Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014 00:00

Mη σύννομος ο διακανονισμός Cosco-ΟΛΠ

tsipras_synedrio

Απόφαση-βόμβα από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τον «Φιλικό Διακανονισμό» ΟΛΠ-Cosco, που προβλέπει την κατασκευή του δυτικού μέρους της προβλήτας ΙΙΙ, χαλάει τα σχέδια της κυβέρνησης, που πανηγύριζε 
 
Κάθε άλλο από καλώς φαίνεται ότι βαίνουν όμως, γιατί, όπως έγινε γνωστό χθες (Πέμπτη), τοΕλεγκτικό Συνέδριο εξέδωσε την απόφασή του, την οποία και κοινοποίησε στα δύο ενδιαφερόμενα μέρη ΟΛΠ-ΣΕΠ (Cosco) και στο υπουργείο Ναυτιλίας.
 
Το ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, μπαίνει σε θέματα ουσίας του σχεδίου του«Φιλικού Διακανονισμού» και κρίνει ότι το σχέδιο είναι μη σύννομο, αποδεχόμενο με αυτήν τη σκέψη τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των εργαζομένων, αλλά και τις γνωμοδοτήσεις έγκριτων νομικών.
 
Εμπλοκή
 
Γεγονός που σημαίνει ότι η υπόθεση εμπλέκεται εκ νέου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ήδη η ΣΕΠ (Cosco) υπέβαλε αίτηση αναίρεσης της απόφασης, ενεργώντας αυτόνομα, χωρίς να περιμένει την απόφαση του ΟΛΠ. Η αίτηση της ΣΕΠ αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες.
Από την πλευρά του, ο ΟΛΠ μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του, αφού οι πληροφορίες έλεγαν ότι τα στελέχη του Οργανισμού, από κοινού με τους νομικούς τους συμβούλους, επιθυμούν να μελετήσουν πολύ καλά το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου και μετά να καταλήξουν σε αποφάσεις.
 
Να σημειωθεί ότι στα τέλη Ιουλίου και ενώ ήδη είχε προηγηθεί η αμφισβήτηση του «Φιλικού Διακανονισμού» από το ΤΑΙΠΕΔ, συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΟΛΠ και αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έγκριση για την εκ νέου αποστολή του τελικού κειμένου του σχεδίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο γιαπροσυμβατικό έλεγχο. Την ημέρα εκείνη, ο υπουργός Ναυτιλίας είχε δηλώσει «ευτυχής», γιατί, όπως είχε πει, είναι η μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στη χώρα μας στα χρόνια της κρίσης.
 
Το κείμενο της συμφωνίας είχε εισαχθεί κι άλλες φορές στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά δεν είχε καν συζητηθεί για τυπικούς λόγους. Οπως είναι γνωστό, το σχέδιο του «Φιλικού Διακανονισμού» συντάχθηκε μετά από αίτημα της ΣΕΠ Α.Ε. και ανάμεσα στ’ άλλα προβλέπει το «πάγωμα» του εγγυημένου ανταλλάγματος, που οφείλει να καταβάλλει για την προβλήτα ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, με τον όρο να κατασκευάσει το δυτικό τμήμα της προβλήτας ΙΙΙ, την προβλήτα των πετρελαιοειδών για λογαριασμό του ΟΛΠ και την αναβάθμιση με νέο εξοπλισμό της προβλήτας ΙΙ και του ανατολικού μέρους της προβλήτας ΙΙΙ. Τα έργα αυτά, σύμφωνα με ΟΛΠ και Cosco, θα είναι συνολικής δαπάνης 230 εκατ. ευρώ.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι, εκτός από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπάρχει κι άλληεκκρεμότητα. Αυτή της έρευνας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το περιεχόμενο του «Φιλικού Διακανονισμού» είναι σύμφωνο με το κοινοτικό δίκαιο.
 
Πρόσφατα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατέθεσαν και νέα στοιχεία. Η κυβέρνηση επιδιώκει όσο το δυνατόν συντομότερα το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, γιατί η Cosco έχει θέσει ως προαπαιτούμενο την έγκριση του «Φιλικού Διακανονισμού» προκειμένου να καταθέσειδεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.
 
Χριστίνα Παπασταθοπούλου
πηγή:efsyn.gr
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 
 
 
 
 
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Π. Γερουλάνος:
«Συνέδριο – παρωδία» 
 
«Αμνηστία» Τραπεζικών στελεχών 

«Συμπαραστάτης του
Δημότη» ο Γ. Δαβάκης 

«Αναγκαία η υπογειοποίηση
της γραμμής του ΗΣΑΠ»
 
 

Γεγονότα

Διασωστικό-Πυροσβεστικό
όχημα στους εθελοντές του
Νέου Βουτζά 

«Ανθρωπογραφίες» από τον
Πέτρο Καραβέβα στην
γκαλερί Art Prisma

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Ράλι (ERC)

podosfairiki_synerg.logo1
 «Άλμα»: Το μυθηστόρημα
του Χρήστου Χρισόπουλου
από τις Εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Νοεμβρίου 2019, 00.31
Επικίνδυνος δρόμος …
Την έντονη αντίδραση της Ελληνικής...
21 Νοεμβρίου 2019, 00.09
Καταγγελίες πολιτών ότι παρακολουθούνται με συσκευές GPS
Ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας...

Ναυτιλία

18 Νοεμβρίου 2019, 20.51
Συνάντηση του Γ. Πλακιωτάκη με την Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών
Το ρόλο της ναυτιλίας στην ευρωπαϊκή...
18 Νοεμβρίου 2019, 19.52
 Έσπασε το φράγμα των 5 εκατ. κοντέινερ   στο λιμάνι του Πειραιά
  Η ΟΛΠ Α.Ε. ανακοινώνει ότι σήμερα...
17 Νοεμβρίου 2019, 22.01
4ο Μεσογειακό Συνέδριο Ναυτιλίας
4ο Μεσογειακό Συνέδριο Ναυτιλίας...

Πειραιάς

21 Νοεμβρίου 2019, 21.20
Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. στον Πειραιά
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης...
21 Νοεμβρίου 2019, 21.09
Συνάντηση του Εμπορικού Συλλόγου με τον Κ. Κατσαφάδο
Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ήταν η...
20 Νοεμβρίου 2019, 00.00
«Μια φορά και έναν καιρό στον Πειραιά»
Το Δημοτικό Θέατρο...