Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014 09:48

Επιστολή Βαρβιτσιώτη στην Brasseur για το Φαρμακονήσι

logoartc_fΜε αφορμή τα σχόλια του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Niels Muiznieks, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook και Twitter), για την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης σχετικά με το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, απέστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Anne Brasseur.

Η επιστολή που κοινοποιήθηκε επίσης στους: Ντ. Μπακογιάννη, Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας, Mariani Thierry, Πρόεδρο της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων Ατόμων και τον Niels Muiznieks, Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει τα ακόλουθα:
«Α.Ε.
Anne Brasseur
Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης
του Συμβουλίου της Ευρώπης 11 Αυγούστου 2014
Εξοχότατη,

Επιτρέψατε μου, καταρχάς, να σας διαβεβαιώσω, ως τακτικό μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι ανέκαθεν αναγνώριζα το πολύτιμο και αποτελεσματικό έργο της Α.Ε. του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιπροσθέτως, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι σε πολλές περιπτώσεις, υποστήριξα την θέση ότι δεν είναι απαραίτητο για τους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θεσπίσουν έναν αντίστοιχο μηχανισμό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον η αποστολή αυτή επιτελείται από τον κ. Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σας γράφω, ωστόσο, γα να εκφράσω την έκπληξη μου για τα σχόλια του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Niels Muiznieks μέσω του Facebook και του Twitter σχετικά με το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι, το οποίο έλαβε χώρα τον περασμένο Ιανουάριο.
Με κατάπληξη διάβασα τη δήλωση του κ. Muiznieks στο Facebook ότι ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων αποτελεί «σοβαρό λάθος», το οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει να διαπράξει. Με την παρατήρηση ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει πιο αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της απόδοσης ευθυνών», αντιλαμβάνομαι ότι υπονοείται ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια «a la carte» εφαρμογή του Κράτους Δικαίου.
Η εν λόγω θέση της Α.Ε. του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία προφανώς αντίκειται στην έννοια του Κράτους Δικαίου, μπορεί και μόνο να αποδοθεί σε έλλειψη πληροφόρησης. Η απόφαση, άλλωστε, του αρμοδίου Ελληνικού Δικαστικού Οργάνου δεν ήταν προφανώς διαθέσιμη σε προηγούμενο χρόνο από τα εν λόγω σχόλια του κ. Muiznieks.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας πάντοτε υποστήριζα ότι η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν θα καθίστατο εφικτή χωρίς τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου. Το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα αποτελεί έναν από τους κυριότερους πυλώνες του Κράτους Δικαίου της Ελληνικής Δημοκρατίας και είναι προσηλωμένο στην εφαρμογή της Εθνικής, της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς ευρύτερα νομοθεσίας.

Ως ένας οργανισμός αρμόδιος για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, το Λιμενικό Σώμα έχει ως κύριο καθήκον, όχι μόνο την περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά πάνω απ΄ όλα την προστασία του πιο θεμελιώδους δικαιώματος: του δικαιώματος της ζωής. Στις καθημερινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα θαλάσσια εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, σε συνεργασία με τον FRONTEX, τα στελέχη του Λ.Σ αγωνίζονται για να διαφυλάξουν το δικαίωμα της ζωής και της ασφάλειας στη θάλασσα. Οποιαδήποτε τυχόν αναφορά για ενδεχόμενη κακομεταχείριση από στέλεχος του Λ.Σ σε επιχειρήσεις διάσωσης, όπως στην περίπτωση του Φαρμακονησίου (όπου διεσώθησαν 16 ανθρώπινες ζωές από τους συνολικά 28 παράνομους μετανάστες που επέβαιναν σε ένα μη αξιόπλοο σκάφος), παγίως ερευνώνται μεθοδικά και εις βάθος από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές, οι οποίες δρουν ως θεματοφύλακες των ελευθεριών και των δικαιωμάτων όλων μας. Οι αποφάσεις τους γίνονται σεβαστές από κάθε πολίτη και διαρκώς εφαρμόζονται από την Ελληνική Διοίκηση, όπως, ακριβώς άλλωστε, συμβαίνει σε κάθε πολιτισμένη σύγχρονη Δημοκρατία.
Από την πρώτη Ιανουαρίου 2014, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διεξάγει πάνω από 163 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη διάσωση πάνω από 4.667 ζωών στην θάλασσα από ένα σύνολο 13.233 παράνομων μεταναστών, οι οποίοι διέσχισαν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε συμπεράσματα για ατιμωρησία είναι μακριά από την αλήθεια.

