Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 03 Ιουνίου 2014 10:41

Ποσειδώνια: Κύρος και δύναμη από τη Ναυτιλία για την Ελλάδα

logoartc_fΤη Διεθνή Ναυτιλιακή Έκθεση «Ποσειδώνια 2014» εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αντώνης Σαμαράς.  Στην τελετή έναρξης της  παγκοσμίου βεληνεκούς διοργάνωσης έδωσαν το παρόν 1.200 προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων,  Έλληνες και ξένοι Υπουργοί, εκπρόσωποι κρατών, μέλη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων: «Τα φετινά Ποσειδώνια έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ της έκθεσης καθώς η παγκόσμια επιρροή της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας σε συνδυασμό με την στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελλάδας καθιστούν τη χώρα μας μελλοντικό ρυθμιστή εξελίξεων στο διεθνές εμπόριο ενδυναμώνοντας τη θέση μας μέρα με τη μέρα. Ο ελληνόκτητος στόλος ελέγχει σήμερα το 15% του παγκόσμιου εμπορίου. Την τελευταία δεκαετία οι έλληνες πλοιοκτήτες έχουν παραλάβει περισσότερα από 2.500 πλοία, κατασκευασμένα ως επί των πλείστων σε ναυπηγεία της Άπω Ανατολής».

Ο Πρωθυπουργός συμπλήρωσε τα εξής: «Μόλις πριν από λίγους μήνες, η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, μέσω της Διακήρυξης των Αθηνών, πρωτοστάτησε στον επαναπροσδιορισμό των πολιτικών που ασκούνται σε θέματα ναυτιλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».  «Με την υποστήριξη των Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι μας κάνουν υπερήφανους με τα κατορθώματα και επιτεύγματά τους στους ωκεανούς και με την ανυπέρβλητη παράδοση των ναυτικών μας, κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για την χώρα μας ξεκινώντας από την θάλασσα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, περισσότεροι από 19.000 εκπρόσωποι από την ελληνική και παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα, αναμένεται να επισκεφθούν την Έκθεση που φέτος καταρρίπτει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φιλοξενώντας περισσότερους από 1.870 εκθέτες, από 93 χώρες, σε 35.000 τ.μ. του εκθεσιακού κέντρου Athens Metropolitan Expo.

Εκθέτες 98 διαφορετικών κλάδων, από προμηθευτές εξοπλισμού διαχείρισης ρύπων και ναυλομεσίτες έως προμηθευτές εξοπλισμού βιομηχανικού καθαρισμού και ανεφοδιασμών πλοίων θα εκθέσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην φετινή διοργάνωση. Παράλληλα έχουν παρουσία 24 διεθνείς κυβερνητικοί οργανισμοί και ιδρύματα, ενώ πρωτοφανής είναι η συμμετοχή 250 ναυπηγοκατασκευαστικών και ναυπηγοεπισκευαστικών εταιρειών.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η παρουσία 34 εταιρειών ανεφοδιασμού και λιπαντικών από την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, οι οποίες ενισχύουν τη διεθνή απήχηση των Ποσειδωνίων, καθώς επίσης και την ποικιλομορφία των συμμετεχόντων. Δυναμικό παρόν θα δώσουν και οι 20 κορυφαίοι νηογνώμονες, συμπεριλαμβανομένης της DNV GL και της Lloyd’s Register.

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον παγκόσμιο στόχο για την εξάλειψη ή τη μείωση στο ελάχιστο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα πλοία, περίπου 80 εταιρίες, οι οποίες εξειδικεύονται σε αειφόρες τεχνολογίες καθώς  και 45 εξειδικευμένες εταιρίες στον περιορισμό της ρύπανσης, θα παρουσιάσουν τις εξελίξεις και τις  νέες τάσεις  του χώρου στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων. Για μια ακόμη φορά η μεγαλύτερη εθνική συμμετοχή προέρχεται από την Κίνα και ακολουθεί η Κορέα και η Ιαπωνία. Το Χονγκ Κονγκ  και η Τουρκία επιστρέφουν δυναμικά φέτος με εθνικό περίπτερο, μετά από πολυετή  απουσία, ενώ η Γεωργία πραγματοποιεί την παρθενική της εμφάνιση.

