Κυριακή, 27 Μαΐου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2014 23:22

Πέφτουμε απ' τα σύννεφα, όποτε θέλει ο Προβόπουλος

damanaki ixthok1Του Κώστα Βαξεβάνη

Για όποιον επιμένει να σκέπτεται μερικά πράγματα, η υπόθεση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είναι μία ακόμη πτώση απ τα σύννεφα. Ας αφήσουμε αυτό τον ρόλο στον αγαπητό Γιάννη Πρετεντέρη και τους ομοειδείς του, οι οποίοι θα πέσουν για μια ακόμη φορά απ τα σύννεφα, για να διαβεβαιώσουν ωστόσο πως σε αυτή την πτώση, δεν είδαν καμιά άλλη αμαρτία (ιδιαίτερα των αφεντικών τους) πέρα από αυτή για την οποία μόλις άκουσαν.

Η ευκολία -ή μάλλον η δυσκολία- με την οποία βαφτίζονται σκάνδαλα, σκανδαλώδεις λειτουργίες στην ελληνική καθημερινότητα, είναι, απ ό,τι φαίνεται, υπόθεση αποφάσεων και μόνο. Δεν εννοώ των εισαγγελέων, οι οποίοι τουλάχιστον προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, γινόταν ό,τι γίνεται με τις τράπεζες στο σύστημα της ελληνικής τραπεζοκλεπτοκρατίας. Αυτό που γίνεται είναι πως δίνονται δάνεια χωρίς εγγυήσεις σε διάφορους που αποτελούν το σύστημα της φιλικής διαπλοκής, τα οποία πολλές φορές καταλήγουν σε θαλασσοδάνεια. Μόνο οι υποθέσεις τις οποίες έχουμε αποκαλύψει εμείς, είναι αρκετές για να χώσουν μια σειρά από τραπεζίτες και τραπεζοκόμους στη φυλακή. Καμιά όμως από τις υποθέσεις που αφορούν την Πειραιώς, το ξεπούλημα της ΑΤΕ, τα δάνεια Βγενόπουλου σε ανθρώπους που έκαναν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις δικές τους επιχειρήσεις, δεν έχουν προχωρήσει.

Ο λόγος είναι πως οι εισαγγελείς, είτε έντιμοι είτε όχι και τόσο, δεν μπορούν να προχωρήσουν καμιά υπόθεση τραπεζικού σκανδάλου αν δεν δώσει στοιχεία η Τράπεζα της Ελλάδας και ο διοικητής της, Γιώργος Προβόπουλος. Στην περίπτωση απ ό,τι φαίνεται του ΤΤ, τα στοιχεία δόθηκαν, καίγοντας συγκεκριμένους εμπλεκόμενους. Στην υπόθεση όμως του Βγενόπουλου και της Marfin, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει δώσει στοιχεία για τα 700 εκατομμύρια -για παράδειγμα- που δόθηκαν ως δάνεια από την Marfin στον εφοπλιστή Ζολώτα, χωρίς εγγυήσεις, για να αγοράσει μετοχές του ίδιου του ομίλου Βγενόπουλου. Η Τράπεζα της Ελλάδας επίσης, όπως και οι εισαγγελείς, δεν έχουν εξετάσει την καταγγελία από τις κυπριακές αρχές, ότι ο Σάλλας αγόρασε το ελληνικό κομμάτι Κυπριακής Τράπεζας με ποσό μικρότερο από αυτό που χρωστούσε ο ίδιος στην Τράπεζα. Κανένας έλληνας εισαγγελέας, και φαντάζομαι ούτε η ΤΤΕ, δεν εξέτασε τις αποκαλύψεις του Reuters πως η οικογένεια Σάλλα αγόραζε με δάνεια της τράπεζας Πειραιώς κτίρια τα οποία μεταπουλούσε στην ίδια την Τράπεζα μέσω παρένθετου προσώπου σε πολλαπλάσιες τιμές.

Η Ελλάδα είναι χωμένη μέσα στον τραπεζικό βόθρο και πληρώνει μέσω της ανακεφαλαιοποίησης χρήματα για να κλείσει την μαύρη τρύπα που δημιούργησε η κλοπή των τραπεζιτών και την οποία έντεχνα αποδίδουν στην κρίση. Όσες εισαγγελικές έρευνες έχουν ξεκινήσει για τράπεζες κάπου σκοντάφτουν, με εξαίρεση δύο. Αυτή για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και μία ακόμη για την Proton Bank. Η δεύτερη οδήγησε τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στη φυλακή αλλά υπάρχει μια ενδιαφέρουσα, επίσης σκανδαλώδης, πλευρά. Το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος το οποίο κατέληγε στο συμπέρασμα πως από την Proton Bank αφαιρέθηκαν 700 εκατομμύρια ευρώ, δεν έκανε διάκριση στο ποιός ήταν ο ιδιοκτήτης της Τράπεζας όταν έγιναν όλα αυτά. Στο απολογητικό του υπόμνημα, ο προφυλακισμένος Λαυρεντιάδης διαβεβαιώνει πως τα μισά από αυτά τα δάνεια δεν δόθηκαν από τον ίδιο αλλά επί διοικήσεως Σάλλα. Κανένας όμως δεν οδήγησε τον πρόεδρο της Πειραιώς έστω ως μάρτυρα στον ανακριτή. Ακόμη και ενώ φαίνεται από το ίδιο το πόρισμα πως τρεις off shore εταιρείες πήραν δάνεια 82 εκατομμυρίων χωρίς εγγυήσεις από την Proton, για να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Πειραιώς και να φανεί η καταρρέουσα Τράπεζα ως εύρωστη.