Ως εκ τούτου θα σας ήμουν ευγνώμων αν μου δίνατε τη δυνατότητα, για μια ακόμη φορά, να εκφράσω την ισχυρή μου πεποίθηση ότι η Δημοκρατία, η Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Κράτος Δικαίου είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες.
Παραμένω στην διάθεση της Ολομελείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ή της αρμόδιας Επιτροπής για παροχή περαιτέρω πληροφόρησης, εφόσον χρειαστεί.
Προσβλέποντας στην εμβάθυνση της εποικοδομητικής συνεργασίας μας".

                                                                                                                         Με εκτίμηση,
                                                                                                                   Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
                                                                                                                              Υπουργός

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

«Οι καταλήψεις είναι μέσο
αυτοπροστασίας των μαθητών»
 
Η Κομισιόν «αδειάζει»
την Κεραμέως για τη
διαγωγή στα απολυτήρια

«Σταμάτα να αποποιείσαι τις
ευθύνες σου για τον
ΧΥΤΑ Φυλής…»

«Θυσία η υγεία
Επιβατών-Ναυτεργατών…» 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

11 ιστορίες + 1 
από τον Steven Coombes

Πληθυσμιακές Εξάρσεις
Μεδουσών 

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

30 Σεπτεμβρίου 2020, 18.27
«Οι καταλήψεις είναι μέσο αυτοπροστασίας των μαθητών»
Τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού...
29 Σεπτεμβρίου 2020, 21.40
Η Κομισιόν «αδειάζει» την Κεραμέως για τη διαγωγή στα απολυτήρια
Δεύτερο «χαστούκι» αναφορικά με την...
29 Σεπτεμβρίου 2020, 00.00
Συμφωνία των Πρεσπών: Από «εθνική ήττα» σε «ιστορική» συμφωνία
Μετά το σάλο που ξέσπασε από το...

Ναυτιλία

29 Σεπτεμβρίου 2020, 21.36
«Θυσία η υγεία Επιβατών – Ναυτεργατών…»
Δήλωση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ Αντώνη...
29 Σεπτεμβρίου 2020, 20.34
ΟΛΠ: Τα Οικονομικά Αποτελέσματα Α΄ Εξαμήνου 2020
Το Δ.Σ. της ΟΛΠ Α.Ε. ενέκρινε τις...
28 Σεπτεμβρίου 2020, 15.39
Συναγερμός σε κρουαζιερόπλοιο: Εντοπίστηκαν 12 κρούσματα κορονοϊού
Το κρουαζιερόπλοιο Mein Shiff 6 είχε την...

Πειραιάς

30 Σεπτεμβρίου 2020, 20.53
 «ΝΑΙ στην εργασία ΟΧΙ στην ανεργία»
του Γιώργου Αλεβιζόπουλου*   Με...
29 Σεπτεμβρίου 2020, 20.29
«Πειραιάς για όλους»: αλληλεγγύη στους πληγέντες της Καρδίτσας
Ο «Πειραιάς για όλους», δείχνοντας...
29 Σεπτεμβρίου 2020, 00.00
Εικόνες και στιγμιότυπα από τις μπακαλοταβέρνες της Π. Κοκκινιάς
Εικόνες και στιγμιότυπα μίας άλλης...