Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 11:08

Μ. Φύσσα: «Η μόνη δικαιοσύνη θα ήταν να γυρίσει πίσω ο γιος μου»

damanaki ixthok1Μεσημέρι Πέμπτης στο Κερατσίνι. Η Μάγδα και η Ειρήνη Φύσσα μάς υποδέχονται στο σπίτι τους. Σε μία εβδομάδα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του «Παύλου τους». Στη μνήμη του 34χρονου μουσικού από την Αμφιάλη, έχουν προγραμματιστεί δεκάδες εκδηλώσεις. Χιλιάδες άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν «ποτέ ξανά φασισμός». Αλλά για την οικογένεια Φύσσα ο χρόνος έχει σταματήσει σε εκείνη τη μέρα.

«Για μας είναι σαν εκείνη τη μέρα. Μόνο που ο πόνος είναι πιο βαθύς, πιο έντονος. Οι πρώτες ημέρες ήταν χαμένες, δεν καταλαβαίναμε τι μας γινόταν, πού βρισκόμασταν. Είναι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος εκείνη τη νύχτα. Σε εκείνο το πρωινό που ήπιαμε παρέα καφέ. Και τώρα έχουν προγραμματιστεί όλες αυτές οι εκδηλώσεις, λένε για τον έναν χρόνο... Αλλά για μένα δεν έχει περάσει ούτε μία ώρα», λέει με τρεμάμενη φωνή η Μάγδα Φύσσα.
Στον λαιμό της είναι περασμένο ένα κρεμαστό με το όνομα του γιου της. Στο χέρι της Ειρήνης τυλίγεται ένα ασημί βραχιόλι με το καλλιτεχνικό όνομα του αδερφού της, «Killah P». «Ξέρεις τι είναι να μην έχεις τίποτα άσχημο να θυμηθείς;», λέει η μητέρα του.

Η ανάμνηση που έχει από τον γιο της είναι αυτή που «ανοίγει η πόρτα του σπιτιού, μπαίνει μέσα σφυρίζοντας κάποιο τραγούδι και πέφτει πάνω της, τη φιλάει και την αγκαλιάζει. «Ενα γλυκό παιδί. Με πολύ σοβαρές σκέψεις. Ηταν νέος, ήταν γλυκός, είχε όλες τις χάρες του κόσμου».

Τα δάκρυα στα μάτια της Μάγδας Φύσσα έρχονται στο άκουσμα και μόνο του ονόματος του γιου της. Με δυσκολία καταφέρνει να συνεχίσει να μιλάει. Αναφέρεται στην προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι φίλοι του Παύλου για να πραγματοποιηθεί το «διήμερο μνήμης» σε Κερατσίνι και Σύνταγμα.

«Τις εκδηλώσεις τις έχουν οργανώσει οι φίλοι του που αν και είναι πάνω από τις δυνάμεις τους, το κάνουν για τον φίλο και ?αδερφό? τους. Και ο Παύλος έτσι τους ένιωθε, ήταν ο πιο μεγάλος και είχε τον Θανάση και τον Γιαννάκη σαν μικρά αδέρφια του. Εχουν γράψει και ένα τραγούδι για τον Παύλο και θα το πουν στο Σύνταγμα. Θέλω να πάω, γιατί θα τραγουδάει ο Παύλος. Να είναι όλοι καλά που κάνουν τόσο μεγάλη προσπάθεια».

Αλλά γρήγορα ξεσπάει... «Εμείς όμως δεν έχουμε τον Παύλο... Θα μπορούσε να ήταν εδώ και να μη γίνει τίποτα απ' όλα αυτά. Εκείνο το βράδυ να είχε αλλάξει η ιστορία. Ηταν άδικο, πάρα πολύ άδικο». Ωστόσο τονίζει ότι δεν θα ήθελε να υπάρξουν έκτροπα. «Πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι ο Παύλος ανήκε στην καλλιτεχνική κοινότητα. Ηταν άνθρωπος της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γίνει αυτό που συνέβη μετά τον Αλέξη το 2008, που είχαν κάψει την Αθήνα».

