Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2014 23:10

Η Τρόικα είναι ανεπιθύμητη και στο Παρίσι

O Σύριζα Παρισιού, από κοινού με άλλες ελληνικές αλλά και γαλλικές πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς καλεί, με αφορμή την συνάντηση Τρόικας – ελληνικής κυβέρνησης, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 3 Σεπτεμβρίου έξω από τα γραφεία του ΔΝΤ ενάντια στην πολιτική της λιτότητας σ' όλες τις χώρες, ενάντια στην εγκληματική πολιτική των συνεταίρων Τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης!
 
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού:
 
Η κυβέρνηση επιχειρεί να σκηνοθετήσει το "τέλος των μνημονίων" με διάφορες επικοινωνιακές επινοήσεις που κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά παρά την βοήθεια των διαπλεκόμενων μεγάλων ΜΜΕ. Μία απ'αυτές είναι το ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι. Η κυβέρνηση ζήτησε -και έγινε αποδεκτό- η "μεγάλη αξιολόγηση" του Σεπτεμβρίου από την τρόικα να γίνει στο Παρίσι (2-4/9) και όχι στην Αθήνα, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίσει τη ρητορική περί σταδιακής απαγκίστρωσης από την τρόικα!
 
Όμως η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου μέσα στον Αύγουστο με τα "διαρθρωτικά" μέτρα που ήταν μνημονιακές δεσμεύσεις σηματοδοτεί την εμπέδωση και μονιμοποίηση των μνημονίων που έχουν γίνει πλέον καθεστώς το οποίο βασίζεται σε πάνω από 400 νόμους και αμέτρητες υπουργικές αποφάσεις και κανονισμούς. Αυτή η μονιμοποίηση των μνημονίων συνδυάζεται επικοινωνιακά από την κυβέρνηση με τη ρητορική ότι "φεύγει η τρόικα".
 
Η ουσία είναι ότι το καθεστώς της σκληρής επιτήρησης, ακόμη κι αν αποκτήσει αμιγή ευρωπαϊκή σύνθεση, χωρίς το ΔΝΤ, θα συνεχιστεί και η χώρα θα παραμείνει σύγχρονη αποικία όσο ακολουθείται η πολιτική της λιτότητας. Αυτή η πολιτική με πρόσχημα το δημόσιο χρέος (το οποίο δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι πήρε εκρηκτικές διαστάσεις εξ αιτίας της παγκόσμιας κρίσης που άρχισε το 2008 στην Αμερική σαν κρίση του ιδιωτικού κεφαλαίου, των ιδιωτικών τραπεζών) επιβάλλει την μεταφορά πλούτου και ισχύος από την υποτελή κοινωνική τάξη των μισθωτών εργαζομένων στην τάξη των κεφαλαιοκρατών ώστε να αποκαταστήσουν την κερδοφορία τους. Ο πλούτος, κατά τη διάρκεια της κρίσης, συγκεντρώθηκε περισσότερο σε λίγα χέρια. Σήμερα περίπου 500 πολυεκατομμυριούχοι έλληνες κατέχουν 60 δισεκατομμύρια, περίπου το ένα τρίτο του ελληνικού ΑΕΠ (τελευταία έκθεση της ελβετικής τράπεζας USB). Ταυτόχρονα 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρεοκόπησαν, όπως υπολογίζει η ΕΣΕΕ. Η κυβέρνηση, που εκφράζει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, όχι μόνο δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών αλλά κάνει αγώνα δρόμου για να εφαρμοστούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις.
 
Το καθεστώς του Μνημονίου βουλιάζει τη χώρα στην ύφεση (-25% του ΑΕΠ) μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα φθηνού εργατικού δυναμικού, με ξενιτεμένους τους νέους επιστήμονες, με διαλυμένα πανεπιστήμια και εκπαιδευτικό σύστημα, με υποβαθμισμένη δημόσια υγεία και με συντάξεις επιδοματικού χαρακτήρα. Οι γεννήσεις περιορίστηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το...1932, οι θάνατοι εκτοξεύτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται, οι αυτοκτονίες εμφανίζονται αυξημένες πάνω από 35%, πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας κλπ. Με εικονική δημοκρατία, καθώς επιδιώκεται οι εκλογές να αναδεικνύουν υπαλλήλους της τρόικας για υπουργούς και τα κυβερνητικά κόμματα να υπακούουν στη νομιμοφροσύνη των νεοφιλελεύθερων επιταγών.
 
