Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014 14:38

Η Αριστερά είναι έτοιμη να κυβερνήσει

damanaki ixthok1
Συνέντευξη του Γιάννη Μπαλάφα στην Αυγή
 
Σε μια... εν θερμώ αποτίμηση του κοινοβουλευτικού τριημέρου, ο Γιάννης Μπαλάφας καταλήγει σε δύο, ταυτόχρονα, συμπεράσματα: Ότι η κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται την πολιτική της και ότι η αριστερά είναι έτοιμη να κυβερνήσει.
 
Αναλύει επίσης τον οδικό χάρτη των πρώτων ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του. «Εμείς δεν είμαστε σε λίστες ούτε πήραμε μίζες», σημειώνει, τέλος, με έμφαση το μέλος της Π.Γ., υπογραμμίζοντας με τη φράση αυτή και τη διαφορά με το αντίπαλο στρατόπεδο.
 
 
Ποια είναι η αποτίμηση που κάνετε της τριήμερης διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης;
 
Το πρώτο που θα ήθελα να επισημάνω είναι η συνεχής απουσία του πρωθυπουργού από το Κοινοβούλιο. Είναι πρωτοφανές να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του και να ορίζει κάποιον άλλο για να εξηγήσει τι είναι αυτό που ζητά. Εδώ θέλω να επισημάνω ότι ακόμα περιμένουμε τη συζήτηση στη Βουλή για τις σχέσεις Μπαλτάκου-Χρυσής Αυγής… Το δεύτερο είναι ότι κατέστη σαφές, η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Επομένως είναι σαφές ότι οδεύουμε σε εκλογές. Τρίτον, η κυβέρνηση εξετέθη με τις αντιδράσεις της στις σαφείς καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή. Σα να μην είναι δικά τους στελέχη στη φυλακή ή να προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για διαφθορά και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα και ορισμένα μάλιστα «γέρνουν» επικίνδυνα… Αλήθεια στη κυβέρνηση δεν έχουν ακούσει τη λαϊκή απαίτηση κάποιοι να πληρώσουν για το διαχρονικό μεγάλο φαγοπότι; Τέταρτον, θεωρώ θετικό το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος της συζήτησης περιεστράφη γύρω από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι αυτό είναι που διερωτώνται οι Έλληνες πολίτες: Τι θα κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του και πώς θα το κάνει. Τέλος, στη Βουλή έγινε για μια ακόμα φορά εντελώς καθαρό ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτε θετικό από τη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
 
 
Ο κ.Σαμαράς προετοιμάζεται για εκλογές; Αν ναι, δεν θα ανέμενε κανείς λιγότερο σφιχτό προϋπολογισμό, αποφυγή της ιστορίας του ΕΝΦΙΑ κ.ο.κ.;
 
Λογικά τα ερωτήματα. Όμως μην ξεχνάμε ότι ο κ.Σαμαράς έχει δεθεί με τη δική του θέληση και έχει δεσμεύσει και τη χώρα μας στην εφαρμογή μιας πολιτικής άγριας υφεσιακής λιτότητας διαρκείας. Έχουν μπει υπογραφές, υπάρχουν συμβόλαια που δεσμεύτηκαν να τηρήσουν. Έτσι προκύπτουν η δογματική προσήλωση στα μνημόνια, η δημοσιονομική βαρβαρότητα, οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, το φορομπηχτικό τσουνάμι, η ασφυξία στην αγορά κ.λ.π. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο κ.Σαμαράς δε μπορεί να κάνει αλλιώς. Όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια. Στην πραγματικότητα ο κ.Σαμαράς και το πολιτικό προσωπικό που τον στηρίζει, δεν είναι απλοί εντολείς των δανειστών. Το εγχώριο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, οι κυρίαρχες σήμερα ελίτ σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αποτελούν ένα σύμπλεγμα, ένα σύστημα. Συνεργάζονται στενά, με κατανομή ρόλων, για να εξυπηρετήσουν τα κοινά συμφέροντα τους, καταστρέφοντας τη χώρα μας.
 
