Τετάρτη, 08 Ιουλίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 23:50

Απαγορευτικό, όχι όμως δεσμευτικό

Το Τμήμα Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σχεδίασε ιστοσελίδα ενημέρωσης των επιβατών για το πότε και πού δένουν τα πλοία λόγω καιρικών συνθηκών.

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

«Υπάρχει κάποιο σάιτ που να μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για το απαγορευτικό απόπλου;» ήταν η ερώτηση αναγνώστη της εφημερίδας μας που ήθελε να ταξιδέψει για την Κρήτη και προσπαθούσε να βρει από πού θα μπορούσε να μάθει εάν θα έχει απαγορευτικό ή όχι.
 
Η ερώτηση αυτή ήταν καθοριστική για να γίνει το ρεπορτάζ που ακολουθεί, καθώς η απάντηση που δώσαμε στον αναγνώστη ήταν «όχι», αφού τέτοια ιστοσελίδα δεν υπάρχει στο διαδίκτυο, τουλάχιστον προς το παρόν, αν και η ιδέα είναι κατοχυρωμένη εδώ και τρία χρόνια, το σάιτ έχει ήδη δημιουργηθεί, αλλά για λόγους που θα εξηγήσουμε πιο κάτω δεν μπορεί ακόμα να «ανεβεί» στο διαδίκτυο.
 
Με ευνοϊκές διαθέσεις
 
Τον διαδικτυακό ιστότοπο με την ονομασία «apagoreytiko.gr» δημιούργησαν τα μέλη του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών με την υποστήριξη μελών του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η ιδέα για τη δημιουργία του ανήκει στην Ελένη Θανοπούλου, πρόεδρο του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία μίλησε στην «Εφ.Συν.» και εξήγησε πώς ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, πώς υλοποιήθηκε και γιατί ακόμα δεν μπορεί να «ανεβεί» στο διαδίκτυο.
 
Το 2012 το πρότειναν για πρώτη φορά στο υπουργείο Ναυτιλίας και η ιδέα έγινε δεκτή με ευνοϊκές διαθέσεις από την τότε πολιτική ηγεσία. Πρόκειται για μια δημόσια ιστοσελίδα η οποία δημιουργήθηκε εθελοντικά, για τα λιμεναρχεία, έτσι ώστε το κάθε λιμεναρχείο να συνδέεται με τα στοιχεία που θα του έχουν χορηγηθεί για να εισαγάγει την κατάσταση ύπαρξης απαγορευτικού απόπλου και την ώρα της επόμενης ενημέρωσης για όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια επιβατηγών πλοίων.
 
Ο σκοπός του ιστότοπου είναι η άμεση ενημέρωση στους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας για τα εκδοθέντα και σε ισχύ ανά την Ελλάδα απαγορευτικά απόπλου των επιβατηγών πλοίων. Οι στόχοι: διευκόλυνση του έργου των λιμενικών αρχών, εκπαίδευση του κοινού και προώθηση της κουλτούρας ασφάλειας (safety culture). «Μου έχουν εξιστορήσει πλοίαρχοι περιστατικά όπου βγαίνει απαγορευτικό, ανακοινώνουν ότι το πλοίο δεν θα φύγει λόγω καιρού και οι επιβάτες διαμαρτύρονται και απαιτούν να ταξιδέψουν. Χρειάζεται το κοινό να μάθει ότι το να ταξιδεύει κάποιος με 8 και 9 Μποφόρ είναι επικίνδυνο», αναφέρει η Ε. Θανοπούλου.
 
Στην πορεία προέκυψαν όμως λειτουργικά προβλήματα από τη μη ξεκάθαρη κατάσταση που υφίσταται στην εφαρμογή του «απαγορευτικού απόπλου» λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα. Πρακτικά δηλαδή το πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι δημιουργοί του είναι: το σάιτ θα έγραφε ότι τη συγκεκριμένη ημέρα υπάρχει απαγορευτικό απόπλου, αλλά το πλοίο μπορεί και να φύγει καθώς υπάρχει το «παραθυράκι» (υποκειμενικό στοιχείο το αποκαλεί η κ. Θανοπούλου) και ο πλοίαρχος μπορεί να αποφασίζει.
 