Παρά τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης και τις επίσημες δηλώσεις πως "το Μνημόνιο τελειώνει" η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Για να επιμηκύνει το βίο της θα ήθελε να παρουσιάσει στην ελληνική κοινή γνώμη μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Οι δανειστές της όμως με μισόλογα και διφορούμενες ανακοινώσεις δεν μιλούν παρά για μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής. Επιπλέον η οποιαδήποτε (ανεπαρκέστατη) απόφαση για μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του δημόσιου χρέους δεν θα ληφθεί εφάπαξ, αλλά θα υλοποιείται σταδιακά αναλόγως της "προόδου" της χώρας στο περιβόητο θέμα των "διαρθρωτικών αλλαγών". Θα συνοδεύεται μάλιστα με την ανάληψη νέων δεσμεύσεων. Θα πρόκειται δηλαδή για νέο Μνημόνιο,νέους αντεργατικούς νόμους και συνέχεια της λιτότητας.
 
 
Το σχέδιο αυτό, προφανώς, εξυφαίνεται εν όψει αριστερής διακυβέρνησης. Όμως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν διαθέτει ούτε την πολιτική ούτε την ηθική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα σ' ένα τέτοιο σχέδιο. Ούτε θέλει ούτε μπορεί να διαπραγματευτεί ουσιαστικά τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη δραστική μείωσή του μέσω της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους, ακύρωση των μνημονίων και αποπληρωμη του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης.
 
Ο Σύριζα δεν δεσμεύεται απο τις καταστροφικές αποφάσεις της δήθεν διαπραγμάτευσης της πολιτικά χρεοκοπημένης συγκυβέρνησης Θα αποτρέψουμε τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους. πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και με κατάργηση των μνημονίων. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα "καμιά θυσία για το ευρώ", απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι, υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει.
 
Η πολιτική της λιτότητας, στρατηγική του κεφαλαίου για να αποκαταστήσει την κερδοφορία του, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση ξεδιπλώνεται σ'όλες τις χώρες της ΕΕ. Η τελευταία δεξιά στροφή της γαλλικής κυβέρνησης δείχνει ότι δεν αφορά μόνο τις χώρες της ευρωπαικής περιφέρειας αλλά τη καρδιά της ΕΕ. Γι αυτό η πάλη εναντίον της τρόικας και των μνημονίων αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς σ'όλη την ΕΕ! Από κοινού θα δώσουμε τη μάχη! Εναντία στις πολιτικές λιτότητας σ'όλες τις χώρες , ενάντια στις εγκληματικές πολίτικες των συνεταίρων Τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης!
 
ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού
 
Πηγή:left.gr
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Επίτιμος Πρόεδρος της
Ένωσης Περιφερειών
ο Γ. Σγουρός
 
Καταγγελία για παράνομη
προσαγωγή 

Απορία και ανησυχία για την
προσαγωγή τεσσάρων Πειραιωτών

Απάντηση του Δημάρχου
Μοσχάτου-Ταύρου στον
Εθνικό Πειραιά
 
 
 

Γεγονότα

Διασωστικό-Πυροσβεστικό
όχημα στους εθελοντές του
Νέου Βουτζά 

«Ανθρωπογραφίες» από τον
Πέτρο Καραβέβα στην
γκαλερί Art Prisma

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι
(ERC)

podosfairiki_synerg.logo1
«Συνεργασία του
Πανεπιστημίου Frederick
με την Ένωση Ελλήνων
Ποινικολόγων και
Μαχόμενων Δικηγόρων»

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

13 Νοεμβρίου 2019, 17.22
Στο αστυνομικό τμήμα ο Γιάννης Χαραλαμπάκης…
Ανακοίνωση καταγγελία του...
12 Νοεμβρίου 2019, 21.32
Απορία και ανησυχία για την προσαγωγή τεσσάρων Πειραιωτών
Δήλωση Θοδωρή Δρίτσα, Βουλευτή...
12 Νοεμβρίου 2019, 00.00
Σάββας Κωφίδης: «Απαραβίαστο σύνορο είναι μόνο η ανθρωπιά»
Στο κλίμα που επιχειρείται να...

Πειραιάς

14 Νοεμβρίου 2019, 22.14
 «Θέατρο του παράλογου» η συνέχεια...
Απάντηση της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς...
13 Νοεμβρίου 2019, 22.56
Καταγγελία για παράνομη προσαγωγή
«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε με επιτυχία...
13 Νοεμβρίου 2019, 22.49
«Νίκο δεν έχεις δίκιο…»
Απάντηση του Νίκου Μπελαβίλα στον Νίκο...