Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015 01:14

«Φορτωθήκαμε όλες τις ευθύνες»

damanaki ixthok1
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του στον Πειραιά, άσκησε κριτική προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι προσωπικά δεν ανέχεται το «επικοινωνιακό δημαγωγικό παιχνίδι ανάμεσα στον άγαρμπο εκφοβισμό που επαγγέλλεται η ΝΔ και τον κουτοπόνηρο εφησυχασμό που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ».
 
Αποσπάσματα από την ομιλία του Ε.Βενιζέλου στον Πειραιά:
 
“Σήμερα θα μιλήσουμε για τα μεγάλα εθνικά προτάγματα, γιατί είμαστε ελάχιστες μέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου που θα κρίνουν την πορεία της χώρας, όχι μέχρι τις μεθεπόμενες εκλογές, αλλά για πολλές – πολλές δεκαετίες.
 
Έφτασε η ώρα της αλήθειας, γιατί στις 25 Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός καλείται να κάνει μια επιλογή η οποία αφορά τον ίδιο, το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του.
 
Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι αντιμετωπίζουμε μια κοινωνία δύσπιστη, στην πλειοψηφία της εχθρική απέναντι σε αυτό που έχουμε κάνει.
 
Γιατί το ΠΑΣΟΚ, το κραταιό, το πανίσχυρο, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ της αλλαγής, του 48%, το ΠΑΣΟΚ της εθνικής κυριαρχίας, το ΠΑΣΟΚ που ανέδειξε το μικρομεσαίο, που έδωσε φτερά στο μη προνομιούχο, το ΠΑΣΟΚ που ένωσε τη διχασμένη Ελλάδα και δικαίωσε την Εθνική Αντίσταση, το ΠΑΣΟΚ που κατοχύρωσε τα δικαιώματα των γυναικών, το ΠΑΣΟΚ που έφτιαξε το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, το ΕΣΥ, το Σύστημα Πρόνοιας, το ΠΑΣΟΚ που ανέβασε τα εισοδήματα και τις προοπτικές όλων των Ελλήνων και ιδίως των πιο αδικημένων, το ΠΑΣΟΚ που πάντοτε διασφάλιζε την πρόοδο, την προοπτική, την  πορεία της χώρας από το καλό στο καλύτερο, το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε αντιμέτωπο το 2010 με ένα τραγικό ιστορικό δίλημμα. Πολύ απλό:
 
Εάν θα πει ότι η χώρα είναι χρεοκοπημένη, καταστραμμένη, αλλά ότι φταίνε οι προηγούμενοι, ότι οι ευθύνες βαρύνουν την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, την κυβέρνηση της Ν.Δ. της περιόδου 2004 – 2009, θα τους δείξει, θα τους καταγγείλει, αλλά θα αφήσει τη χώρα να καταστραφεί.
 
Ή εάν θα μπει μπροστά να πάρει την ευθύνη, να πιάσει τα “αναμμένα κάρβουνα” και να κάνει δύσκολες επιλογές ,αντίθετες με την πορεία του. Αντίθετες με τις προσδοκίες, τις ελπίδες, τις συνήθειες των δικών μας ανθρώπων, της Δημοκρατικής Παράταξης.
 
Δεν κάναμε την πρώτη επιλογή. Την εύκολη επιλογή, που θα προστάτευε την παράταξη, αλλά θα κατέστρεφε τη χώρα. Kαι πίσω από την δική μας προθυμία, την δική μας υπευθυνότητα, κρύφτηκε η δεξιά και ξεχάστηκαν οι ευθύνες. Δεν τις μοιραστήκαμε ούτε δίκαια, ούτε αναλογικά. Φορτωθήκαμε όλες τις ευθύνες εμείς και αφήσαμε τη Ν.Δ. στην αντιμνημονιακή της ευφορία, επί μήνες ολόκληρους μέχρι το Νοέμβριο του 2011 να συμπλέει με το ΣΥΡΙΖΑ, να συμπλέει με την ακροδεξιά και να ηγείται των αγανακτισμένων στις πλατείες, κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που δεν είχε καταγγείλει τις ευθύνες τις δικές της.
 
Βεβαίως θα μπορούσαμε να την είχαμε αναγκάσει να μετάσχει στην ευθύνη και δεν το κάναμε. Βεβαίως θα μπορούσαμε να είχαμε μιλήσει πολύ πιο καθαρά, να έχουμε αναδείξει την πραγματικότητα και προεκλογικά και μετεκλογικά.
 
Βεβαίως και θα μπορούσαμε να έχουμε ζητήσει από τον ελληνικό λαό να μας δώσει ρητή εντολή και νομιμοποίηση γι΄ αυτό που πρέπει να κάνουμε, κάτι που έκανε ο ελληνικός λαός το 2012. Γιατί το 2012, εν γνώσει των δεδομένων και των συνεπειών και των θυσιών, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού ,το 47% ,ψήφισε την δική μας εθνική στρατηγική στην οποία προσχώρησαν και η Ν.Δ. και η ΔΗΜΑΡ, ακόμη και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός του κ. Καρατζαφέρη.
 