Οπότε, όπως τονίζει η Ε. Θανοπούλου, άμεσα θα ετίθετο μεγάλο θέμα με την εγκυρότητά του. Το επόμενο βήμα είναι να ζητήσουν μια εκ νέου συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ, προκειμένου να συζητήσουν και πάλι το θέμα για να δουν πώς μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και το ΥΝΑ να προχωρήσει στην αφαίρεση του υποκειμενικού στοιχείου στη διαδικασία χορήγησης άδειας του απόπλου των πλοίων.
 
Η Φαλκονέρα
 
Το «απαγορευτικό απόπλου» λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών τέθηκε σε ισχύ μετά την τραγωδία του επιβατηγού-οχηματαγωγού «Ηράκλειον» το 1966, που απέπλευσε με άνεμο 9 και πλέον Μποφόρ, ακολουθώντας τη μέχρι τότε τακτική του «απόπλου κατά κρίση πλοιάρχου», με αποτέλεσμα να υποστεί μετατόπιση φορτίου και να βυθιστεί, με 217 θύματα. Το μέτρο αυτό ίσχυε για επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία υπό ελληνική σημαία σε ελληνικές θάλασσες και επιβαλλόταν καθολικά από τις λιμενικές αρχές.
 
To 2005 όμως η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ με απόφασή της τροποποίησε τον νόμο, αφήνοντας κάποια «παραθυράκια», καθιερώνοντας έτσι το «ελαστικό απαγορευτικό», δίνοντας τη δυνατότητα στους πλοιάρχους να αποπλέουν με δυνατούς ανέμους εφόσον πριν καταθέσουν σχετική υπεύθυνη δήλωση ότι θ’ ακολουθήσουν άλλη πορεία από την προγραμματισμένη, στην οποία θα πνέουν άνεμοι μικρότερης έντασης. Η απόφαση αυτή τότε είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση και διαφωνία τόσο της ΠΝΟ όσο και των πλοιάρχων.
 
Το «λάστιχο»
 
Από τότε μέχρι και σήμερα το «απαγορευτικό» λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, στο οποίο είχαν εναντιωθεί οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, δεν εφαρμόζεται αυστηρά από τις λιμενικές αρχές και πάντα υπάρχει το «παραθυράκι» με την απόφαση του πλοιάρχου. Μπορεί μεν να εκδίδεται απαγορευτικό μετά την πρόγνωση της ΕΜΥ, αλλά αυτό γίνεται «λάστιχο» και εφαρμόζεται κατά περίπτωση. Πολλά είναι τα περιστατικά που έχουμε δει, πλοία να ταξιδεύουν με 8 και 9 Μποφόρ και οι πλοίαρχοι να κάνουν ηρωικές προσπάθειες για να καταπλεύσουν σε προβληματικά λόγω υποδομών λιμάνια.
 
Πηγή: efsyn.gr
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

Ο Μαρινάκης αδειάζει τα
παπαγαλάκια της κυβέρνησης… 
 
Ο Νίκος Ξυδάκης νέος διευθυντής
του «105,5 Στο Κόκκινο» 

Η αξιοποίηση του Πύργου
ανοίγει τον δρόμο για την 
«ΙπποδάμειαΑγορά»

Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

"Το ομορφότερο γκολ
ήταν μια πάσα"

Ο πύργος του Πειραιά:
«πράσινο φως» για το
κτήριο φάντασματων
45 χρόνων!

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

Ναυτιλία

08 Ιουλίου 2020, 09.25
«Αειφορία Λιμένων του Κόσμου 2020»
Βραβείο Διεθνούς Κύρους για το Green C Ports ...
07 Ιουλίου 2020, 23.12
 Σειρήνες στα λιμάνια για τον επαναπατρισμό των ναυτικών
Ανακοίνωση του Ομίλου Εταιρειών...

Πειραιάς

08 Ιουλίου 2020, 09.44
Θρίλερ στα Βοτσαλάκια … εντοπίστηκε πτώμα στην παραλία
Σε συναγερμό τέθηκε σήμερα το πρωί η...
07 Ιουλίου 2020, 19.01
6η χρονιά για το «Piraeus Sports Camp»
Ο Δήμος Πειραιά και ο Οργανισμός...