Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 10:28

«Προκλητική αδιαφορία και υποκριτική συμπεριφορά»

logoartc_f«Για προκλητική αδιαφορία του υπουργείου Ναυτιλίας
για τους εγκαταλειμμένους ναυτικούς του Ε/Γ – Ο/Γ «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α»
και για την απλήρωτη ναυτική εργασία – Επίσχεση εργασίας
των ναυτικών του πλοίου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ» καταγγέλλει με ανακοίνωση  του το  Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι θριαμβολογίες του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτη, ότι έδωσε λύση στο πρόβλημα των εγκαταλειμμένων ναυτικών του Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α», όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, αλλά αντίθετα, ο ίδιος και οι αρμόδιες Υπηρεσίες, έδειξαν αδικαιολόγητη ολιγωρία και αδράνεια, αφού δεν επέβαλαν καμιά από τις νόμιμες κυρώσεις, προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία. Ειδικότερα, καθυστέρησαν να ενεργοποιήσουν τις διατάξεις του νόμου για τα εγκαταλειμμένα πληρώματα, αφού η επίσχεση των Ναυτικών του «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» άρχισε από 1/9/2013, ενώ πάνω από 50 μέρες εκκρεμεί αίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληρώματος, να ενταχθούν στο νόμο 1220/1981, ο οποίος με τροποποίηση που έγινε το 2010 (νόμος 3816 άρθρο 11), επεκτείνει τις διατάξεις για την κάλυψη των εγκαταλειμμένων πληρωμάτων, τόσο στην αλλοδαπή όσο και  στην ημεδαπή για τους Έλληνες ναυτικούς. Σημειώνεται  ότι, ακόμη ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, δεν έχει υπογράψει το σχετικό έγγραφο της επιτροπής που θα καλύπτει το σύνολο του πληρώματος, προκειμένου να παραπέμψει το θέμα  στο Δ.Σ. του ΝΑΤ, που θα πάρει την απόφαση για την μισθοδοσία του πληρώματος, για 3 μήνες επί των βασικών μισθών όπως ορίζει η νομοθεσία.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι οι ίδιοι ωστόσο οι ναυτικοί του Ε/Γ – Ο/Γ «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α», να παραμένουν σε τραγική κατάσταση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων μισθών που τους οφείλει η ναυτιλιακή εταιρεία του Α. Αγούδημου, που ανέρχονται στους 5 έως 9 μήνες.

Το πρόβλημα είχαν επισημάνει με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, Δημήτρης Στρατούλης και Θοδωρής Δρίτσας. Στην απάντησή του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης, σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι, η εταιρεία αρνείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αλλά και στις προτροπές του Υπουργείου για συμμόρφωση, χωρίς, ωστόσο, να της επιβληθεί κάποια ποινή. Ο Υπουργός, αρκείται να αναφέρει ότι το έργο της σίτισης των απελπισμένων ναυτικών έχουν αναλάβει οι τοπικοί φορείς της Ραφήνας, ενώ το πλοίο ηλεκτροδοτείται (μερικώς) από τον Οργανισμό Λιμένα Ραφήνας. Καταλήγει λέγοντας ότι, το μόνο που μένει στους απλήρωτους και εξαθλιωμένους ναυτικούς είναι να λάβουν, μετά από αίτησή τους, από το ΝΑΤ, αποδοχές μέχρι και ενός τριμήνου.
Σημειώνουμε, ότι τη σίτιση του εγκαταλειμμένου πληρώματος την έχει αναλάβει (μετά από παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ) η Εστία Ναυτικών, ενώ το πλοίο ηλεκτροδοτείται από τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας.

Ταυτόχρονα, τα Ναυτεργατικά Σωματεία με έγγραφό τους, έχουν απευθυνθεί στις λιμενικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, απαιτώντας να κινηθούν άμεσα προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες κυρώσεις για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων μισθών.

Η επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν σήμερα ναυτικοί του πλοίου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ», επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχαν εκφράσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την Ερώτησή τους για τους ναυτικούς του «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α», αναφορικά με το συνεχώς διογκούμενο φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας, στην ακτοπλοΐα. Η δεινή θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι ναυτικοί του πλοίου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ», λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων, οφείλεται και στην ανοχή και αδράνεια που επιδεικνύει το Υπουργείο, απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Καλούμε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μ. Βαρβιτσιώτη, να εγκαταλείψουν τα ανούσια επικοινωνιακά παιχνίδια και να ασχοληθούν επιτέλους με τα πραγματικά προβλήματα του Ναυτικού μας κόσμου, που οξύνονται καθημερινά, εξ αιτίας της αντιλαϊκής και αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται να εξασφαλίσουν την εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών των Ναυτεργατών, που εξακολουθούν να υφίστανται σε δεκάδες πλοία και οι Ναυτεργάτες που δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται, ανέρχονται σε χιλιάδες στο χώρο των Ε/Γ και Ο/Γ πλοίων και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, απαιτείται άμεση επίλυση του προβλήματος των διοικητικών υπαλλήλων των εταιρειών Γ. Αγούδημου, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα ετών και κανείς δεν συγκινείται, για τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, θα στηρίξει τους αγώνες των Ναυτικών, αλλά και την ανάγκη να δρομολογηθούν ουσιαστικές λύσεις για τα προβλήματά τους, με παρεμβάσεις του, τόσο μέσα όσο και έξω από τη Βουλή.»

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Το όνειρο της ζεύξης
Περάματος-Σαλαμίνας να
μην μετατραπεί σε εφιάλτη»
 
«Δεν ανεχόμαστε να μας
αντιμετωπίζουν ως πολίτες
β΄κατηγορίας»
 
«Η κυβέρνηση ολοκληρώνει
την καταστροφή του
Όρους Αιγάλεω» 

«Όχι στο νέο έγκλημα
στο όρος Αιγάλεω!»
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

ΕΥΔΑΠ: Νέα Επιχειρησιακή
Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

Σύλλογος Συνταξιούχων
Καπνοβιομηχανιών: Δράσεις
για καλό σκοπό
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Μαΐου 2021, 20.44
Συνάντηση Γ. Πλακιωτάκη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο...
20 Μαΐου 2021, 18.34
Δράση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά στα Λιπάσματα
Tην Παρασκευή 21/5/2021 στις 7.00 μ.μ. η Νομαρχιακή...
20 Μαΐου 2021, 18.24
 Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στον Πειραιά
Η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά καλεί σε...

Πειραιάς

24 Ιουλίου 2021, 00.00
 351 κιλά κοκαΐνη σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι του Πειραιά!
  Κοκαϊνη συνολικού βάρους σχεδόν...
23 Ιουλίου 2021, 23.08
«Η Κυβέρνηση φορτώνει στο σχιστό τα απορρίμματα της Αττικής»
Ανακοίνωση Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Πειραιά:...
23 Ιουλίου 2021, 16.39
Πόρτες εισόδου στις παραλίες Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα
«Ο Δήμος Πειραιά με κύριο μέλημα την...