Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014 16:01

“Εθιζόμαστε στους μαζικούς θανάτους μεταναστών…”

logoartc_fΤης Κωνσταντίνας  Πετούση
 
 
Αντιδράσεις στις Ανθρωπιστικές Οργανώσεις έχουν προκαλέσει οι ελλιπείς κρατικές δομές για την φιλοξενία των 32 διασωθέντων μεταναστών από το πρόσφατο ναυάγιο της Σάμου, όπου έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και αγνοούνται άλλοι επτά. Οι διασωθέντες έφθασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Europeanexpress». Πρόκειται για 7 υπηκόους Συρίας, 24 Σομαλούς και μια γυναίκα από την Ερυθραία, οι οποίοι και θα φιλοξενηθούν τελικά από τις αντίστοιχες κοινότητες, ενώ με το ίδιο δρομολόγιο μεταφέρθηκαν και 12 σοροί των νεκρών.

Το μέλος του δ.σ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Χρήστος Ηλιάδης μιλώντας στο Κανάλι 1 υποστήριξε ότι η προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αφορά στο πως θα δυσκολέψει τη ζωή των παράνομων μεταναστών, αφού όπως τόνισε «η Ελληνική Πολιτεία έδωσε χρήματα για 10.000 θέσεις κράτησης, από τις οποίες καμία δεν είναι θέση φιλοξενίας για πρόσφυγες». Αναφερόμενος δε στο επιχειρησιακό σχέδιο «Ξένιος Ζευς» είπε ότι μπορεί να παραπέμπει στον όρο φιλοξενία, ωστόσο είναι κράτηση και με χειρότερες μάλιστα πολλές φορές συνθήκες από τους φυλακισμένους.

Ερωτηθείς ο κ. Ηλιάδης για τις εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που εισρέουν στη χώρα μας, επισήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει διότι δεν μπορούν να ελεγχθούν, υποστήριξε ωστόσο ότι αυτοί που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, δεν είναι πάνω από 500.000. «Πριν μερικά χρόνια είχε γίνει μεγάλη συζήτηση για το φράχτη στον Έβρο και ο αριθμός τους υπολογίζονταν στους 300 μετανάστες την ημέρα. Ο φράχτης έγινε και άρχισαν να πνίγονται στο Αιγαίο» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι οι ροές δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να μην μπορεί να υπάρξει διαχείριση του φαινομένου παρα να εφαρμόζεται το «απόλυτο τείχος» εισόδου στους μετνάστες.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη οι Ευρωεκλογές είναι μία καλή αφορμή για να «ανοίξουν» τα ζητήματα των προσφύγων. «Είναι μία ευκαιρία να ξανασκεφτούν όσοι προσπαθούν να φτιάξουν μία Ευρώπη φρούριο και γι’ αυτό το λόγο δημιουργούν αυτές τις «παράπλευρες απώλειες» των πολιτικών μηδενικής ανοχής στους μετανάστες χωρίς χαρτιά».

Καταλήγοντας, το μέλος του δ.σ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τόνισε ότι «όσο η μεταναστευτική πολιτική συνεχίζει σε αυτή την κατεύθυνση, τότε εθιζόμαστε σε αυτούς τους μαζικούς θανάτους και σίγουρα θα έχουμε ναυάγια στο Αιγαίο».

Τέλος, να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, στους εν λόγω μετανάστες θα δοθεί εξάμηνη αναστολή απέλασης, με προοπτική ανανέωσης, για ανθρωπιστικούς λόγους. Για την υπόθεση της Σάμου έχουν συλληφθεί δύο Σύροι στην εθνικότητα που φέρονται ως οι διακινητές.

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Παλαιοκομματική
λογική …»
 
«Ακραία και απαράδεκτα,
τα πρώτα δείγματα γραφής
της Κυβέρνησης»

Ο ΟΛΘ … στον Πειραιά

"Όχι κομματικές παρεμβάσεις
στη Δημόσια Διοίκηση"

Γεγονότα

Κομβικός ο ρόλος της
“ASPROFOS Engineering” …

Σημαντική διάκριση για τη
Celestyal Cruises

«Water Sports Certified
Quality» 

podosfairiki_synerg.logo1
Επίσημη επίσκεψη στον ΟΛΠ…

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

19 Ιουλίου 2019, 22.05
«Ακραία και απαράδεκτα, τα πρώτα δείγματα γραφής της Κυβέρνησης»
Δήλωση Θοδωρή Δρίτσα, Υπεύθυνου Τομέα...
19 Ιουλίου 2019, 21.58
«Παλαιοκομματική λογική …»
Δήλωση του Τομεάρχη Προστασίας του...
18 Ιουλίου 2019, 14.51
«Το καλύτερο δώρο σε φοροφυγάδες και λαθρέμπορους !»
Δήλωση του  Τρύφωνα Αλεξιάδη,...

Ναυτιλία

18 Ιουλίου 2019, 10.03
Ο ΟΛΘ … στον Πειραιά
Με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα...
17 Ιουλίου 2019, 22.38
Συνάντηση ΠΝΟ – ΥΝΑ: «Καμιά αυταπάτη - Καμιά ολιγωρία…»
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ για τη συνάντηση...
10 Ιουλίου 2019, 14.53
«Σημαντικά αποτελέσματα στο χώρο της Ναυτιλίας»
Δήλωση παραίτησης από τη θέση του...

Πειραιάς