Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 24 Μάρτίου 2015 22:20

Ανατροπή στη σύμβαση της Cosco

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνοντας την έρευνα την οποία είχε ξεκινήσει από το 2009, μετά από προσφυγή της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και του τότε νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, ανακοίνωσε χθες τα συμπεράσματά της.
 
Σύμφωνα με αυτά «ορισμένα οικονομικά οφέλη που παραχωρήθηκαν από την Ελλάδα υπέρ του φορέα εκμετάλλευσης του λιμένα, Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε.(PCT) και στη μητρική της εταιρεία COSCO Pacific Limited (COSCO) έδωσαν στους δικαιούχους αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους, κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις».
 
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα οφέλη αυτά περιλαμβάνουν φορολογικές απαλλαγές και προνομιακή λογιστική μεταχείριση και για τον λόγο αυτό οι εταιρείες τώρα πρέπει να «επιστρέψουν στο ελληνικό κράτος το πλεονέκτημα που έλαβαν», ενώ διευκρινίζεται ότι για «να αποφευχθούν περαιτέρω στρεβλώσεις ανταγωνισμού, οι ελληνικές αρχές αναμένεται επίσης να σταματήσουν την παροχή αυτών των πλεονεκτημάτων στην PCT από τώρα και στο εξής».
 
Με απλά λόγια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τις φορολογικές απαλλαγές που προσφέρθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην COSCO και στις εταιρείες (μητρική και θυγατρική) να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο τα κέρδη που απέκτησαν από αυτά τα πλεονεκτήματα. Τα χθεσινά νέα από τις Βρυξέλλες δημιούργησαν ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς κάποιοι την απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη θεωρούσαν αναμενόμενη παρά το γεγονός ότι είχε καθυστερήσει αρκετά, ενώ για κάποιους άλλους ήταν έκπληξη.
 
Καταγγελίες
 
Να σημειώσουμε πάντως ότι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά χρόνια τώρα καταγγέλλουν τα φορολογικά πλεονεκτήματα που συμπεριλαμβάνονται στο άρθρο 2 του νόμου, με τον οποίο κυρώθηκε από την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. η αρχική σύμβαση παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ του ΣΕΜΠΟ στη θυγατρική της COSCO, ΣΕΠ Α.Ε. Οι καταγγελίες μιλούσαν για φορολογικά πλεονεκτήματα τα οποία χορηγήθηκαν μετά τη διαδικασία του διαγωνισμού και συνδέονται με διάφορες φορολογικές διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας.
 
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ναυτιλιακοί κύκλοι εξέφραζαν την απορία τους για το πώς η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε γνωστή λίγες μόλις ημέρες πριν από το ταξίδι των Δραγασάκη, Παππά, Κοτζιά στο Πεκίνο, σχολιάζοντας ότι η συγκυρία αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία. Να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή 27 Μαρτίου τα τρία στελέχη της κυβέρνησης θα ταξιδέψουν στο Πεκίνο, όπου θα έχουν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης, υψηλόβαθμα στελέχη της COSCO καθώς και διάφορα κινεζικά funds.
 
Επειτα από αυτές τις εξελίξεις το «μπαλάκι» πέφτει τώρα στα χέρια της κυβέρνησης, καθώς θα πρέπει να εξετάσει και να δει με ποιον τρόπο ακριβώς θα υλοποιήσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού το μόνο σίγουρο είναι ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι αρεστή στην πλευρά της COSCO και κατά πάσα πιθανότητα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ίσως υπάρξουν αντιδράσεις μέσω νομικών διαδικασιών.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι το Φθινόπωρο του 2014 ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εμφανιζόταν ικανοποιημένος λέγοντας ότι οι έρευνες της Ε.Ε. έχουν ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα με τη σύμβαση παραχώρησης.
 
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Βασική προτεραιότητα η
βιώσιμη ανάπτυξη της
ναυτιλίας
 
O Γ. Μώραλης στη γιορτή
της Ένωσης Απανταχού
Μανιατών

«Αριστερή φυσιογνωμία και
κοινωνία…»

«Όλα του γάμου
 δύσκολα …»

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«La politica della Grecia»
στην αίθουσα Τέχνης
Art Prisma

«Όχι στην επέκταση του
Λιμανιού» 

podosfairiki_synerg.logo1
Αθλητική Γωνιά στη Δημοτική
Βιβλιοθήκη Κοζάνης

Νέα διάκριση για την
Celestyal Cruises
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Φεβρουαρίου 2020, 20.51
«Αριστερή φυσιογνωμία και κοινωνία…»
Του Γιάννη Καρδαρά   Πολλά...
21 Φεβρουαρίου 2020, 20.46
Η πολιτική συγκέντρωση του Αλ. Τσίπρα το Σάββατο στο «Tae Kwon Do»
«7 μήνες κυβέρνηση ΝΔ - Η απάτη των "αρίστων"...

Ναυτιλία

21 Φεβρουαρίου 2020, 20.48
Βασική προτεραιότητα η βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλίας
Τη δέσμευση της Ελλάδας σε πολιτικές...
21 Φεβρουαρίου 2020, 20.40
Βελτιωμένα τα οικονομικά αποτελέσματα της ΟΛΠ Α.Ε.
Η  ΟΛΠ Α.Ε. ανακοινώνει τα οικονομικά...
20 Φεβρουαρίου 2020, 18.20
Οι αναπτυξιακές προοπτικές  στο Λιμάνι της Ελευσίνας
Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα...

Πειραιάς

23 Φεβρουαρίου 2020, 14.01
Μίμης Ανδρουλάκης στον Πειραιά
Οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν τη...
22 Φεβρουαρίου 2020, 23.31
«Γιατί δεν θα παραστούμε στα
Τους λόγους για τους οποίους η...
22 Φεβρουαρίου 2020, 22.55
Η ποίηση on the Road από το Δημοτικό Θέατρο
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,  φέρνει για...