Όμως τα πράγματα δεν έγιναν έτσι το 2010, γιατί κάναμε την επιλογή της ευθύνης. Και πίστεψαν και πιστεύουν πολλοί συμπολίτες μας μέχρι τώρα, που είναι άνθρωποί μας, «σαρξ εκ της σαρκός μας», ότι όλο αυτό ήταν ένα λάθος. Λάθος για τον τόπο, λάθος για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους, λάθος για το ΠΑΣΟΚ. Και αναζήτησαν τρόπους διαμαρτυρίας, τρόπους έκφρασης και τους βρήκαν τότε σε ένα μικρό κόμμα, της Ριζοσπαστικής Κομμουνιστικής Αριστεράς που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και που είναι ακόμη κατά βάθος η ηγετική του ομάδα.
 
Είναι έτσι; Υπήρχε άλλος δρόμος εύκολος και δεν τον ακολουθήσαμε; Υπήρχε μαγική λύση; Μετείχαμε εμείς, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ,με τη στήριξή σας, σε μια παγκόσμια συνωμοσία εναντίον της Ελλάδος και του ελληνικού λαού; Υπήρχε η δυνατότητα η χώρα να γλιτώσει την καταστροφή, την ταπείνωση, να γλιτώσει την ερημοποίηση με έναν τρόπο εύκολο, μαγικό, αθώο και δεν τον ακολουθήσαμε; Γιατί;
 
«Γιατί δεχτήκατε να κυβερνήσετε με τη Ν.Δ» – με ρωτάνε – το 2012; Μα, η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να την έχουμε αναγκάσει να μπει στην ευθύνη το Μάιο του 2010. Την παρακαλέσαμε τον Ιούνιο του 2011 να δεχτεί να στηρίξει μια κυβέρνηση συνεργασίας με ουδέτερο πρωθυπουργό.
 
Και ήρθε στην ευθύνη, μαζί με τον κ. Καρατζαφέρη το Νοέμβριο του 2011 επιβάλλοντας ως όρο πως αμέσως μετά τη συμφωνία θα πάμε στις εκλογές. Δεν μας άφησε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία. Και αυτός ο πρόωρος θάνατος της κυβέρνησης Παπαδήμου, κόστισε πολύ στη διαπραγμάτευση, στη χώρα, στον πολίτη.
 
Γι’ αυτό δεν ανεχόμαστε ,φίλες και φίλοι, δεν ανέχομαι προσωπικά και κανείς και καμία από εσάς δεν πρέπει να ανέχεται αυτό το επικοινωνιακό, δημαγωγικό παιχνίδι ανάμεσα στον άγαρμπο εκφοβισμό που επαγγέλλεται η Ν.Δ. και τον κουτοπόνηρο εφησυχασμό που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο.
 
Πολιτική μας είναι η αλήθεια. Πολιτική μας είναι να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα. Γιατί τώρα δεν υπάρχει περιθώριο. Όλα κρίνονται στις 26 Ιανουαρίου. Όλα κρίνονται σε λίγες μέρες, σε λίγες εβδομάδες. Και είναι πραγματικά κρίμα να τεθούν σε κίνδυνο όσα καταφέραμε, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, να αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα των θυσιών και των αγώνων του ελληνικού λαού. Των στερήσεων του ελληνικού λαού, της ταπείνωσής του, γιατί αναγκαστήκαμε να υποταχθούμε στο σκληρό πλαίσιο της τρόικας ,γιατί δεν υπήρχε καλύτερο”.

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Η υποψήφια της ΝΔ που
έπαιρνε παράνομα σύνταξη 
 
Παρέμβαση Στ. Μανουσάκη
για τις τουρκικές προκλήσεις

ΕΥΔΑΠ: Δεν υπάρχει κανένα
θέμα παραίτησης ...

Ο Νίκος Χουντής εκπρόσωπος
της Λαϊκής Ενότητας
στις Εκλογές
 

Γεγονότα

Εικαστική παρέμβαση του
ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ στο
Δικαστήριο Ανηλίκων Πειραιά

H ΕΥΔΑΠ μας ταξιδεύει στο
χωροχρόνο με το Πανεπιστήμιο
της Πενσυλβάνια

Λιμάνι και περιβάλλον …
του Νίκου Αξαρλή

podosfairiki_synerg.logo1
Επίσημη επίσκεψη στον ΟΛΠ…

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

24 Ιουνίου 2019, 00.25
Ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών
Ομιλία του Πρωθυπουργού και...
23 Ιουνίου 2019, 13.47
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής
Το Κίνημα Αλλαγής ανακοίνωσε τα...
22 Ιουνίου 2019, 21.33
Η υποψήφια της ΝΔ που έπαιρνε παράνομα σύνταξη
Αποκαλύψεις για υποψήφια με τη ΝΔ, η...

Ναυτιλία

22 Ιουνίου 2019, 21.14
Παράνομη ναύλωση σκάφους αναψυχής στη Μαρίνα Ζέας
Κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε, από...
20 Ιουνίου 2019, 23.17
«Διευκολύνονται οι αδειοδοτήσεις των ταρσανάδων»
Τις λύσεις που έδωσε η κυβέρνηση στον...
20 Ιουνίου 2019, 21.20
 Μεταφορικό Ισοδύναμο:Για τις αεροπορικές μετακινήσεις
Υπογράφηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό...

Πειραιάς

22 Ιουνίου 2019, 21.24
Άνω- κάτω το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον Πειραιά
Άνω- κάτω έχει γίνει το ψηφοδέλτιο της ΝΔ...
21 Ιουνίου 2019, 15.13
Προεκρολογικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ σε Α και Β Πειραιά
Εκλογικές συγκεντρώσεις σε...
21 Ιουνίου 2019, 00.00
Παραδίδεται το δεύτερο τμήμα της νέας Λεωφόρου Ποσειδώνος
Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις...