Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, 2017

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 18 Μάρτίου 2015 10:26

Θ. Φωτίου: Η φτώχεια δεν είναι αποδεκτή

damanaki ixthok1
Προτροπή προς τη Βουλή, «να κάνει με γενναιοδωρία το πρώτο βήμα και να υπερψηφίσει ομόφωνα» το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και την πάταξη της διαφθοράς, απηύθυνε η αρμόδια υπουργός για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, παρουσιάζοντάς το στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
 
Αναφερόμενη στο πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου που εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, η υπουργός ανέφερε πως η υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι ένα πρώτο βήμα, ώστε τα άτομα και τα νοικοκυριά που έχουν τεθεί στο περιθώριο εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής «να καταλάβουν πως δεν είναι μόνα τους στην κρίση» - αλλά κυρίως «για να ακολουθήσει στη συνέχεια, και το μείγμα εκείνο της πολιτικής, που θα απομακρύνει τον εφιάλτη που ζει η χώρα μας».
 
Η αναπληρωτής υπουργός για την Κοινωνική Αλληλεγγύη υποστήριξε πως για την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα, υπεύθυνα είναι τα Μνημόνια. «Η Ελλάδα βιώνει τα αποτελέσματα ενός πολέμου σε καιρό ειρήνης» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως «στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, λες και δεν υπήρξε τίποτε πιο πριν».
 
«Οι εταίροι δανειστές μας, ομολογούν πως οι περιοριστικές πολιτικές δεν έλυσαν τα προβλήματα αλλά τα επιβάρυναν περαιτέρω» τόνισε η κ. Φωτίου. «Από το 2009, ο πραγματικός κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 25,9%, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 22,2%, τα συνολικά εισοδήματα μειώθηκαν κατά 53 δισ. ευρώ, το χρέος ανήλθε από το 124% στο 176% του ΑΕΠ, οι άνεργοι αυξήθηκαν από 500.000 σε 1.245.340. Η Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat, βρίσκεται στη χειρότερη θέση ανάμεσα στους "28" σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο της φτώχειας, ενώ η παιδική φτώχεια ανέβηκε στο 28,8% και η φτώχεια γενικότερα στο 23,1%.
 
Γι' αυτό κάνουμε το πρώτο βήμα: Η φτώχεια δεν είναι μοιραία μη αναστρέψιμη κατάσταση, ούτε αποδεκτή πραγματικότητα της κοινωνίας μας, ούτε πεδίο εφαρμογής φιλανθρωπικών πρακτικών. Δεν αντιπαλεύεται με οριζόντιες επιδοματικές πολιτικές, αλλά αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης, με είσοδο των ανέργων στην αγορά εργασίας, νέες θέσεις εργασίας, εξασφάλιση εισοδήματος στα νοικοκυριά, κοινωνική ένταξη και ενεργό συμμετοχή τους, απρόσκοπτη πρόσβαση στα βασικά αγαθά διαβίωσης, υγεία, παιδεία, πολιτισμό. Ο λαός μας δεν θέλει ελεημοσύνη, αλλά δουλειά και ποιότητα ζωής».
 
Πέραν από το νομοσχέδιο που εξασφαλίζει δωρεάν ρεύμα, επιδότηση σίτισης και στέγασης στα νοικοκυριά που τελούν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και την αναθεώρηση της εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη (που διαμορφώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2014 ως προαπαιτούμενο για το ΕΣΠΑ), «προκειμένου να προσαρμοστεί στις προτεραιότητες της πολιτικής της κυβέρνησης».
 
Επίσης εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για τη διαμόρφωση μόνιμου μηχανισμού κοινωνικής ένταξης, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Απριλίου και με σκοπό να έχει διαμορφωθεί μόνιμος μηχανισμός κοινωνικής ένταξης μέχρι το τέλος του έτους.
 
Μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει υπογραφεί και η υπουργική απόφαση που θα αφορά τη βοήθεια που θα διανέμεται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), ενώ το υπουργείο προχωρά και στην καταγραφή όλων των ωφελούμενων από δράσεις του υπουργείου και άλλων φορέων, ώστε «να εκμεταλλευτούμε τα υπάρχοντα εργαλεία με νέο, διαφορετικό τρόπο από εκείνον που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα:
 
Όχι με αποσπασματική εφαρμογή τους, αλλά με συνέργεια, συντονισμό και αλληλοσυμπλήρωση των δράσεων και με απόλυτη διαφάνεια στη διάθεση πόρων» ανέφερε μεταξύ άλλων η Θ. Φωτίου.

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Πρωτοποριακές αλλαγές
στο χώρο της Ναυτιλίας»
 
Αυτοψία Λαμπρίδη στις
Λιμενικές εγκαταστάσεις
της Δ. Αττικής

Κώστας Μαρκουλιδάκης:
Παρουσίαση Συνδυασμού …

«Οι θάλασσες συναντούν
τις Περιφέρειες»

Γεγονότα

Τρία νέα φωτοβολταϊκά
πάρκα από την
«ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες»

Έκθεση φωτογραφίας…
Πέτρου Κασιμάτη και
Νίκου Μπαρδούνια

«Της Κυριακής τα είδωλα»
για τα 90 χρόνια της
Προοδευτικής

podosfairiki_synerg.logo1
Συνεργασία Περιφέρειας και
ΠΕΣΥΔΑΠ για το όρος
Αιγάλεω 

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

24 Νοεμβρίου 2017, 00.44
 «Όχι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς»
Δήλωση Δ. Στρατούλη μέλος Π.Γ. της ΛΑΕ,...
22 Νοεμβρίου 2017, 01.23
«100 χρόνια Οκτωβριανή Επανάσταση» εκδήλωση του ΚΚΕ στο ΣΕΦ
«Σας καλούμε να γιορτάσουμε μαζί το...
21 Νοεμβρίου 2017, 23.14
«Γρήγορα αντανακλαστικά στις φυσικές καταστροφές»
Συνέντευξη για θέματα που αφορούν στα...

Ναυτιλία

23 Νοεμβρίου 2017, 22.21
«Πρωτοποριακές αλλαγές στο χώρο της Ναυτιλίας»
Νομοσχέδιο που φέρνει για πρώτη φορά...
22 Νοεμβρίου 2017, 22.37
Κατάληψη των γραφείων της ΠΝΟ από τους Ναυτεργάτες
Ναυτεργάτες με την στήριξη της ΠΕΝΕΝ...
21 Νοεμβρίου 2017, 19.12
Το Υπ. Ναυτιλίας για τις ζημιές στο λιμάνι της Νέας Περάμου
Αυθημερόν υπέγραψε ο ΥΝΑΝΠ Παναγιώτης...

Πειραιάς

23 Νοεμβρίου 2017, 23.14
Φασιστική επίθεση σε πακιστανό μετανάστη, στον Πειραιά
Όπως καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ, ομάδα...
23 Νοεμβρίου 2017, 23.03
Στο πλευρό των πληγέντων οι Δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Πειραιά
Στο πλευρό των ανθρώπων που επλήγησαν...
23 Νοεμβρίου 2017, 23.03
Στο πλευρό των πληγέντων οι Δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Πειραιά
Στο πλευρό των ανθρώπων που επλήγησαν...