η δίκη της ΧΑ αναμένεται να διαταράξει την κοινωνική ειρήνη, θέτοντας σε δοκιμασία την ήδη ταλαιπωρημένη περιοχή και βάζοντας σε κίνδυνο τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων των σχολείων ένα μήνα ακριβώς μετά την έναρξη της δίκης. Σε συγκεκριμένες σελίδες του διαδικτύου, κυκλοφορούν ήδη, απειλές για φασιστικές διαδηλώσεις με τους υποστηρικτές των κατηγορουμένων να προειδοποιούν για «μακελειό» ή «κόλαση». Εφιστούμε την προσοχή στο ότι η διεθνούς ενδιαφέροντος δίκη, θα προσελκύσει πλήθος επισκεπτών και θα διεξαχθεί λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον τόπο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, σε μια άκρως φορτισμένη ατμόσφαιρα.
 
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι Υπουργοί:
 
1. Θεωρεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης ως κατάλληλο τόπο διεξαγωγής της δίκης το κατάστημα των φυλακών;
 
2. Υπάρχει κάποιο σχέδιο, που να εξασφαλίζει το να μη διαταραχθεί η ομαλή πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία τους, καθώς και η απρόσκοπτη διεξαγωγή των μαθημάτων;
 
3. Σε περίπτωση που χαθούν ώρες μαθημάτων, όπως αναμένουν οι αρμόδιοι φορείς, με ποιο τρόπο και σε ποιο χρόνο θ’ αναπληρωθούν, ειδικά για τους μαθητές που πρόκειται να δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις;
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Πρωτοποριακές αλλαγές
στο χώρο της Ναυτιλίας»
 
Αυτοψία Λαμπρίδη στις
Λιμενικές εγκαταστάσεις
της Δ. Αττικής

Κώστας Μαρκουλιδάκης:
Παρουσίαση Συνδυασμού …

«Οι θάλασσες συναντούν
τις Περιφέρειες»

Γεγονότα

Τρία νέα φωτοβολταϊκά
πάρκα από την
«ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες»

Έκθεση φωτογραφίας…
Πέτρου Κασιμάτη και
Νίκου Μπαρδούνια

«Της Κυριακής τα είδωλα»
για τα 90 χρόνια της
Προοδευτικής

podosfairiki_synerg.logo1
Συνεργασία Περιφέρειας και
ΠΕΣΥΔΑΠ για το όρος
Αιγάλεω 

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

24 Νοεμβρίου 2017, 00.44
 «Όχι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς»
Δήλωση Δ. Στρατούλη μέλος Π.Γ. της ΛΑΕ,...
22 Νοεμβρίου 2017, 01.23
«100 χρόνια Οκτωβριανή Επανάσταση» εκδήλωση του ΚΚΕ στο ΣΕΦ
«Σας καλούμε να γιορτάσουμε μαζί το...
21 Νοεμβρίου 2017, 23.14
«Γρήγορα αντανακλαστικά στις φυσικές καταστροφές»
Συνέντευξη για θέματα που αφορούν στα...

Ναυτιλία

23 Νοεμβρίου 2017, 22.21
«Πρωτοποριακές αλλαγές στο χώρο της Ναυτιλίας»
Νομοσχέδιο που φέρνει για πρώτη φορά...
22 Νοεμβρίου 2017, 22.37
Κατάληψη των γραφείων της ΠΝΟ από τους Ναυτεργάτες
Ναυτεργάτες με την στήριξη της ΠΕΝΕΝ...
21 Νοεμβρίου 2017, 19.12
Το Υπ. Ναυτιλίας για τις ζημιές στο λιμάνι της Νέας Περάμου
Αυθημερόν υπέγραψε ο ΥΝΑΝΠ Παναγιώτης...

Πειραιάς

23 Νοεμβρίου 2017, 23.14
Φασιστική επίθεση σε πακιστανό μετανάστη, στον Πειραιά
Όπως καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ, ομάδα...
23 Νοεμβρίου 2017, 23.03
Στο πλευρό των πληγέντων οι Δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Πειραιά
Στο πλευρό των ανθρώπων που επλήγησαν...
23 Νοεμβρίου 2017, 23.03
Στο πλευρό των πληγέντων οι Δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Πειραιά
Στο πλευρό των ανθρώπων που επλήγησαν...