Τρίτη, 23 Ιανουαρίου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014 11:41

Εξωτερική Πολιτική, για τα συμφέροντα ποιού?

damanaki ixthok1
Σχετικά με τα κείμενα συμπερασμάτων που ακολούθησαν το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, η βουλευτής Β΄ Αθήνας και υπεύθυνη της Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
 
«Από τα κείμενα συμπερασμάτων του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της 15.8.14 για τις εξελίξεις σε Γάζα, Ουκρανία, Ιράκ και Λιβύη, το οποίο μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε και τη συνέχιση της πολιτικής αντιποίνων ενάντια στη Ρωσία, γίνεται φανερό ότι δεν υιοθετείται μία ουσιαστική πρωτοβουλία και ρεαλιστική πρόταση για τον τερματισμό  της αιματοχυσίας, που έχει διαλύσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, οδηγήσει στον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων και κοστίζει καθημερινά τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους και στα τέσσερα «μέτωπα». 
 
Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ δεν άλλαξαν στο παραμικρό τη στάση της ΕΕ: 
 
Απέναντι στην Ουκρανία, όπου συνέβαλαν στο παροξυσμό της κρίσης, στις εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις και σε ένα αδιέξοδο διεθνή εμπορικό πόλεμο, που αποδεικνύεται μπούμερανγκ. Ως προς τις επιπτώσεις των δυτικών επιχειρήσεων «εξαγωγής δημοκρατίας», συμπεριλαμβανομένης της τροφοδότησης του τζιχαντικού «χαλιφάτου», που υποστηρίχτηκε στη Συρία και σήμερα διαλύει το Ιράκ, όσο και της χαοτικής κατάστασης που διαιωνίζεται στη Λιβύη. Σε σχέση με τη πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» και «ίσων αποστάσεων» που στη πραγματικότητα ευνοεί ολοφάνερα το Ισραήλ, μετά από 40  μέρες ανηλεών βομβαρδισμών της Γάζας. 
 
-Η Ελληνική κυβέρνηση και ο ΥΠΕΞ, που ψήφισαν αυτά τα «συμπεράσματα», θεωρούν ότι Ελλάδα δεν έχει άλλες επιλογές απ’  το να υποστηρίζει μέσα στα όργανα της ΕΕ το ψυχροπολεμικό κλίμα, που εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός στα διεθνή fora, προς βλάβη των λαών και των συμφερόντων του ελληνικού λαού;
 
-Η Ελλάδα δε θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε, διμερώς αλλά και στα όργανα της ΕΕ, να παίξει ένα ιδιαίτερο ρόλο για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Γάζα, στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής  για την περιοχή; Όταν μάλιστα στην ευρύτερη περιοχή εντείνονται οι πολεμικές συγκρούσεις;  
 
-Θα στηρίξει η Κυβέρνηση τη συνέχιση της πολιτικής των αντιποίνων και θα την ψηφίσει και πάλι στην επόμενη αξιολόγηση της από μεριάς ΕΕ, όπως έκανε χθες; Και μάλιστα όταν είναι φανερή η οικονομική τραγωδία που επιφυλάσσει στην ήδη κατεστραμμένη, από την κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές, χώρα μας, όχι μόνο άμεσα αλλά και βαθιά μέσα στο μέλλον;      
 
Ή θα ενώσει τη φωνή της με αυτή των τριών ΥΠΕΞ κρατών-μελών της ΕΕ, που ήδη από χθες κριτικάρουν τ’  αντίποινα, και θα επιζητήσει μια συμμαχία των χωρών του Νότου για την αλλαγή πλεύσης της ΕΕ με σκοπό όχι μόνο την πλήρη αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών αλλά και την αποκλιμάκωση της κρίσης; Επειδή βεβαίως η εξωτερική πολιτική «δεν υπαγορεύεται από τα ροδάκινα», υπαγορεύεται όμως από τα συμφέροντα του λαού και της χώρας. 
 
Αυτά είναι λίγα μόνο από τα ερωτήματα, που απαιτούν άμεσα απαντήσεις σ’  ένα πολυπολικό κόσμο.»
 
Η απάντηση του ΥΠΕΞ
 
Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με κριτήρια δημαγωγικά, επικοινωνιακά, αποσπασματικά ή συγκυριακά», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε απαντώντας στις επικρίσεις της  Ν. Βαλαβάνη.
 