Η εξέλιξη της έρευνας που αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι θετική όπως και κάθε άλλη έρευνα που οδηγεί στον πυρήνα της διαφθοράς. Είναι ξεκάθαρο πως τα πρόσωπα που διοικούσαν το Ταμιευτήριο δεν λειτουργούσαν χωρίς πολιτικές εντολές. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η έρευνα και οι αποκαλύψεις θα φτάσουν ως τους εντολείς. Θα έχει επίσης ενδιαφέρον να δούμε αν θα προχωρήσουν έστω και τώρα οι έρευνες για τα σκάνδαλα των τραπεζών, για τα οποία υπάρχει πλήθος στοιχείων. Για την Πειραιώς για παράδειγμα, τα στοιχεία αυτά έχουν κατατεθεί πριν 3 χρόνια, πολύ πριν δηλαδή από αυτά που αφορούσαν το ΤΤ. Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να πέφτουμε απ τα σύννεφα, όποτε αποφασίσει ο κύριος Προβόπουλος να ρίξει κάποιον στην αρένα. Δεν υπάρχει σκάνδαλο μιας Τράπεζας, αλλά ενός συστήματος διαπλοκής και κλεπτοκρατίας που ευνοείται και συγκαλύπτεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτή είναι το σκάνδαλο. Είναι το σύστημα που κρατά διασωληνομένα τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης με συνεχή δάνεια, διαφημιστικές δαπάνες και χρηματισμό πολιτικών και δημοσιογράφων, αλλά αρνείται να διασώσει και να χρηματοδοτήσει τις παραγωγικές διαδικασίες στη χώρα. Δίνει 110 εκατομμύρια στο Mega και άλλα τόσα στο ΔΟΛ, αλλά κατάσχει σπίτια και επιχειρήσεις για μερικές χιλιάδες ευρώ.

ΥΓ: Για τους συναδέλφους και τους εισαγγελείς που δυσκολεύονται να βρουν και να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία για τα σκάνδαλα των Τραπεζών, το αρχείο μας είναι στη διάθεσή τους.

Πηγή: koutipandoras.gr

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Ο Τσίπρας είναι εδώ για να μείνει
 
Στην ΑΕΚ ο Μαρίνος Ουζουνίδης

Ανεπιθύμητος ο Τραμπ στα εστιατόρια
του Ντε Νίρο

Αργόμισθος στο Δημόσιο ο
διευθυντής της εφημερίδας
«Φιλελεύθερος»

Γεγονότα

Τιμώντας τους ηρωικούς
μαχητές του ΕΛΑΣ στη
«Μάχη της Ηλεκτρικής»

«Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922»
Παρουσίαση Φωτογραφικού Λευκώματος 

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ βραβεύει
για 10η χρονιά τη Νέα Γενιά

podosfairiki_synerg.logo1
«Δημόσια Ναυτική
Εκπαίδευση, Προβλήματα
και Προβληματισμοί» 

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

24 Μαΐου 2018, 17.35
«Σατανική» σύμπτωση
Μια αρκετά περίεργη «σύμπτωση»...
23 Μαΐου 2018, 20.25
«Ο Τσίπρας είναι εδώ για να μείνει»
«Ο Τσίπρας είναι εδώ για να μείνει», ενώ ο...
23 Μαΐου 2018, 20.17
Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων με Ν.Τόσκα
Συνάντηση εφ όλης της ύλης είχε ο...

Ναυτιλία

25 Μαΐου 2018, 20.10
Απαγόρευση αγκυροβολίας σε περιοχές του Σαρωνικού
Στο πλαίσιο της ανάγκης για τη λήψη των...
22 Μαΐου 2018, 00.00
Απαγόρευση θαλάσσιας κυκλοφορίας στον Σαρωνικό
Από το Λιμεναρχείο Σαρωνικού...
21 Μαΐου 2018, 15.06
Απαγόρευση αλιείας στον Σαρωνικό
Από το Λιμεναρχείο Σαρωνικού,...

Πειραιάς

25 Μαΐου 2018, 19.42
Συμμετοχή του Δήμου Πειραιά στο 3ο Φόρουμ της EUSAIR
Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος...
25 Μαΐου 2018, 00.20
Η εξέλιξη των έργων Μετρό και Τραμ στον Πειραιά
Η Αττικό Μετρό Α.Ε και η Εφορεία...
25 Μαΐου 2018, 00.00
32η Έκθεση Βιβλίου στο Πασαλιμάνι από 8 εως 23 Ιουνίου
Η 32η Έκθεση Βιβλίου στο Πασαλιμάνι...