Το φετινό πρόγραμμα συνεδρίων και σεμιναρίων της Έκθεσης περιλαμβάνει 34 εκδηλώσεις, κατά τις οποίες  κυβερνητικά στελέχη, βιομηχανικοί αναλυτές, τραπεζίτες. οικονομολόγοι και εφοπλιστές  δίνουν ραντεβού να συζητήσουν για τις αναδυόμενες τάσεις και το μέλλον της Ναυτιλίας. Ορισμένα από τα φλέγοντα θέματα που αφορούν στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως οι μελλοντικές τάσεις, ο σχεδιασμός των πλοίων, τα σύνθετα υλικά, οι εκπομπές των καυσίμων, η διαχείριση κρίσεων,  ατυχημάτων και ασθενειών στη θάλασσα,  η εξοικονόμηση ενέργειας,  οι φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, η θαλάσσια επικοινωνία κ.ά.,  θα τεθούν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων συνεντεύξεων τύπου, workshops, συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης και σεμιναρίων.

Ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, δήλωσε: «Η ναυτιλία θα πρέπει να αποτελέσει κεντρικό όραμα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του στρατηγικού ρόλου της για την ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης καθώς και της καίριας σημασίας της στη διακίνηση του παγκόσμιου εμπορίου. Η διατήρηση των υφιστάμενων Κατευθυντηρίων Γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στις θαλάσσιες μεταφορές θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Οι Κατευθυντήριες Γραμμές θα επιτρέψουν στα Κράτη Μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τον διεθνή ανταγωνισμό, παρέχοντας την αναγκαία νομική βεβαιότητα που απαιτείται για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Θα ήθελα να υπενθυμίσω στο διακεκριμένο ακροατήριό μας ότι το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας, και αναφέρομαι ειδικά στον ελληνικό φόρο χωρητικότητας για τη ναυτιλία, όπως θεσμοθετήθηκε το 1975, έχει αποτελέσει το πρότυπο της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής πολιτικής σε αυτόν τον τομέα και έχει λειτουργήσει ως δοκιμασμένο επιτυχημένο μοντέλο για όσα Κράτη Μέλη το υιοθέτησαν».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, απευθυνόμενος στον κ. Πρωθυπουργό, είπε:
«Σας ευχαριστώ εκ μέρους της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας για την παρουσία σας σήμερα. Αποτελεί απόδειξη του προσωπικού και γνήσιου ενδιαφέροντός σας για την ελληνική ναυτιλία, το εθνικό αυτό απόκτημα, που υπηρετεί όχι μόνο την πατρίδα μας, αλλά και την Ευρώπη και τον πλανήτη μας».

Τα Ποσειδώνια 2014 τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, του Δήμου Πειραιώς, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας, της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Πως η ιστορία γίνεται
σιωπή …»
 
«Λαϊκιστής είναι αυτός που ξοδεύει 
χρήματα ασυστόλως» 

Η αλήθεια για την ανάπλαση
στην περιοχή Αγ. Διονυσίου

Συνάντηση Γ. Πατούλη με
το Δήμαρχο Τροιζηνίας -
Μεθάνων 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«La politica della Grecia»
στην αίθουσα Τέχνης
Art Prisma

Συνάντηση ΟΛΠ με
Γ. Πατούλη για την επέκταση
του λιμανιού 

podosfairiki_synerg.logo1
 Μαθήματα Ηλεκτρονικών
Υπολογιστών σε άτομα
της Τρίτης Ηλικίας

Νέα διάκριση για την
Celestyal Cruises
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

26 Ιανουαρίου 2020, 11.52
  «Σε επικίνδυνες περιπέτειες η παραχώρηση πυραύλων Patriot»
  Δήλωση Θοδωρή Δρίτσα, Τομεάρχη...
25 Ιανουαρίου 2020, 11.57
 «Η Χρυσή Αυγή πρέπει να τεθεί εκτός νόμου»
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ,...
25 Ιανουαρίου 2020, 11.39
Συγκέντρωση-συναυλία στη Νίκαια καταδίκης της Χρυσής Αυγής
Κάλεσμα Φορέων και Σωματείων για τη...

Ναυτιλία

22 Ιανουαρίου 2020, 23.24
«Εξηγήσεις για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στης Κυκλάδες»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας...
22 Ιανουαρίου 2020, 21.17
Συνάντηση ΟΛΠ με Γ. Πατούλη για την επέκταση του λιμανιού
Η επέκταση του επιβατικού λιμένα...
22 Ιανουαρίου 2020, 19.40
ΠΕΝΕΝ: Αυξήσεις ψίχουλα στον κατώτατο μισθό
Θυσία στον βωμό της καπιταλιστικής...

Πειραιάς

28 Ιανουαρίου 2020, 01.33
 «Είμαστε υπέροχοι και άξιοι συγχαρητηρίων»
Οι Δημοτικοί σύμβουλοι της...
28 Ιανουαρίου 2020, 00.41
Σημαντική αξιολόγηση για το Πανεπιστήμιο Πειραιά
Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, στην Αίθουσα...
28 Ιανουαρίου 2020, 00.00
  Η ιστορία της Αγίας Φιλοθέης...