Σύμβολα
Οπως και ο αδικοχαμένος Αλέ­ξης έγινε σύμβολο μιας γενιάς, έτσι και ο Παύλος έγινε το «πρόσωπο» του αντιφασιστικού αγώνα. Η άγρια δολοφονία του από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, επικουρούμενου από ένα τάγμα εφόδου, αποτέλεσε την απαρχή για τις ποινικές διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής. Ενωσε όλη την κοινωνία κατά των φασιστών και «έσπασε» τον φόβο που είχε φωλιάσει στις καρδιές των ανθρώπων και δεν αντιδρούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή απέναντι στις κτηνωδίες του. Αλλά για τη μητέρα του η απουσία του γιου της είναι μεγάλη.

«Δεν μας ρώτησαν όμως. Ποιος θα έδινε το παιδί του; Και για ποια κοινωνία, για ποιον κόσμο; Τυχαία βγήκε η Χρυσή Αυγή στην επιφάνεια; Ποτέ στη ζωή μου δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα έχανα έτσι τον Παύλο. Πίστευα ότι αυτό έχει τελειώσει. Πίστευα ότι ο φασισμός είχε τελειώσει με τον πατέρα μου. Ποιος θα του το έλεγε ότι το 2013 θα έχανε το ίδιο του το εγγόνι από τους φασίστες που εκείνος πολέμησε σαν φαντάρος. Ο παππούς του Παύλου πολέμησε τους φασίστες και εκείνοι έφτασαν να δολοφονήσουν το εγγόνι του...».

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ
Αν δεν ήταν η Χρύσα, δεν θα ξέραμε τι έγινε
 
Το γεγονός ότι ο Παύλος έγινε σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα, απαλύνει καθόλου τον πόνο σας;
Δεν ξέρω αν τον απαλύνει, δεν ξέρω πώς θα ήταν αν είχε γίνει διαφορετικά. Σίγουρα θα ήταν πιο άσχημα αν δεν είχε φανεί η αλήθεια, γιατί θα μπορούσε να μη μαθαίναμε ποτέ την αλήθεια.

Το ότι ξέρουμε τι έγινε, το χρωστάμε στον Παύλο. Δεν γνωρίζω τι σκέφτηκε εκείνη τη στιγμή, αλλά πιστεύω ότι δεν έφυγε προς τα στενά για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Πιστεύοντας ότι επειδή ήταν εκεί η αστυνομία, ότι είχε κόσμο στα μπαλκόνια, δεν θα γινόταν κάτι. Σε καμία περίπτωση δεν πίστεψε ότι θα φερόντουσαν τόσο ύπουλα. Η αστυνομία δεν έκανε τίποτα. Ούτε καν μας είπε κανείς τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ. Αν δεν ήταν εκείνη την ημέρα μαζί του η Χρύσα, δεν θα ξέραμε τι είχε γίνει. Η Χρύσα ήταν εκείνη που πίεσε τους αστυνομικούς να πάνε στο σημείο. Αλλά ήταν ήδη αργά. Η Χρύσα βοήθησε τον Παύλο όσο μπόρεσε να βοηθήσει το κορίτσι, μακάρι να μην του τύχαινε αυτό το πράγμα, και εκείνη μας είπε όλα όσα συνέβησαν. Εκείνη παρακαλούσε τους αστυνομικούς να πάνε. Εχει πολύ άσχημες εικόνες. Και έγιναν όλα δίπλα στο σπίτι του. Εφυγε για να πάει να δει μπάλα και δεν γύρισε! Είναι τρελό, είναι τρελό! Και ο κόσμος να κοιτάει από τα μπαλκόνια του και να φοβάται να κατέβει.

Τουλάχιστον ο κόσμος να μη φοβάται πια...

Αν μη τι άλλο, αυτό τους δίδαξε. Να νικήσουν τον φόβο.

Οπως φάνηκε από την αστυνομική και δικαστική έρευνα, εκείνη τη βραδιά κινητοποιήθηκε ολόκληρο τάγμα...

Για ποιο λόγο έγιναν όλα αυτά; Για ποιο λόγο; Γιατί είχαν αυτό τον σκοπό εκείνο το βράδυ; Και μέσα στο σπίτι του! (σ.σ.: το πατρικό σπίτι του Π. Φύσσα είναι λίγα μέτρα μακριά από το σημείο που δολοφονήθηκε).

