Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 24 Μάρτίου 2015 22:20

Ανατροπή στη σύμβαση της Cosco

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνοντας την έρευνα την οποία είχε ξεκινήσει από το 2009, μετά από προσφυγή της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και του τότε νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, ανακοίνωσε χθες τα συμπεράσματά της.
 
Σύμφωνα με αυτά «ορισμένα οικονομικά οφέλη που παραχωρήθηκαν από την Ελλάδα υπέρ του φορέα εκμετάλλευσης του λιμένα, Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε.(PCT) και στη μητρική της εταιρεία COSCO Pacific Limited (COSCO) έδωσαν στους δικαιούχους αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους, κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις».
 
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα οφέλη αυτά περιλαμβάνουν φορολογικές απαλλαγές και προνομιακή λογιστική μεταχείριση και για τον λόγο αυτό οι εταιρείες τώρα πρέπει να «επιστρέψουν στο ελληνικό κράτος το πλεονέκτημα που έλαβαν», ενώ διευκρινίζεται ότι για «να αποφευχθούν περαιτέρω στρεβλώσεις ανταγωνισμού, οι ελληνικές αρχές αναμένεται επίσης να σταματήσουν την παροχή αυτών των πλεονεκτημάτων στην PCT από τώρα και στο εξής».
 
Με απλά λόγια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τις φορολογικές απαλλαγές που προσφέρθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην COSCO και στις εταιρείες (μητρική και θυγατρική) να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο τα κέρδη που απέκτησαν από αυτά τα πλεονεκτήματα. Τα χθεσινά νέα από τις Βρυξέλλες δημιούργησαν ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς κάποιοι την απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη θεωρούσαν αναμενόμενη παρά το γεγονός ότι είχε καθυστερήσει αρκετά, ενώ για κάποιους άλλους ήταν έκπληξη.
 
Καταγγελίες
 
Να σημειώσουμε πάντως ότι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά χρόνια τώρα καταγγέλλουν τα φορολογικά πλεονεκτήματα που συμπεριλαμβάνονται στο άρθρο 2 του νόμου, με τον οποίο κυρώθηκε από την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. η αρχική σύμβαση παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ του ΣΕΜΠΟ στη θυγατρική της COSCO, ΣΕΠ Α.Ε. Οι καταγγελίες μιλούσαν για φορολογικά πλεονεκτήματα τα οποία χορηγήθηκαν μετά τη διαδικασία του διαγωνισμού και συνδέονται με διάφορες φορολογικές διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας.
 
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ναυτιλιακοί κύκλοι εξέφραζαν την απορία τους για το πώς η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε γνωστή λίγες μόλις ημέρες πριν από το ταξίδι των Δραγασάκη, Παππά, Κοτζιά στο Πεκίνο, σχολιάζοντας ότι η συγκυρία αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία. Να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή 27 Μαρτίου τα τρία στελέχη της κυβέρνησης θα ταξιδέψουν στο Πεκίνο, όπου θα έχουν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης, υψηλόβαθμα στελέχη της COSCO καθώς και διάφορα κινεζικά funds.
 
Επειτα από αυτές τις εξελίξεις το «μπαλάκι» πέφτει τώρα στα χέρια της κυβέρνησης, καθώς θα πρέπει να εξετάσει και να δει με ποιον τρόπο ακριβώς θα υλοποιήσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού το μόνο σίγουρο είναι ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι αρεστή στην πλευρά της COSCO και κατά πάσα πιθανότητα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ίσως υπάρξουν αντιδράσεις μέσω νομικών διαδικασιών.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι το Φθινόπωρο του 2014 ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εμφανιζόταν ικανοποιημένος λέγοντας ότι οι έρευνες της Ε.Ε. έχουν ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα με τη σύμβαση παραχώρησης.
 
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Το φιάσκο της προανακριτικής
για Παπαγγελόπουλο 
 
Η Μαρία Ρεπούση για την
μήνυση του Γ. Λαγού 

Ομόφωνη στάση κατά του Mall  

Όταν η πόλη αντιστέκεται… 
 

Γεγονότα

Νέο Album Armagos -
The Lonely Piano

Παγκόσμια ημέρα των ζώων 

Διαγωνισμός Φωτογραφίας με
θέμα την ναυτιλία

podosfairiki_synerg.logo1
«Συνεργασία του
Πανεπιστημίου Frederick
με την Ένωση Ελλήνων
Ποινικολόγων και
Μαχόμενων Δικηγόρων»

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

11 Οκτωβρίου 2019, 01.19
Ανακοίνωση από το τμήμα Ναυτιλίας του...
09 Οκτωβρίου 2019, 17.53
Το φιάσκο της προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο
Τα «σημάδια» της χθεσινής ψηφοφορίας...
09 Οκτωβρίου 2019, 17.45
Η Μαρία Ρεπούση για την μήνυση του Γ. Λαγού
«Ο Γιάννης Λαγός, χρυσαυγίτης...

Ναυτιλία

11 Οκτωβρίου 2019, 01.14
 ΟΛΠ: Επενδύσεις  611,8 εκατ. ευρώ
Η ΟΛΠ Α.Ε. ανακοινώνει ότι εγκρίθηκαν από...
10 Οκτωβρίου 2019, 10.51
ΕΣΑΛ:Εξαιρείται μόνο το Car Terminal στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας
Ανακοίνωση του Υπ. Ναυτιλίας για τη...
09 Οκτωβρίου 2019, 17.24
«Όχι σε μεσοβέζικες λύσεις»
Ανακοίνωση του Συνδέσμου Ναυπηγιών...

Πειραιάς

13 Οκτωβρίου 2019, 23.03
Κάποτε στον Πειραιά…
Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος, ο...
13 Οκτωβρίου 2019, 19.18
33ος Βαρτζάκειος Δρόμος Υγείας Πειραιά
Εκκίνηση σήμερα το πρωί, στον 33ο...
13 Οκτωβρίου 2019, 19.15
«Μέγαλη επιτυχία για το Λιμάνι του Πειραιά»
Δήλωση του Νίκου Μπελαβίλα για την...