 
Είστε από εκείνα τα στελέχη που επεξεργαστήκατε ως μέλος της επιτροπής προγράμματος αυτό που συνοπτικά ονομάζεται «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης». Ποια η απήχηση που έχει στους πολίτες έτσι όπως την εισπράττετε από την επικοινωνία μαζί τους; Επίσης εκτιμάτε ότι επηρεάζει τις δημοσκοπήσεις;
 
Είναι η πρώτη φορά που η αριστερά έχει ένα τόσο καλά μελετημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα το οποίο δίνει λύσεις στα βασικά λαϊκά προβλήματα. Η αριστερά, είναι έτοιμη να κυβερνήσει, θα κυβερνήσει «και θα’ναι ντάλα μεσημέρι» όπως έλεγε και ένα ιστορικό στέλεχος της αριστεράς. Είναι σαφές ότι ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται τη δική της πολιτική. Απλά αντιτείνει ότι είναι μονόδρομος, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και διάφορα άλλα φληναφήματα. Διατείνεται μάλιστα ότι και εμείς δεν έχουμε προτάσεις ή ότι οι δικές μας προτάσεις είναι καταστροφικές. Πρώτα απ’όλα πρέπει να καταλήξουν αν έχουμε ή δεν έχουμε προτάσεις…Εμείς να ξεκαθαρίσουμε ότι θέλουμε να προκαλέσουμε, και θα προκαλέσουμε, ένα δημιουργικό σεισμό. Αυτό που οικοδομήθηκε για χρόνια σαν σύστημα διαπλοκής με τη συμμετοχή ενός τμήματος της οικονομικής ελίτ, των κυρίαρχων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του ηγετικού πολιτικού προσωπικού των δύο κομμάτων εξουσίας, πρέπει να ανατραπεί. Οι πολίτες το έχουν καταλάβει επαρκώς. Έτσι προκύπτει η μεγάλη απήχηση του προγράμματος, οι μεγάλες προσδοκίες σχετικά με όσα εκφωνήσαμε στη ΔΕΘ και η δημοσκοπική αποτύπωση όλων αυτών.
 
 
Υποστηρίζετε ότι με το ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση θα γίνει μια πραγματική διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Γιατί, θα αναρωτιούνται κάποιοι να πετύχει το κόμμα σας εκεί που απέτυχαν διαφορετικές διαδοχικές κυβερνήσεις τα τελευταία 4 χρόνια;
 
Ένα παλιό τραγούδι λέει «όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου τον πόλεμο τον χάνει». Εμείς θα πάμε για να νικήσουμε. Όχι με οπαδική πίστη, αλλά με σεβασμό στην ανάγκη να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της ιστορίας και στις προσδοκίες όχι μόνο αυτών που θα μας έχουν ψηφίσει, αλλά όλων των Ελλήνων. Εμάς, βλέπετε, δεν μας έχουν δεδομένους. Εμείς δεν είμαστε σε λίστες, το κόμμα μας δεν πήρε μίζες από καμία SIEMENS, δεν είμαστε στην ίδια ευρωομάδα με τη κ.Μέρκελ και τους ομοϊδεάτες της. Μόνο οι τυφλοί και οι φανατικοί δεν βλέπουν ότι ακόμα και πολλοί πολιτικοί και οικονομολόγοι, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνουν ότι η ασκούμενη πολιτική είναι αδιέξοδη και καταστροφική. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αμφισβητείται πλέον έντονα η ασφυκτική δημοσιονομική πειθαρχία της κ.Μέρκελ. Κυβερνήσεις και κόμματα από πολλές και διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες εμφανίζονται πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια για άλλη πολιτική, ανάλογα με αυτά που και εμείς ευαγγελιζόμαστε. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα διεκδικητικό μέτωπο που θα είναι και αποτελεσματικό. Χαρακτηριστική είναι η απήχηση του PODEMOSστην Ισπανία, ενώ στην Γαλλία και σε άλλες χώρες (που δεν κυβερνούν πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς), αποστασιοποιούνται, λιγότερο ή περισσότερο, από την ασκούμενη οικονομική πολιτική. Με την ευκαιρία αυτή να επαναλάβω ότι είμαστε σαφώς υπέρ μιας Ενωμένης Ευρώπης, αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτό που σήμερα βιώνουμε.
 
Οι μονομερείς ενέργειες είναι στη διαπραγματευτική φαρέτρα σας;
 
Έχουμε δεσμευτεί ότι θα καταργήσουμε στη Βουλή τους εφαρμοστικούς μνημονιακούς νόμους αμέσως μόλις σχηματίσουμε κυβέρνηση. Σκοπεύουμε να τους αντικαταστήσουμε με άλλους οι οποίοι προκύπτουν από το πρόγραμμα που έχουμε εκπονήσει και ανακοινώσει στη ΔΕΘ. Ενδεικτικές των προθέσεων μας είναι οι προτάσεις νόμου που καταθέτουμε για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, τη ρύθμιση των χρεών και πολλά άλλα. Στη διαπραγμάτευση για τους όρους απομείωσης του χρέους δεν θα υπάρξουν από τη πλευρά μας μονομερείς ενέργειες. Να θυμίσουμε όμως ότι το πρόγραμμα για τη καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι αδιαπραγμάτευτο και αυτοχρηματοδοτούμενο. Εμείς μονομερώς θα καταργήσουμε τη μιζέρια και τη μαζική κοινωνική κατάθλιψη.
 
