Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014 00:00

Mη σύννομος ο διακανονισμός Cosco-ΟΛΠ

tsipras_synedrio

Απόφαση-βόμβα από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τον «Φιλικό Διακανονισμό» ΟΛΠ-Cosco, που προβλέπει την κατασκευή του δυτικού μέρους της προβλήτας ΙΙΙ, χαλάει τα σχέδια της κυβέρνησης, που πανηγύριζε 
 
Κάθε άλλο από καλώς φαίνεται ότι βαίνουν όμως, γιατί, όπως έγινε γνωστό χθες (Πέμπτη), τοΕλεγκτικό Συνέδριο εξέδωσε την απόφασή του, την οποία και κοινοποίησε στα δύο ενδιαφερόμενα μέρη ΟΛΠ-ΣΕΠ (Cosco) και στο υπουργείο Ναυτιλίας.
 
Το ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, μπαίνει σε θέματα ουσίας του σχεδίου του«Φιλικού Διακανονισμού» και κρίνει ότι το σχέδιο είναι μη σύννομο, αποδεχόμενο με αυτήν τη σκέψη τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των εργαζομένων, αλλά και τις γνωμοδοτήσεις έγκριτων νομικών.
 
Εμπλοκή
 
Γεγονός που σημαίνει ότι η υπόθεση εμπλέκεται εκ νέου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ήδη η ΣΕΠ (Cosco) υπέβαλε αίτηση αναίρεσης της απόφασης, ενεργώντας αυτόνομα, χωρίς να περιμένει την απόφαση του ΟΛΠ. Η αίτηση της ΣΕΠ αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες.
Από την πλευρά του, ο ΟΛΠ μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του, αφού οι πληροφορίες έλεγαν ότι τα στελέχη του Οργανισμού, από κοινού με τους νομικούς τους συμβούλους, επιθυμούν να μελετήσουν πολύ καλά το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου και μετά να καταλήξουν σε αποφάσεις.
 
Να σημειωθεί ότι στα τέλη Ιουλίου και ενώ ήδη είχε προηγηθεί η αμφισβήτηση του «Φιλικού Διακανονισμού» από το ΤΑΙΠΕΔ, συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΟΛΠ και αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έγκριση για την εκ νέου αποστολή του τελικού κειμένου του σχεδίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο γιαπροσυμβατικό έλεγχο. Την ημέρα εκείνη, ο υπουργός Ναυτιλίας είχε δηλώσει «ευτυχής», γιατί, όπως είχε πει, είναι η μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στη χώρα μας στα χρόνια της κρίσης.
 
Το κείμενο της συμφωνίας είχε εισαχθεί κι άλλες φορές στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά δεν είχε καν συζητηθεί για τυπικούς λόγους. Οπως είναι γνωστό, το σχέδιο του «Φιλικού Διακανονισμού» συντάχθηκε μετά από αίτημα της ΣΕΠ Α.Ε. και ανάμεσα στ’ άλλα προβλέπει το «πάγωμα» του εγγυημένου ανταλλάγματος, που οφείλει να καταβάλλει για την προβλήτα ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, με τον όρο να κατασκευάσει το δυτικό τμήμα της προβλήτας ΙΙΙ, την προβλήτα των πετρελαιοειδών για λογαριασμό του ΟΛΠ και την αναβάθμιση με νέο εξοπλισμό της προβλήτας ΙΙ και του ανατολικού μέρους της προβλήτας ΙΙΙ. Τα έργα αυτά, σύμφωνα με ΟΛΠ και Cosco, θα είναι συνολικής δαπάνης 230 εκατ. ευρώ.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι, εκτός από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπάρχει κι άλληεκκρεμότητα. Αυτή της έρευνας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το περιεχόμενο του «Φιλικού Διακανονισμού» είναι σύμφωνο με το κοινοτικό δίκαιο.
 
Πρόσφατα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατέθεσαν και νέα στοιχεία. Η κυβέρνηση επιδιώκει όσο το δυνατόν συντομότερα το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, γιατί η Cosco έχει θέσει ως προαπαιτούμενο την έγκριση του «Φιλικού Διακανονισμού» προκειμένου να καταθέσειδεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.
 
Χριστίνα Παπασταθοπούλου
πηγή:efsyn.gr
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 
 
 
 
 
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Το φιάσκο της προανακριτικής
για Παπαγγελόπουλο 
 
Η Μαρία Ρεπούση για την
μήνυση του Γ. Λαγού 

Ομόφωνη στάση κατά του Mall  

Όταν η πόλη αντιστέκεται… 
 

Γεγονότα

Νέο Album Armagos -
The Lonely Piano

Παγκόσμια ημέρα των ζώων 

Διαγωνισμός Φωτογραφίας με
θέμα την ναυτιλία

podosfairiki_synerg.logo1
«Συνεργασία του
Πανεπιστημίου Frederick
με την Ένωση Ελλήνων
Ποινικολόγων και
Μαχόμενων Δικηγόρων»

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

11 Οκτωβρίου 2019, 01.19
Ανακοίνωση από το τμήμα Ναυτιλίας του...
09 Οκτωβρίου 2019, 17.53
Το φιάσκο της προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο
Τα «σημάδια» της χθεσινής ψηφοφορίας...
09 Οκτωβρίου 2019, 17.45
Η Μαρία Ρεπούση για την μήνυση του Γ. Λαγού
«Ο Γιάννης Λαγός, χρυσαυγίτης...

Ναυτιλία

11 Οκτωβρίου 2019, 01.14
 ΟΛΠ: Επενδύσεις  611,8 εκατ. ευρώ
Η ΟΛΠ Α.Ε. ανακοινώνει ότι εγκρίθηκαν από...
10 Οκτωβρίου 2019, 10.51
ΕΣΑΛ:Εξαιρείται μόνο το Car Terminal στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας
Ανακοίνωση του Υπ. Ναυτιλίας για τη...
09 Οκτωβρίου 2019, 17.24
«Όχι σε μεσοβέζικες λύσεις»
Ανακοίνωση του Συνδέσμου Ναυπηγιών...

Πειραιάς

13 Οκτωβρίου 2019, 23.03
Κάποτε στον Πειραιά…
Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος, ο...
13 Οκτωβρίου 2019, 19.18
33ος Βαρτζάκειος Δρόμος Υγείας Πειραιά
Εκκίνηση σήμερα το πρωί, στον 33ο...
13 Οκτωβρίου 2019, 19.15
«Μέγαλη επιτυχία για το Λιμάνι του Πειραιά»
Δήλωση του Νίκου Μπελαβίλα για την...