Σας είχε πει ο Παύλος ότι τον απειλούσαν, ότι τον είχαν βάλει στο στόχαστρο;

Οχι. Ποτέ. Κατ' αρχάς το είχαν βάλει σκοπό εκείνο το βράδυ. Είχαν σκοπό να σκοτώσουν και ο Παύλος βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα».

Θα μπορούσε να ήταν όλα διαφορετικά. Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει γιατί η αστυνομία, που ήταν εκεί από τις 11, τελικά δεν έκανε τίποτα. Για ποιον λόγο είχε πάει εκεί; Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί.

Η παραδειγματική τιμωρία του δολοφόνου και των ηθικών αυτουργών θα σας δώσει γαλήνη;

Εμείς αυτό θέλουμε. Θα δούμε την εξέλιξη. Θέλω να πιστεύω ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά. Αλλά εμείς σαν γονείς δεν πρόκειται να δικαιωθούμε ποτέ. Ηταν άδικο. Ποια δικαιοσύνη; Η μόνη δικαιοσύνη θα ήταν να γυρίσει ο Παύλος πίσω. Και ισόβια να ρίξουν στον δολοφόνο και σε όσους εμπλέκονται, ε και; Δεν αλλάζει κάτι.

Ο Παύλος ούτε τον προκάλεσε, ούτε έκανε το παραμικρό. Δεν μπορείς να δώσεις ελαφρυντικά, να πεις ότι ήταν σε άμυνα, ότι βρέθηκε σε τέτοια κατάσταση που δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Ποια δικαίωση λοιπόν; Μας «φάγανε» το παιδί. Καλύτερα να σκοτώνανε και εμάς, να μας τελειώνανε. Υπάρχει χειρότερο πράγμα από αυτό που έκανε; Η κτηνωδία στο μεγαλείο της. Για αυτό λέω: ποια ισόβια; Ναι, αυτή είναι η νομοθεσία και να επιβληθεί το μάξιμουμ, μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο. Αλλά για σκέψου ότι εμείς σαν φορολογούμενοι πολίτες του παρέχουμε στέγη, νερό, φαγητό. Τρελαίνεσαι και μόνο που τα σκέφτεσαι.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ (ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ - ΜΑΡΙΑΣ ΨΑΡΑ)

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

"Διεκδικούμε να μην χαθεί
η θέση του Δήμου Πειραιά
στο Δ.Σ. του ΟΛΠ"
  
ΚΚΕ: Περιοδεία της Δ.
Μανωλάκου στη Σαλαμίνα 
 
«Έχουν πάρει διαζύγιο με
την αλήθεια…»

Έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος
Παπαϊωάννου
 

Γεγονότα

“Λάσκεια 2021” από τον Οργανισμό
Λιμένος Ελευσίνας 

Europe Direct Piraeus

"Μαθαίνοντας να πετάω"

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

«Ανάπτυξη: Νερό - ενέργεια και
ψηφιακός μετασχηματισμός»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

23 Σεπτεμβρίου 2021, 19.38
Πυρά Γ. Ραγκούση για την εκχώρηση 16% του ΟΛΠ στην COSCO
«Για κυβερνητικό έγκλημα κατά της...
23 Σεπτεμβρίου 2021, 19.29
 Η απάντηση του Εμπορικού Συλλόγου στον Άδωνη Γεωργιάδη
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με...
22 Σεπτεμβρίου 2021, 22.30
«Έχουν πάρει διαζύγιο με την αλήθεια…»
Σημαντικά σημεία της ομιλίας του Τρ....

Ναυτιλία

22 Σεπτεμβρίου 2021, 22.24
 Συνάντηση ΠΝΟ με Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ναυτικής...

Πειραιάς

23 Σεπτεμβρίου 2021, 19.42
Δήλωση Νίκου Μπελαβίλα   Ο Δήμος...
23 Σεπτεμβρίου 2021, 19.33
«ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στον Πειραιά
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού...
22 Σεπτεμβρίου 2021, 15.19
Έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Παπαϊωάννου
Η Δημοτική Κίνηση «Πειραιάς για Όλους»...