Η πορεία προς την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών επιβάλει τη λείανση διαφορετικών εντός του κόμματος προσεγγίσεων;
 
Η κοινωνία στην οποία ζούμε είναι πολύχρωμη, είναι διαφορετική. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μεγάλο βαθμό αντανάκλαση της ελληνικής κοινωνίας. Όμως οι διαφορετικές απόψεις δεν λειτουργούν παραλυτικά, αλλά συνθετικά στο κόμμα μας. Η μονολιθικότητα δεν μας αφορά. Στα βασικά έχουμε ήδη συμφωνήσει. Εκεί που διαφωνούμε, κουβεντιάζουμε εξαντλητικά και στο τέλος αποφασίζουμε δημοκρατικά.
 
Ίσως να είναι νωρίς, αλλά θα είστε και πάλι υποψήφιος για τις εθνικές εκλογές;
 
Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ποτέ δεν κρύφτηκα. Είμαι παρών από την αρχή, από τις δύσκολες εκλογές του 1993 με τον ΣΥΝ. Είμαι και πάλι στη διάθεση των συλλογικών οργάνων του κόμματος.
 
ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ
 
Στη διαπραγμάτευση για τους όρους απομείωσης του χρέους δεν θα υπάρξουν από τη πλευρά μας μονομερείς ενέργειες. Να θυμίσουμε όμως ότι το πρόγραμμα για τη καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι αδιαπραγμάτευτο και αυτοχρηματοδοτούμενο. Εμείς μονομερώς θα καταργήσουμε τη μιζέρια και τη μαζική κοινωνική κατάθλιψη.
 
Ο κ.Σαμαράς και το πολιτικό προσωπικό που τον στηρίζει, δεν είναι απλοί εντολείς των δανειστών. Το εγχώριο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, οι κυρίαρχες σήμερα ελίτ σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αποτελούν ένα σύμπλεγμα, ένα σύστημα. Συνεργάζονται στενά, με κατανομή ρόλων, για να εξυπηρετήσουν τα κοινά συμφέροντα τους, καταστρέφοντας τη χώρα μας.
 
Γιάννης Μπαλάφας
Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ & της Επιτροπής Προγράμματος
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Υιοθετώντας τη φιλοσοφία
του συμμετοχικού ουμανισμού»
 
Ερώτηση για το Κρατικό
Νοσοκομείο Νίκαιας 

Ο Ιωσήφ Βουράκης μαζί
με τον Γιάννη Μώραλη

Ο Γιώργος Τσιρίδης υποψήφιος
Δήμαρχος
 
 

Γεγονότα

Η εξοικονόμηση ενέργειας ξεκινά
από τα… θρανία! 

«Red Swim Academy» στο
στάδιο Γ. Καραϊσκάκης

20 νέες ξενοδοχειακές μονάδες
για την Thomas Cook

podosfairiki_synerg.logo1
Cruiseway Travel: Ονειρεμένες
κρουαζιέρες και φέτος
στην Αδριατική

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

20 Νοεμβρίου 2018, 23.23
Μνημόνιο συνεργασίας, ανάμεσα στην...
20 Νοεμβρίου 2018, 22.59
 Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ
Από τις 29 Νοέμβρη θα προβάλλεται στους...
19 Νοεμβρίου 2018, 22.34
Ο Ιωσήφ Βουράκης μαζί με τον Γιάννη Μώραλη
Στον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής»...

Ναυτιλία

20 Νοεμβρίου 2018, 23.01
Ο Δ. Τεμπονέρας και Χρ. Λαμπρίδης στα Λιμάνια Ιτέας και Γαλαξιδιού
Μετά από πρόσκληση του Λιμενικού...
20 Νοεμβρίου 2018, 22.53
Καθεστώς αυθαιρεσίας στη Γραμμή Κυλλήνης – Ζακύνθου
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:    Στις 9/11/2018...
17 Νοεμβρίου 2018, 21.24
Διενέργεια ελέγχου σε ύποπτο σκάφος
 Πρωινές ώρες σήμερα, 17 Νοεμβρίου, στην...

Πειραιάς

20 Νοεμβρίου 2018, 23.07
«Red Swim Academy» στο στάδιο Γ. Καραϊσκάκης
«RedSwimAcademy» στο στάδιο Γ. Καραϊσκάκης Η...
19 Νοεμβρίου 2018, 22.26
Black Friday στον Πειραιά
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, στα...
19 Νοεμβρίου 2018, 22.23
Ιστορίες ποδοσφαιριστών στα χρόνια της Αντίστασης
Εκδήλωση-συζήτηση, με θέμα «Ποδόσφαιρο...