Σάββατο, 24 Αυγούστου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 24 Μάρτίου 2015 22:20

Ανατροπή στη σύμβαση της Cosco

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνοντας την έρευνα την οποία είχε ξεκινήσει από το 2009, μετά από προσφυγή της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και του τότε νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, ανακοίνωσε χθες τα συμπεράσματά της.
 
Σύμφωνα με αυτά «ορισμένα οικονομικά οφέλη που παραχωρήθηκαν από την Ελλάδα υπέρ του φορέα εκμετάλλευσης του λιμένα, Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε.(PCT) και στη μητρική της εταιρεία COSCO Pacific Limited (COSCO) έδωσαν στους δικαιούχους αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους, κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις».
 
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα οφέλη αυτά περιλαμβάνουν φορολογικές απαλλαγές και προνομιακή λογιστική μεταχείριση και για τον λόγο αυτό οι εταιρείες τώρα πρέπει να «επιστρέψουν στο ελληνικό κράτος το πλεονέκτημα που έλαβαν», ενώ διευκρινίζεται ότι για «να αποφευχθούν περαιτέρω στρεβλώσεις ανταγωνισμού, οι ελληνικές αρχές αναμένεται επίσης να σταματήσουν την παροχή αυτών των πλεονεκτημάτων στην PCT από τώρα και στο εξής».
 
Με απλά λόγια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τις φορολογικές απαλλαγές που προσφέρθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην COSCO και στις εταιρείες (μητρική και θυγατρική) να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο τα κέρδη που απέκτησαν από αυτά τα πλεονεκτήματα. Τα χθεσινά νέα από τις Βρυξέλλες δημιούργησαν ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς κάποιοι την απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη θεωρούσαν αναμενόμενη παρά το γεγονός ότι είχε καθυστερήσει αρκετά, ενώ για κάποιους άλλους ήταν έκπληξη.
 
Καταγγελίες
 
Να σημειώσουμε πάντως ότι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά χρόνια τώρα καταγγέλλουν τα φορολογικά πλεονεκτήματα που συμπεριλαμβάνονται στο άρθρο 2 του νόμου, με τον οποίο κυρώθηκε από την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. η αρχική σύμβαση παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ του ΣΕΜΠΟ στη θυγατρική της COSCO, ΣΕΠ Α.Ε. Οι καταγγελίες μιλούσαν για φορολογικά πλεονεκτήματα τα οποία χορηγήθηκαν μετά τη διαδικασία του διαγωνισμού και συνδέονται με διάφορες φορολογικές διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας.
 
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ναυτιλιακοί κύκλοι εξέφραζαν την απορία τους για το πώς η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε γνωστή λίγες μόλις ημέρες πριν από το ταξίδι των Δραγασάκη, Παππά, Κοτζιά στο Πεκίνο, σχολιάζοντας ότι η συγκυρία αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία. Να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή 27 Μαρτίου τα τρία στελέχη της κυβέρνησης θα ταξιδέψουν στο Πεκίνο, όπου θα έχουν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης, υψηλόβαθμα στελέχη της COSCO καθώς και διάφορα κινεζικά funds.
 
Επειτα από αυτές τις εξελίξεις το «μπαλάκι» πέφτει τώρα στα χέρια της κυβέρνησης, καθώς θα πρέπει να εξετάσει και να δει με ποιον τρόπο ακριβώς θα υλοποιήσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού το μόνο σίγουρο είναι ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι αρεστή στην πλευρά της COSCO και κατά πάσα πιθανότητα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ίσως υπάρξουν αντιδράσεις μέσω νομικών διαδικασιών.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι το Φθινόπωρο του 2014 ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εμφανιζόταν ικανοποιημένος λέγοντας ότι οι έρευνες της Ε.Ε. έχουν ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα με τη σύμβαση παραχώρησης.
 
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Το master plan του ΟΛΠ
στο επίκεντρο
 
Ο «Γαλάζιος» εφοπλιστής
της Σαμοθράκης 

Η Απάντηση του Χρ. Σπίρτζη
για το δυστύχημα στον Πόρο

«Η αποτυχία της ιδιωτικής
πρωτοβουλίας στην
Ακτοπλοΐα»

Γεγονότα

Καλωσορίσατε στον
προορισμό σας με μόλις
ένα κλικ

Ελληνικά Πετρέλαια:
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

«Water Sports Certified
Quality» 

podosfairiki_synerg.logo1
Επίσημη επίσκεψη στον ΟΛΠ…

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

23 Αυγούστου 2019, 22.18
Η Απάντηση του Χρ. Σπίρτζη για το δυστύχημα στον Πόρο
Η Απάντηση του Χρήστου Σπίρτζη,...
21 Αυγούστου 2019, 10.51
«Απαράδεκτη η παρέμβαση των ΗΠΑ»
«Απαράδεκτη» θεωρεί την παρέμβαση των ΗΠΑ...
19 Αυγούστου 2019, 19.19
Ο «Γαλάζιος» εφοπλιστής της Σαμοθράκης
Ούτε μία ούτε δύο αλλά έξι φορές τον...

Ναυτιλία

23 Αυγούστου 2019, 22.01
Το  ‘ANDROS JET’ ολοκληρώνει τα δρομολόγια του στη Σαμοθράκη
Η SEAJETS σε συντονισμό με το Υπουργείο...
19 Αυγούστου 2019, 19.12
Η αποτυχία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ακτοπλοΐα»
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ για την...
18 Αυγούστου 2019, 13.06
Εκτεθήκατε κύριε Υπουργέ …
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Υπ....

Πειραιάς

21 Αυγούστου 2019, 10.59
Ολυμπιακός – Κράσνονταρ απόψε στο «Καραϊσκάκης»
Το πρώτο από τα δύο βήματα που απομένουν...
20 Αυγούστου 2019, 23.51
Το master plan του ΟΛΠ στο επίκεντρο
Με τον Υπουργό Ναυτιλίας και...
20 Αυγούστου 2019, 18.12
 28 Αυγούστου η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής
Ητελετή ορκωμοσίας της νέας...