Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 11 Μάρτίου 2014 10:31

«Το Λιμάνι δεν πωλείται»

logoartc_fΠραγματοποιήθηκε πρόσφατα σύσκεψη εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων, δημοτικών κινήσεων, συνδικαλιστών και αγωνιστών από όλη την περιοχή του Πειραιά με θέμα την οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

«Η κυβέρνηση προχωράει γρήγορα και μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στην πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ σε πολυεθνική εταιρεία κι αυτή η κίνηση θα βρει απέναντί της το σύνολο των εργαζομένων του Πειραιά και των γύρω Δήμων, όπως δείχνουν οι πρώτες αντιδράσεις. Εμείς οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουμε στις μνημονιακές κυβερνήσεις να ξεπουλήσουν τα πάντα στα ιδιωτικά συμφέροντα, οδηγώντας μια ολόκληρη κοινωνία στην εξαθλίωση για να κερδοσκοπήσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και να πληρωθούν οι τραπεζίτες και οι δανειστές.

Στη σύσκεψη εκτιμήθηκαν οι καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η πώληση του λιμανιού για το λαό του Πειραιά, συνέπειες που έχουν ήδη φανεί από την παραχώρηση μέρους του εμπορικού λιμανιού στην κινεζική COSCO και τη μετατροπή του σε εργασιακό γκέτο. Με την πώληση του ΟΛΠ μια τεράστια περιοχή, από τη σχολή Δοκίμων μέχρι το Πέραμα, θα μετατραπεί σε «ελεύθερη οικονομική ζώνη» όπου θα βασιλεύει η εργοδοτική αυθαιρεσία, με εργαζόμενους χωρίς συμβάσεις και δικαιώματα. Σε όλη την παραλιακή ζώνη του Πειραιά θα δημιουργηθεί μια ιδιωτική επικράτεια και όλοι εμείς, οι κάτοικοι του Πειραιά, οι ταξιδιώτες, οι κάτοικοι των νησιών, θα γίνουμε όμηροι των επιχειρηματικών συμφερόντων. Αυτά θα καθορίζουν ποιες δραστηριότητες του λιμανιού είναι κερδοφόρες και πρέπει να μείνουν, ποιες πρέπει να φύγουν, πόσο θα αυξηθούν τα εισιτήρια από την αύξηση των λιμενικών τελών. Το λιμάνι θα λειτουργεί για το κέρδος του επιχειρηματία, στην εργαζόμενη πλειοψηφία θα μείνει η φτώχεια και η ανεργία.

Εκφράστηκε επίσης η αντίθεση σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, παραχώρησης του λιμανιού (πώληση σε κομμάτια, ΣΔΙΤ ή οτιδήποτε άλλο). Θέλουμε λιμάνι αποκλειστικά δημόσιο που θα λειτουργεί για τις ανάγκες του λαού, με έλεγχο και λόγο των εργαζόμενων σε αυτό αλλά και όλων των εργαζόμενων της πόλης. Θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε και την ιδιωτικοποίηση που έχει ήδη γίνει, με το ξεπούλημα στην COSCO.

Πιστεύουμε ότι ο αγώνας ενάντια στην πώληση του ΟΛΠ πρέπει να γίνει από την σκοπιά των εργατικών συμφερόντων, να αγκαλιάσει όλη την εργατική τάξη του Πειραιά, να πάρει όλες τις μορφές που μπορούν να οδηγήσουν στη νίκη (απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις), να είναι στα χέρια των εργαζόμενων της πόλης και των σωματείων τους. Συμπαραστεκόμαστε και ενισχύουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα που έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργαζόμενοι στα λιμάνια.

Αποφασίσαμε, επειδή οι ιδιωτικοποιήσεις αφορούν όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις και τα κοινωνικά αγαθά (παιδεία, υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ρεύμα, νερό κλπ), να συγκροτήσουμε «συντονισμό ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις» και να καλέσουμε εργαζόμενους και συνδικάτα σε νέα σύσκεψη γι’ αυτό, την Παρασκευή 14/3.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε δράσεις για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των εργαζόμενων του Πειραιά (κείμενο, αφίσα, εκδηλώσεις).»

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Γ.  Μώραλης: Ικανοποίηση
για τη δημιουργία νέου 
κολυμβητηρίου
  
«Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ» 
 
«Έχουν πάρει διαζύγιο με
την αλήθεια…»

«Έχουν δοκιμαστεί όλες οι
εκδοχές των κυβερνήσεων
στη Γερμανία»
 

Γεγονότα

“Λάσκεια 2021” από τον Οργανισμό
Λιμένος Ελευσίνας 

Europe Direct Piraeus

"Μαθαίνοντας να πετάω"

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

«Ανάπτυξη: Νερό - ενέργεια και
ψηφιακός μετασχηματισμός»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

27 Σεπτεμβρίου 2021, 21.03
«Έχουν δοκιμαστεί όλες οι εκδοχές των κυβερνήσεων στη Γερμανία»
"Όλες οι εκδοχές των κυβερνήσεων...
27 Σεπτεμβρίου 2021, 00.00
 Αιολικό πάρκο το μόνο βουνό που σώθηκε από τη φωτιά στην Β. Εύβοια
«Η αντίδραση των κατοίκων της Εύβοιας θα...
26 Σεπτεμβρίου 2021, 18.09
ΣΥΡΙΖΑ: «Σεβασμό του χώρου της Κυνόσουρας»
Με νομοθετήματα όπως ο...

Ναυτιλία

27 Σεπτεμβρίου 2021, 21.00
«Μια από τα ίδια στη συνάντηση ΥΕΝ – ΠΝΟ»
Με πρωτοβουλία της ΠΝΟ έγινε στις 22/9/2021...
26 Σεπτεμβρίου 2021, 00.00
Γιατί πλημμύρησε ο Πειραιάς από κοντέινερς που παραμένουν στα «αζήτητα»
Πάνω από 34.000 άδεια κοντέινερς «λιμνάζουν»...
22 Σεπτεμβρίου 2021, 22.24
 Συνάντηση ΠΝΟ με Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ναυτικής...

Πειραιάς

26 Σεπτεμβρίου 2021, 18.22
 Γ.  Μώραλης: Ικανοποίηση για τη δημιουργία νέου κολυμβητηρίου
Δήλωση Δημάρχου Πειραιά  Γιάννη  Μώραλη...
26 Σεπτεμβρίου 2021, 18.14
Εγκαίνια στην έκθεση φωτογραφίας «Εξερευνώντας τις πόλεις μας»
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν...
26 Σεπτεμβρίου 2021, 00.00
 «Χάι-Λάιφ»: Νέα δεδομένα μετά την απόφαση του ΣτΕ
  Αναφέρει σε ανακοίνωση της Η...