«Οι απαντήσεις στα θέματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δοθεί εκ προοιμίου με τις δηλώσεις που έκανε στις 15 Αυγούστου, στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και με τα όσα είχε αναπτύξει κατά την πολύ πρόσφατη ενημέρωση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στις 6 Αυγούστου», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
 
Όπως επισημαίνει το υπουργείο, «η Ελλάδα διαμορφώνει την εξωτερική  της πολιτική - που είναι στρατηγικά σταθερή τις τελευταίες δεκαετίες - με κριτήριο  το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων, ιδίως στα μεγάλα ανοικτά θέματα που την απασχολούν. Με βάση τα κριτήρια αυτά τοποθετείται και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και  όλων των άλλων διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει».
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ:
 
«Ως προς τη Γάζα, η Ελλάδα στηρίζει εξαρχής την αιγυπτιακή πρωτοβουλία με στόχο μια βιώσιμη, σταθερή εκεχειρία που θα επιτρέψει την επανάληψη του διαλόγου και τη συμφωνία σε μια  λύση δυο κρατών που περιγράφουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα σχετικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα έχει ήδη στείλει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 500 χιλιάδων ευρώ μέσω της UNRWA, η οποία διατίθεται για κάλυψη επισιτιστικών αναγκών και την επισκευή του δικτύου ύδρευσης. Η Ελλάδα έχει, επίσης, δηλώσει αρμοδίως την ετοιμότητα της να περιθάλψει τραυματίες και ιδίως παιδιά.
 
Ως προς το Ιράκ, η Ελλάδα στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες ανθρωπιστικού χαρακτήρα και πολιτικά την παροχή βοήθειας  στις κουρδικές  δυνάμεις που ανθίστανται στις βιαιότητες του ISIL.
 
Ως προς την κατάσταση στην Ουκρανία και την κρίση στις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας, η Ελλάδα στηρίζει όλες τις πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης - όπως η χθεσινή συνάντηση του Βερολίνου - και έχει καταστήσει γνωστή τη διαθεσιμότητα της για διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της κοινής ορθόδοξης παράδοσης, σεβόμενη πάντα  τη θέση της ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την  οποία προσδοκά στήριξη σε όλα τα κρίσιμα εθνικά θέματα.
 
Ως προς τις συνέπειες των ρωσικών αντιμέτρων για την ελληνική αγροτική παραγωγή, η κυβέρνηση έχει, δια του Υπουργείου Εξωτερικών, ευθύς εξ αρχής τονίσει ότι θα υπάρξει κάλυψη σε κοινοτικό και συμπληρωματικά σε εθνικό επίπεδο, με τους ειδικότερους τρόπους που επεξεργάζονται τόσο τα αρμόδια όργανα της ΕΕ όσο και τα συναρμόδια Υπουργεία».
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Αύξηση του προϋπολογισμού
για τα οικογενειακά
επιδόματα»
 
Ο Μητροπολίτης με τους
χρυσαυγίτες φίλους του

Χρ. Βρεττάκος:
Όχι στους πλειστηριασμούς

Ένα Graffiti στη μνήμη
του Τζίμη Πανούση

Γεγονότα

Στη νεολαία Κορδελιού –
Ευόσμου το Αθλητικό Πάρκο
των ΕΛΠΕ

ΦΙΛΟ-ΣΟΦΙΣΜΑΤΑ!
Το βιβλίο του Ραφαήλ
Πυλαρινού

Χειμερινές εκπτώσεις

podosfairiki_synerg.logo1
Τιμητική διάκριση για
τα Δημοτικά Ραδιόφωνα

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

23 Ιανουαρίου 2018, 18.42
Εγκαίνια στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος...
21 Ιανουαρίου 2018, 23.01
Ο Μητροπολίτης με τους χρυσαυγίτες φίλους του
Σε ένα από τα... γνωστά κηρύγματα μίσους στα...
21 Ιανουαρίου 2018, 22.39
«Αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα»
της Ελένης Σταματάκη*   Για πρώτη φορά,...

Ναυτιλία

22 Ιανουαρίου 2018, 17.56
Η ΟΛΠ Α.Ε. παρουσίασε το Master Plan για το Λιμάνι του Πειραιά
Η ΟΛΠ Α.Ε. σε εκτέλεση όσων ορίζονται...
21 Ιανουαρίου 2018, 20.11
Απεργιακές κινητοποιήσεις των Λιμενεργατών
-24ωρη προειδοποιητική απεργία στον...
20 Ιανουαρίου 2018, 11.44
Μέτρα για την ασφάλεια και την υγιεινή στην Ν/Ζώνη
Με εκπροσώπους του Συνδικάτου...

Πειραιάς

24 Ιανουαρίου 2018, 00.00
«Κακά θηλυκά, κι Ανάποδα, οι Γυναίκες» στο Δημοτικό Θέατρο
Οι γυναίκες του Γιώργου Βέλτσου,...
23 Ιανουαρίου 2018, 19.03
«Εγκληματικότητα και αστυνόμευση στον Πειραιά και τα νησιά»
Η βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του...
22 Ιανουαρίου 2018, 23.31
Ο Δήμαρχος της Οδησσού στον Πειραιά
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης...